Simon Larkin a Lana del Rey na letošním udílení Grammy. Zpěvačka zazářila v šatech z konfekce

Simon Larkin a Lana del Rey na letošním udílení Grammy. Zpěvačka zazářila v šatech z konfekce Zdroj: Profimedia.cz

Feminismus by měl respektovat i ženy, které se necítí být feministkami, míní Lana Del Rey

Zpěvačka a autorka hitů jako Summertime Sadness nebo Video Games Lana Del Rey na Instagramu zveřejnila text, ve kterém vyjadřuje svou frustraci z toho, že zatímco ona sklízí kritiku za to, že chce být ve svých textech autentická, hudebnímu byznysu vládne uměle vytvářený kult women power. 

„Teď když Doja Cat, Ariana, Camila, Cardi B, Kehlani a Nicki Minaj a Beyoncé měly topku v hitparádě díky tomu, že zpívají o tom, jak jsou sexy, nahé, jak souloží, jak podvádějí atd. – mohu se prosím vrátit ke svým textům o tom, že se cítím dobře i ve vztahu, který není perfektní, nebo o tom, že tancuju pro peníze – nebo o čemkoli chci – aniž bych byla nařčena, že tím oslavuju zneužívání?“

Čtyřiatřicetiletá Lana Del Rey, vlastním jménem Lizzy Grant, tak poukazuje na to, že ne všechny ženy se mohou ztotožnit s konceptem women power, tedy silné nezávislé ženy, která se nebojí říct svůj názor, být asertivní, hlasitá a klidně i drzá. Zpěvačka o sobě říká, že je založením introvert, a v minulosti svěřila české mutaci Elle, že se bojí zpívat před velkými sály, bývá kritizována za své texty, kde se ve svých vztazích staví do submisivní až pasivní role.

Magazín Guardian například cituje zpěvačku Lorde, jež v roce 2013 prohlásila: „Lana je báječná, nicméně myslím, že je poněkud nezdravé, aby dospívající dívky poslouchaly texty ve stylu, však víte, „bez tebe jsem nic“, a takové ty zoufalé „neopouštěj mě“ cinty.“

„Ujasněme si to. Nejsem feministka – ale ve feminismu by měl existovat prostor i pro ženy, které vypadají a jednají jako já – pro ten typ žen, které když říkají ne, tak muži slyší ano, pro ženy, které jsou nemilosrdně kritizovány za to, že zůstávají autentické, jemně své. Pro ženy, jimž byly jejich příběhy a hlasy odebrány silnějšími ženami anebo muži, kteří nenávidí ženy,“ napsala Lana a už během prvních dvou hodin od zveřejnění získal její příspěvek na půl milionu lajků a vzbudil živou diskusi. „Tvoje zranitelnost a brutální upřímnost v textech mi a určitě i mnohým dalším pomohla přijmout svá vlastní rozhodnutí a chyby v době, kdy o těchto věcech nikdo nezpíval,“ napsal jeden z fanoušků.

Simon Larkin a Lana del Rey na letošním udílení Grammy. Zpěvačka zazářila v šatech z konfekce
Simon Larkin a Lana del Rey na letošním udílení Grammy. Zpěvačka zazářila v šatech z konfekce | Zdroj: Profimedia.cz

Lana Del Rey, která byla v minulosti kritizována i za to, že je její hudba příliš smutná, se krátce po letošním udílení hudebních cen Grammy rozešla se svým přítelem, televizním hercem Seanem Larkinem. Nyní se prý chce opět plně soustředit na hudební tvorbu a nejspíš si potřebuje s fanoušky vyjasnit, že své city, jakkoli se zrovna necítí silná, nehodlá nijak autocenzurovat. Kromě hudby je vepíše i do dvou knih sbírek básní, které připravuje. Nové album Lany Del Rey by mělo vyjít 5. září.