...

... Zdroj: iStock.com

Vztahový detox: 5 tipů, díky kterým vám to bude doma lépe klapat

Nejen tělo a duše si zaslouží důkladnou a pravidelnou péči. Očistný detox nepochybně prospěje i každému vztahu. Jak na to?

Zkuste sexuální dietu

Vztahový expert Andrew G. Marshall doporučuje na detox vztahu měsíční sexuální abstinenci. První týden byste měli deset minut denně strávit jen tulením. Druhý týden pokračujte po desetiminutovém mazlení s partnerem líbáním. Třetí týden mazlení a líbání doplňte jemnými doteky po celém těle. Můžete použít třeba i kousky látky, peří či vějíř. Čtvrtý týden s partnerem nejdřív proberte, co se vám líbilo a co vám chybí – třeba zjistíte, že vás partner před tímto experimentem málo líbal nebo hladil. Třešničkou na dortu pak bude milování. Podle Marshalla bude po měsíční pauze jistě nezapomenutelné!

Udržujte balanc

Fungující partnerství je takové, které zůstává v rovnováze – oba partneři jsou spokojení a navzdory občasným výměnám názorů a jistým výhradám (nikdo není dokonalý, že?) jsou přesvědčeni, že ten druhý je životní výhra. Pokud jeden z partnerů začne mít pocit, že to takové terno není, rovnováha ve vztahu bude narušena a začne to skřípat. První pomoc? Zamyslet se nad tím, co by se dalo nastavit jinak, aby se oba zase cítili dobře. A hlavně o tom spolu mluvit!

Myslete za oba

Někdy si udělejte sami v sobě revizi, jak se ve vztahu chováte. Neberete už jisté věci jako samozřejmost? Dokážete si stále vážit toho, co pro vás partner dělá? A děláte něco třeba jen jemu pro radost? Partneři, kteří myslí na potřeby a přání toho druhého jako na své, jsou mnohem šťastnější. Proto pokaždé, když budete stát před zásadním rozhodnutím, nezapomínejte myslet na to, jak se to dotkne partnera. A nepodceňujte ani v dlouhodobém vztahu tak „obyčejné“ věci, jako je projevování respektu a vděku. Pokud partnerovi občas vyjádříte vděčnost a dáte najevo, že vás jeho názory stále zajímají a jsou pro vás důležité, i on začne častěji oceňovat ty lepší stránky vaší osobnosti.

Seznamte se s 2/2/2

Odborníci radí zkusit pro oživení vztahu nové rituály a zvyky. Třeba metodu 2/2/2. Pomůže věnovat se pravidelně partnerovi a nezapomínat na vztah. Co 2/2/2 znamená? Je to jednoduché: Naplánujte si jednou za dva týdny rande (třeba procházku zakončenou večeří či kino a pak drink). Jednou za dva měsíce s partnerem vyrazte na víkend (děti nechte u babičky, s přáteli se domluvte na jindy). Jednou za dva roky si naplánujte dovolenou snů.

Buďte chvíli sami

Že občas strávíte pár dní bez partnera, neznamená, že ho nemilujete. Do vztahu to naopak může vlít novou energii. „Během tohoto času nebudete muset dělat kompromisy a program si užijete podle svého. Odpočinete si, dobijete baterky a poté se už zase budete těšit na partnera,“ říká terapeut Michal Nikodém. Podotýká, že pokud se vám ani po několika dnech nebude chtít domů, měla by se vám v hlavě rozblikat varovná kontrolka, že ve vztahu asi není vše v pořádku.

Další skvělé články najdete v novém vydání časopisu Moje psychologie. Kupte si ho v naší online trafice iKiosek.cz! Dnes objednáte, zítra už ho máte ve schránce. A doprava je zdarma.

.
. | Zdroj: Archiv Mojí psychologie