.

. Zdroj: Profimedia.cz

Adwoa Aboah: Modelka, kterou deprese dostaly na dno i zpátky na vrchol

Kendall Jenner si letos vydělala nejvíc ze všech modelek. Kaia Gerber, dcera Cindy Crawford, má pro změnu za sebou veleúspěšný debut a už v šestnácti získala nominaci The Fashion Awards na ocenění Modelka roku. Stejně jako sestry Gigi a Bella Hadidovy. Titul ale nakonec získala modelka, jejíž jméno se teprve budeme učit psát a vyslovovat: Adwoa Aboah. Žena, která vyniká netradiční krásou i nelehkým osudem. Po bojích s depresí i drogovou závislostí, která ji dovedla až na pokraj smrti, je Adwoa nyní na vrcholu. Patří jí nejen titul Modelka roku a Žena roku časopisu GQ, ale i prosincová titulka Vogue. Proč právě jí?

Na rozdíl od jejího jména si tvář Adwoy Aboah lze zapamatovat téměř okamžitě. Jen málokterá modelka vyniká kombinací karamelové kůže, pih, vyšisovaného obočí a zrzavých vlasů, které navíc nosí ostříhané na ježka. Otec pětadvacetileté modelky Charles Aboah totiž pochází z Ghany, zatímco její matka Camilla Lowther, mimochodem úspěšná agentka, která zastupuje fotografy a jiné profesionály z módního světa, je Britka.

Extra at @thelovemagazine Christmas Party. Face by @celiaburtonmakeup

Příspěvek sdílený Adwoa Aboah (@adwoaaboah),Pro 12, 2017 v 5:10 PST

Adwoa tedy vyrůstala v těsné blízkosti módního dění a bylo jen otázkou času, než do něj sama pronikne. Ještě dříve ale pronikla do světa lehkých drog. Ve čtrnácti vykouřila prvního jointa, v patnácti si dala na festivalu Glastonbury první extázi. Pak následoval kokain, který jí ale příliš nesedl, a tak nakonec zakotvila u ketaminu, kterým otupovala své emoce a splíny.

Mezitím se rozvíjela i její kariéra modelky. V šestnácti se Adwoa poprvé objevila v italské mutaci Vogue, tehdy ještě s nezkrotnými zrzavými kudrnami. V devatenácti šla svou první přehlídku v rámci londýnského fashion weeku. Když v jednadvaceti nastoupila na univerzitu, začala se čím dál víc propadat do spirály depresí, alkoholu a drog. Nakonec se rodiče rozhodli vzít ji na odvykací kúru do Arizony. Jenže první pokus nebyl úspěšný –téměř okamžitě po návratu se Adwoa poprvé předávkovala.

Cítila jsem se jako zombie, abych vůbec přežila, musela jsem v sobě vypnout veškeré emoce.

Podruhé se to stalo v roce 2015. Tehdy na tom byla Adwoa tak špatné, že dokonce na čtyři dny upadla do kómatu. Jak je možné, že už za dva měsíce nafotila svou první titulku Vogue a o další dva roky později je z ní modelka roku? Nejenže při ní tehdy stáli všichni svatí, současně o ni byl jako o modelku nadále zájem. Adwoa Aboah totiž dokonale naplňuje představy o současné moderní ženě, která svým vzhledem boří zažité představy o tom, jak vypadá krása (podobně jako Winnie Harlow s vitiligem nebo Ashley Graham s kily navíc).

Diverzita teď v módním průmyslu zkrátka letí. Není náhodou, že právě tomuto tématu věnoval nový šéfredaktor britské mutace Vogue Edward Enninful svoje první, prosincové číslo. Adwoa se v něm objevuje celkem na čtrnácti stranách včetně coveru (fotil Steven Maisel a sám šéfredaktor se postaral o styling). Ale zpátky k její cestě ze dna na vrchol.

The inspiring @adwoaaboah on the cover of my first edition of @Britishvogue. The December 2017 issue is dedicated to Great Britain and the creatives who represent it at home and abroad. Welcome to the #NewVogue. Enjoy! Photography by #StevenMeisel. On newsstands November 9th xoxo

Příspěvek sdílený Edward Enninful, OBE (@edward_enninful),Lis 7, 2017 v 10:00 PST

Vedle psychiatrické léčby jí nejvíc pomohlo rozhodnutí začít o svých zkušenostech otevřeně mluvit. Adwoa založila platformu Gurls Talk na sdílení životních příběhů, ale klidně i ilustrací nebo básní, která má ženy spojovat a dokázat jim, že se svými problémy nejsou samy. A to je i odpověď na otázku z úvodu článku: Proč právě ona? Adwoa Aboah je totiž nejen modelkou, která předvádí drahé oblečení. Je také aktivistkou s velkým srdcem, jež se snaží otevírat tabu psychických nemocí, a pomáhat tak ostatním. A i tím se výrazně odlišuje od ryze instagramových star, jako je Kendall, Gigi, Bella nebo Kaia...

For my first assignment as contributing editor of @britishvogue, I was lucky enough to speak to the incredibly wise @dr__lauren about the stigma around mental health. Be sure to check out the full video (link in bio) as well as @dr__lauren! ✨💕 #gurlstalk @gurlstalk

Příspěvek sdílený Adwoa Aboah (@adwoaaboah),Pro 6, 2017 v 2:34 PST