...

... Zdroj: istock.com

Pomoc, šéf mi zrušil dovolenou! Co s tím dělat?

Těšíte se celý rok na dovolenou, všechno máte naplánované do posledního puntíku a najednou se všechno sesype jako domeček z karet? Zaměstnavatel vám dovolenou zruší! Má na to právo? A jak se vlastně proti tomu můžete bránit? Zeptali jsme se odborníka. 

Odpovídá Barbora Pospíšilová, D.A.S. Rechtsschutz AG, pobočka pro ČR

Zaměstnavatel vám může již schválenou dovolenou zrušit nebo vás z ní odvolat, pokud jej k tomu vedou provozní důvody, ke kterým má při rozvrhování dovolené zaměstnanců přihlížet. Kolikrát vám dovolenou může zaměstnavatel během roku zrušit nebo z ní odvolat, či přesunout, není zákonem určeno.

Nerozhoduje ani to, že vám dovolenou dříve řádně schválil, nebo dokonce nařídil. Při takovém počínání je zaměstnavatel povinen nahradit náklady, které vám bez vašeho zavinění vznikly. Tyto náklady byste měla zaměstnavateli prokázat. Při rozvrhování dovolené musí zaměstnavatel zohlednit také vaše oprávněné zájmy. Ze zákona máte nárok na čerpání dovolené tak, aby alespoň jedna její část byla čerpána v kuse nejméně dvou týdnů v celku, ledaže byste se dohodla se zaměstnavatelem jinak.

Dovolená pro daný kalendářní rok by měla být zaměstnavatelem určena a rozvržena tak, abyste ji vyčerpala ve stejném roce, ve kterém vám na ni vznikl nárok.

Více o tématu dovolená a léto se dočete zde!