Menstruační kalíšek

Menstruační kalíšek Zdroj: archiv Ilona Bittnerová

Na festivalu Evolution 2017
Menstruační kalíšek
Otevření kamenné prodejny Kalíšek.cz
Jde to i jinak
Mluvím o menstruaci dennodenně
6
Fotogalerie

Jak vnímají muži "naše dny"? Ilona Bittnerová mluví s muži o menstruaci

Říkáte si, tohle je čistě ženská věc. On nikdy nezažije ty prudké změny nálad, bolesti jako by vás někdo vraždil nebo plánování dovolené podle sedmi červených dnů. Jenže žije vedle vás a vnímá, co se s vámi děje. Ač si myslíte, že je mu to jedno a spíš vymýšlí, jak vyklidit pole, opak je pravdou. „O menstruaci se muž zajímá,“ říká Ilona Bittnerová.

Ilona je ženou, která své podnikání s trochou nadsázky postavila na menstruaci a založila podnik Kalíšek.cz. Nevěřila, že se to někdy může stát, ale osud ji posunul právě tímto směrem. "Kdyby mi někdo, ještě když mi bylo 20 let, řekl, že budu veřejně mluvit o menstruaci, budu si myslet, že se zbláznil! Stalo se to tak, že mi kamarádka Magda doporučila menstruační kalíšek. Hned jsem si ho z Anglie objednala a začala jsem ho používat. A protože jsem byla nadšená a jsem hodně upovídaná a ráda prodávám věci, o jejichž kvalitě jsem přesvědčená, bylo podnikání na světě. Tehdy začínal internet, a protože jsme byly s Magdou dost moderní vysokoškolačky, šly jsme do toho se vším všudy. Nadšení bylo rozhodně mnohem větší než naše obchodní dovednosti a zkušenosti, obě jsme totiž studovaly biologii.“ Od té doby se začal Ilonin svět točit kolem menstruační pomůcky, na kterou nedají ženy dopustit.

Menstruační kalíšek
Menstruační kalíšek | Zdroj: archiv Ilona Bittnerová

Zeptejte se svého muže

Díky zájmu o fungování ženského těla, co se děje při menstruaci, jak ženám pomoci se cítit lépe z hlediska zdraví i psychiky se pustila do oblasti antikoncepce a menstruace naplno. A nebála se o tom hovořit nahlas a ani s muži, ti překvapivě začali na její články a rozhovory reagovat. „Zajímavé je, že mnoho mužů přistupuje k menstruaci pozitivně. Ženy se bohužel často stydí o menstruaci s muži mluvit a i v televizních reklamách jsme nabádány, abychom menstruaci schovávaly. Moje zkušenost je ale taková, že muže jednak zajímá technická stránka věci (třeba kalíškem je většina mužů dost uchvácena – však taky první prototyp vymysleli muži už v 19. století) a jednak je pro mnoho z nich žena přitažlivá i při menstruaci. Sex při menstruaci může být pro ženu výborným uvolněním a také může mít spirituální přesah. Nicméně neochota zkusit to vychází bohužel ve většině případů ze strany ženy,“ říká Ilona a vychází z řady právě mužských reakcí. A právě o to, co si myslí, se začala zajímat intenzivněji a uvědomila si, že právě muži mohou svým přístupem ženám menstruaci zpříjemnit a ukázat jim nové varianty menstruačních pomůcek.

Otevření kamenné prodejny Kalíšek.cz
Otevření kamenné prodejny Kalíšek.cz | Zdroj: archiv Ilona Bittnerová

Jak to vidí muž

Nebudeme si nalhávat, že si muži slovo „menstruace a jak na bolesti při menstruaci“ googlují denně, ale mají oči a uši. V pracovním prostředí jsou obklopeni ženami, slyší, co si říkají, vnímají je. Nejsou slepí ani k titulkům v časopisech a k reklamám. A hlavně, baví je všemožné novinky, věcičky a udělátka a zkoumají jejich funkce. Tím pro ně může být zajímavý i právě menstruační kalíšek. Například na přelomu 19. a 20. století se muži v otázkách menstruace angažovali až dost. Vymýšleli různé důmyslné pomůcky, které by nám ženám mohly menstruaci zpříjemnit a ulehčit, i když často nebyly moc použitelné.

Když si muž dá dvě a dvě dohromady, může to dopadnout i takto, jak uvádí Ilona jednu z mnoha reakcí na menstruační kalíšek: „Nedávno jsem na internetovém vysílání ČT viděl rozhovor J. Duška se třemi ženami a vychvalovali tam všichni kalíšek. Rozhodl jsem se koupit Mooncup pro svou manželku (40) spolu s lubrikačním gelem, gelem na ruce a kelímkem na sterilizaci. Myslel jsem si, že to, že jsem viděl svou ženu nadšenou a těšící se za dva týdny na svou menstruaci, je má jediná odměna. Netušil jsem však ještě další dopad. Mnoho let jsem se ženy mohl v tomto jejím obtížném období dotknout tak maximálně ve vrchní části zad, a to se změnilo.“

Na festivalu Evolution 2017
Na festivalu Evolution 2017 | Zdroj: archiv Ilona Bittnerová

I na základě této a jiné reakce je Ilona přesvědčena, že bychom měly o menstruaci před muži mluvit, říci, jak se cítíme, co se s námi děje a neuzamykat se v těchto dnech do sebe. „Menstruace je přirozenou biologickou součástí žen v reprodukčním věku. Pokud k tomuto procesu budeme přistupovat jako k běžné věci v našem životě, budou jej tak vnímat také děti. O „přirozenosti“ menstruace ale není potřeba hovořit pouze s holčičkami, ale také s chlapci. Díky tomu, že budou s menstruací přirozeně seznámeni už v dětském věku, budou lépe vědět a chápat, co se s holkami během menstruace děje. Těm „větším klukům“ pro pochopení nás žen můžete pořídit knihu Návod na ženy.

Jde to i jinak
Jde to i jinak | Zdroj: archiv Ilona Bittnerová