Všechno nejlepší

Všechno nejlepší Zdroj: istock.com

Pracovní etiketa: Dárky, které šéfovi ani kolegům nedávejte

Pracujete-li v kolektivu, určitě kromě projektů, prezentací a tabulek řešíte i veselejší věci, třeba narozeniny. Kancelář se na chvíli zastaví, přepne do přátelského a neformálního módu, připraví se skleničky k přípitku, servírují se zákusky a to nejdůležitější, předávají se dary. Bude z něj mít šéf nebo kolega radost? Nešlápla jste s výběrem vedle?

Když už nám to nepřipomene samotný oslavenec, tak to dozajista udělá všemocný Facebook. A i když neexistují žádná pracovní pravidla o nutnosti kupovat dárky svým kolegům a šéfovi, stejně v sobě máme přirozenou potřebu oslavence potěšit, alespoň drobností, dát najevo, že nám na něm záleží, není jen jeden z davu. Vždycky se toho někdo ujme a do pléna je vhozena přetěžká otázka: „Tak co jí koupíme? Máte někdo nápad?“ A nastane zběsilý brainstorming anebo hůře – všichni mlčí. Přeci jen vybrat dárek pro šéfa není jen tak. Darem vysíláte nějakou zprávu, a je-li příliš osobní, moc romantická, urážlivá, zesměšňuje, můžete víc pokazit než dát.

Zde je sedm skvělých tipů od Lahle A. Wolfe, podnikatelky, zakladatelky a generální ředitelky společnosti LA Wolfe Marketing zabývající se firemními kulturami, které vám pomohou vyhnout se chybnému dárku. Takže, už víte, co koupit kolegyni příští týden k narozkám?

Pokračování 2 / 9

Dárky pro dospělé

Položky, které by mohly být považovány za sexuální, jsou na pracovišti nevhodné (a dokonce i nelegální). Cokoliv "dospělého" by nikdy nemělo být dáno na pracovišti – dokonce ani nejbližším spolupracovníkům. To zahrnuje nejen pornografii a dospělé "hračky", ale také to zahrnuje umělecká díla, knihy a jakýkoliv obraz nebo fotografie, které zobrazují nahotu nebo které mohou naznačovat sexuální akt. Takže, žádné kamasútry, Venušiny kuličky, vibrátory, tantrické masáže, a to ani v ženském kolektivu. Tyto dárky nechte na manželech, partnerech, blízkých kamarádkách, kde nepanuje pracovní vztah.

Pokračování 3 / 9

Dary, které mají diskriminační nebo depresivní prvky

Nikdy nedávejte dárky, které by mohly být považovány za urážlivé pro ženy, menšiny nebo jakoukoli rasu, kulturu, skupiny nebo osoby se zdravotním postižením – i když jsou prezentovány v "duchu zábavy". Obsahují karty, dárky, umělecká díla, karikatury, publikace a jakékoli jiné položky, které by mohly být interpretovány jako stereotypní nebo diskriminační. Takže žádné vtipné brýle pro kolegyni s poruchou zraku, náboženské sošky pro kolegu, který je zarytý ateista. Do tohohle se nepouštějte.

Pokračování 4 / 9

Politicky orientované a náboženské dary

Pokud někdo výslovně nepožádal o konkrétní politický nebo náboženský předmět, knihu nebo dar, nesnažte se o něm ani přemýšlet. Pokud splníte konkrétní požadavek, nezapomeňte, že daná položka může stále urážet někoho jiného v kanceláři. Když už musíte, tak je dávejte zabalené a soukromě.

Pokračování 5 / 9

Výrobky týkající se osobní hygieny

Jako produkty pro péči o tělo a pokožku, parfémy, zubní kartáčky, hřebeny a holicí strojek. I když budou super designové, tyto věci by si měl člověk kupovat sám. Pokud nevíte přesnou vůni dle požadavku, do takového dárku se nepouštějte. To samé platí s krémy a věcmi na péči o tělo. Nebylo by zrovna vhodné, aby se obdarovaný po první aplikaci osypal nebo dostal alergii. Možná máte pocit, že kolegu či šéfa dobře znáte, ale pozor, jeho život po práci může být odlišný.

Pokračování 6 / 9

Intimní oblečení

Všechno spodní prádlo a ve většině případů všechny oděvy s výjimkou klobouků, šálků nebo rukavic nejsou dobrými dary, které dávat kolegům nebo šéfovi. Firemní tričko je přijatelné, ale může působit lacině a levně. Nezvládnete odhadnout správnou velikost a tričko bude kolegyni malé a rozjede pocit, že je tlustá / hubená / malá / příliš velká. A máme tu zrození komplexu.

Pokračování 7 / 9

Romantické šperky

Pokud dáte šperky, držte se na malých, neformálních předmětů a dejte je pouze členům stejného pohlaví, pokud dar neposkytuje skupina. Při darování šperků se může stát, že budou interpretovány jako romantické gesto, zvláště pokud jsou šperky drahé. Nejlepší šperky, které můžete dát, jsou levné nebo středně cenově vysoké hodinky (včetně kapesních hodin) nebo jednoduché, trendové náramky nebo brože. Perly, diamanty a drahé kameny nejsou obecně dobrý nápad, pokud je dar určen jako neformální gesto.

Pokračování 8 / 9

Květiny

Nedávejte růže a žádné velké kytice, to přísluší rodině a partnerovi. Je lepší dát například bonsaj, kokedam, orchidej nebo jiné rostliny místo květin. Vydrží déle a nelze je interpretovat jako romantické gesto.

Pokračování 9 / 9

Hotovost

Nikdy nedávejte šéfovi nebo spolupracovníkovi hotovost (ale dárkové karty jsou přijatelné). Hotovost by měla poskytovat pouze společnost nebo zaměstnavatel, pokud je poskytována jako zdanitelný bonus, nikoli jako osobní dar.

Jedno pomocné pravidlo: Zeptejte se sama sebe, zda by dar mohlo vidět i dítě. Pokud byste ho dětem nechtěla ukázat či byste dárek musela složitě vysvětlovat, není vhodným dárkem ani v zaměstnání.