...

... Zdroj: iStock.com

Milujete kávu? A víte, že barva hrnku ovlivňuje její chuť?

Přemýšleli jste někdy nad tím, jakou barvu má váš oblíbený hrnek na kávu? Je stejná doma a je stejná v práci? A je některá, která nepatří mezi vaše favority? Pokud to tak máte, jedním z důvodů může být to, že z každého hrnečku chutná káva trochu jinak. Nevěříte?

Bílý hrnek

Barvami hrnečků a jejich vlivem na chuť kafe se zabývali i australští výzkumníci ve spolupráci s tamními baristy a výsledky publikovali na webu flavourjournal. A na co přišli?

Bílé hrnky jsou spojovány s hořkostí kávy. Ti, kteří mají hořkou kávu rádi, by určitě měli pít z bílého hrnku. Hořkou kávu doporučují znalci ideálně po ránu, protože vás nejlépe probere do nového dne.

Pokračování 2 / 4

Červený nebo modrý hrneček

...
... | Zdroj: iStock.com

Pokud budete pít z červeného nebo modrého hrnečku, získáte z kávy více sladké chuti. Tyto barvy jsou spojovány se sladkým ovocem, mozek si tuto informaci uvědomí a vám bude připadat káva sladší, než kdybyste ji pila z bílého hrnku. Tyto barvy jsou tedy ideální pro vychutnání odpolední kávy.

Pokračování 3 / 4

Hnědý hrneček

...
... | Zdroj: iStock.com

Mnoho lidí vnímá sílu kávy podle toho, jak tmavá je. Když budete pít z hnědého hrnku, který barvu kávy podpoří, bude vám káva připadat mnohem silnější než normálně. Tato barva hrnku je tedy vhodná, když se cítíte unavení a potřebujete rychle dobít baterky.

Pokračování 4 / 4

Žlutý hrneček

...
... | Zdroj: iStock.com

Naopak v žlutém hrnku se těm, kdo se pokusů účastnili, zdála káva příliš slabá. Tato barva mimochodem na rozdíl od kávy svědčí čaji, s touto barvou jsou spojeny jak jeho hřejivé, tak léčebné účinky. Nicméně se účastníkům káva alespoň zdála dost teplá, protože například ve studeném hrnku podle nich chladla moc rychle.