Catherine Deneuve

Catherine Deneuve Zdroj: Profimedia.cz

Francouzky reagují na #metoo: Flirtování a nadbíhání není zločin!

Poté, co minulý týden New York Times zveřejnil otevřený dopis podepsaných třemi stovkami nejvlivnějších žen Hollywoodu a v Los Angeles se pak herečky ze stejného důvodu sešly v černém, se s názorem na kampaň proti sexuálnímu obtěžovaní ozvaly také francouzské herečky v čele s Catherine Deneuve.

Na sto francouzských hereček v čele s Catherine Deneuve publikovalo svůj otevřený dopis v deníku Le Monde, v němž se vymezily proti kampani #metoo. „Znásilnění je zločin. Ale dotírání či neobratné flirtování není urážkou stejně jako statečnost není projevem chlapácké agresivity.“

„V důsledku Weinsteinovy aféry došlo k naprosto legitimnímu odsouzení sexuálního násilí, které na pracovištích páchají muži zneužívající svou moc. To bylo nutné. Ale nyní už začíná být tato kampaň postavená na hlavu,“ píší Francouzky, podle nichž se kampaň #metoo zvrtla k veřejnému pranýřování bez možnosti se bránit, čímž nemá daleko od činů sexuálního obtěžování.

„Tato ukvapená spravedlnost si již vyžádala své první oběti, muže, kteří byli vyloučeni ze svých zaměstnání, byli přinuceni rezignovat a tak dále, zatímco jediná věc, kterou se provinili, byla, že se dotkli kolena, zkoušeli vymámit polibek nebo zavést řeč na intimní téma během pracovní večeře, popřípadě poslali zprávu se sexuálním podtextem ženě, jejíž pocity nebyly vzájemné.“

Na tento dopis okamžitě zareagovaly aktivistky vedené feministkou Caroline De Haas, podle nichž si tyto signatářky pletou formy sexuálního nátlaku a svádění založené na respektu a potěše. Podle hereček zase tento puritánský přístup ohrožuje výdobytky sexuální svobody.

Zajímavé je, že ačkoli bývají Francouzky považovány za velmi nezávislé ženy, které vypadají sexy, aniž by se o to samy snažily, a nebojí se přirozeně stárnout, jejich vztah k feminismu je komplikovaný. Příklad podává Anastázie Harris v článku pro Mojí psychologii (celý si ho můžete přečíst zde):