Cesta k úspěchu

Cesta k úspěchu Zdroj: istock.com

Vzhůru k úspěchu: Jak si říct v práci o víc peněz?

Víte, že pracujete dobře, ve firmě jste dlouho a cítíte, že by se vám měl zvýšit plat? Nebo jste dostala nabídku na skvělou práci, jen plat byste si představovala větší? Ať jste v jedné či druhé situaci, seberte odvahu a řekněte si o vyšší plat. Proč se spokojit s málem, když můžete mít víc.

Od koho jiného si vzít příklad než od úspěšných žen. I tak mocná a úspěšná žena, jako je Sheryl Sandberg, první dáma Facebooku, která ho už dlouhá léta řídí, se zpočátku bála říci o vyšší plat: „Prostě jsem se bála ukázat ostřejší lokty, aby si spolupráci nerozmysleli,“ přiznává Sheryl ve své knize Opřete se do toho a vzpomíná na dobu, kdy získala pozici ředitelky Facebooku. Ale právě umět požádat o výhody, v tom je vítězství. Sama sebe ocenit a ukázat šéfovi, jak si sebe samotné vážíte. Stále se bojíte, že to nedokážete? Existuje pár tahů, jak se to naučit a zajistit si vážné zacházení.

Konkurence vám napoví

Úspěchu předchází plánování. Zjistěte si, jak si na pracovním trhu stojíte. Ptejte se v pracovních agenturách, ty mají velký přehled o platovém ohodnocení v různých profesích. Víte, kolik berou muži na vašem postu? Rozhodně se vyplatí to vědět. Když si uděláte obrázek o platech na vaší pozici, budete pak vědět, o kolik si můžete říci. Při samotné žádosti o vyšší plat zmiňte vaše pracovní úspěchy za poslední rok.

Věřte si

Bojíte se, že když si řeknete o vyšší plat, že se na vás budou dívat skrz prsty či půjdou s argumenty do protiútoku? Účelem jednání je dosáhnout svých cílů a působit sympaticky. Buďte milá a ukažte, že vaše práce má hodnotu, o níž víte. Stůjte si za svým, ale buďte ochotná vyjednávat. U pohovoru buďte připravená a mějte sepsané vaše úspěchy, čeho jste dosáhla a za jakou cenu se prodáváte. Když navíc víte, že vás potřebují, máte navrch a můžete určovat podmínky.

Trvejte na svém

Až zazní otázka, kolik peněz si představujete, buďte připravená. Napište si tři sumy: první zaplatí nájem, druhá je průměrná mzda ve vašem oboru a třetí vysněná. Začněte vyjednávat. Bývá to běh na dlouhou trať, ale nepolevte a buďte pozitivní. Horujte pro firmu, ukažte ochotu, že nastoupíte ihned, domluvíte-li se na platu. Když ne za vaši vysněnou částku, ptejte se na benefity.

Důležitá je odměna i bez peněz

Vždy nejde jen o peníze. Forma odměny, která vám pomáhá k úspěchu, může být i jiná. Služební vůz, telefon, práce z domova, víc dní dovolené. Mohou vám vyhovět alespoň tak? Jestliže při otázce zvýšení platu uslyšíte rázné ne, zkuste to touto cestou. Pokud se dohodnete, nezapomeňte bonusy sepsat, aby se nestalo, že se na ně za měsíc zapomene.