Příští kalendář Pirelli nafotí Alfred Watson

Příští kalendář Pirelli nafotí Alfred Watson Zdroj: Profimedia.cz

Kalendář Pirelli pro rok 2019 nafotí legendární fotograf Albert Watson

Kalendář Pirelli pro rok 2019 už má svého fotografa. 

Kalendář Pirelli, z dřívějších let známý především zobrazováním nejslavnějších modelek v sexy pózách, zažívá v poslední době transformaci, která mu dává nový smysl. Začalo to v roce 2016, kdy se za objektiv postavila Annie Leibovitz – a poprvé zobrazila ženy nikoli jako objekty touhy, ale jako silné osobnosti. Odpovídal tomu i výběr modelek, mezi nimiž nechyběla Serena Williams, Amy Schumer nebo Patti Smith. Také nahota, která bývala dříve vysloveně samoúčelná, měla nyní pouze podtrhnout a zdůraznit návrat k přirozenosti.

Na tento koncept navázal v roce 2017 Peter Lindbergh sérií černobílých portrétů slavných hereček, které ovšem ponechal bez make-upu a retuše. O rok později se barva do kalendáře vrátila, ale opět aby posloužila demonstraci silného tématu – tím byla pro rok 2018 diverzita. Za objektivem stál britský fotograf Tim Walker, o casting se postaral nový šéfredaktor britského Vogue Edward Enninful a hvězdami kalendáře se stala Naomi Campbell, Sean Combs (Puff Daddy) nebo modelka Adwoa Aboah.

A jak bude vypadat kalendář pro příští rok? Výběr fotografa naznačuje návrat k čisté a ničím nezatížené fotografii. Šestasedmdesátiletý britský fotograf Albert Watson patří k legendám módní fotografie. Na svém kontě má nespočet titulek pro Vogue i Rolling Stone a některé jeho snímky patří k ikonám portrétní fotografie – například akt Kate Moss pořízený v den jejích devatenáctých narozenin, portrét Stevea Jobse, který známe z jeho biografie od Waltera Isaacsona, anebo naprosto legendární snímek Alfreda Hitchcocka pro Harper’s Bazaar, kde slavný režisér drží mrtvou kachnu.

Kate Moss, jak ji zvěčnil Alfred Watson
Kate Moss, jak ji zvěčnil Alfred Watson | Zdroj: Albert Watson/Profimedia.cz

Už teď se těšíme, jaké osobnosti si tento fotograf vybere a jak je ztvární.