Šílená matka píše pravidelný sloupek o životě s dítětem školou povinným.

Šílená matka píše pravidelný sloupek o životě s dítětem školou povinným. Zdroj: Šílená matka

Šílená matka: TV Erko – televizní kanál jenom pro rodiče

Šílená matka se tentokrát zamýšlí nad tím, jak by vypadal program televizního kanálu určeného jen pro rodiče. Líbil by se vám třeba dokumentární cyklus o spánkové deprivaci nazvaný 8760 hodin?

Déčko promine, ale když se řekne dětský kanál, představím si stoku, po které pobíhá Pennywise a Demogorgon, všude kolem teče něco nechutného a v tom něčem plavou zbytky zeleniny od oběda, stránky ze žákovské knížky a mrtvé rybičky. Asi se shodneme na tom, že to vypovídá spíš něco o mně než o dětech, ale co už.

Oproti mým Zpívánkám a Večerníčku mají dnešní děti na výběr ze spousty programů, které jsou určené snad všem věkovým kategoriím. Vy všichni, kdo máte děti, byste mi teď jistě s přehledem vyjmenovali pět nejhrůznějších pořadů, ze kterých vám ještě teď naskakuje tik v oku. Kdo nikdy v duchu nechtěl přerazit Mášu vejpůl, ať hodí medvědem. Pro mě byl asi největší výzvou Mickeyho klubík. Mickey se ptal, jestli bychom se chtěli podívat do jeho klubíku, a nehledě na to, kolikrát jsem třískla hlavou do zdi a zakřičela NE, pokaždé zajásal a pozval nás dál. Parchant.

TIP NA VIDEO: Rozhovor s Maminkou roku Jaroslavou Hadžiosmanovič

Ať je to, jak chce, myslím, že seriály a dětské kreslené pořady jsou pro děti svým způsobem důležité, ať už čistě jen jako zábava, nebo ze společenského a vzdělávacího hlediska. Vaše smůla, že u toho musíte často sedět s nimi.

Dospělí mají filmy a seriály k odpočinku, uklidnění a vyčištění hlavy nebo jako prostředek k volnému průchodu emocí, které v ideálním případě sedí přes den někde v koutě a čekají, až na ně přijde řada. Já například po náročném dni relaxuji u detailního vyprávění o osudech masových či sériových vrahů. Pravděpodobně pro dobro nás všech.

Protože to evidentně nemám v hlavě úplně v pořádku, napadlo mě, že nám v nabídce televize chybí něco jako kanál pro rodiče. Programová skladba se přitom úplně nabízí:

Studio 666 Protože děti jsou budík, který se nedá nařídit, je tu pro ty z vás, kdo byli násilím vytrženi ze snu, oblíbená tříhodinovka kontrolovaného řevu, klení, vaření kávy či odvaru z makovic a dále pak meditace a předpověď počasí do svítání.

Utřeno Kontroverzní pořad na motivy Věřte nevěřte. Pět dětí vypráví své příběhy o tom, jak pečlivě použily toaletní papír. Fakta, nebo fikce? Vy rozhodněte.

Kramář hledá plenu Aneb Něco tady smrdí! Oblíbená reality show plná zoufalých rodičů, kteří se ocitli uprostřed nákupního centra a musí v časovém limitu najít přebalovací pult.

8 760 hodin Dokumentární cyklus o spánkové deprivaci během prvního roku v roli rodiče.

Branky, pády, modřiny Sportovní magazín z vašeho oblíbeného hřiště. Štěrk, pot a slzy, písek v trenýrkách, odřená kolena, litry kysličníku, prostě napínavá podívaná pro ty nejotrlejší.

Samozřejmě by nesměly chybět pořady jako AZ-sliz s tipy, jak odstranit mastné fleky z nejrůznějších typů povrchů, výživová poradna Máme rádi všecko nebo Fosílie v akci pro rodiče puberťáků.

Věřím, že stejně jako u jiných podobných počinů i tento kanál by si své diváky našel. Česká televize by se toho pravděpodobně neujala, ale… nemáte někdo číslo na Jaromíra Soukupa?