Cukrářská kouzla

Cukrářská kouzla Zdroj: Instagram.com/dortisimo

Vánoční pečení
Barevná paleta potahovacích hmot na dorty
Monika Grgulová
4
Fotogalerie

Od začátku trávím se zákazníky hodně času, říká Monika Grgulová, majitelka firmy na cukrářské potřeby

Celé to začalo jako takový pokus, když nemohla sehnat kvalitní potahovou hmotu na dort, který chystala. Tak si ji zkusila objednat ze zahraničí. A protože toho přišlo víc, zbytek prodala nebo rozdala kamarádkám. Tak začala Monika Grgulová podnikat. Dnes vlastní přední českou firmu na cukrářské potřeby Dortisimo a jen potahovou hmotu odbavuje měsíčně v deseti kamionech.

Už pečete vánoční cukroví?

Ano, vánoční cukroví pečeme s dětmi a moc si to užíváme. Milujeme tu atmosféru a vždy napečeme spoustu druhů. Je to velká zábava. Cukroví je u nás pokaždé hromada, neboť máme mnoho dobrých známých mezi cukrářkami, které nás každý rok potěší i tím svým.

Máte cukrařinu v krvi, nebo, jak to někdy bývá, vše přinesla náhoda?

Cukrářka jako taková nejsem, k založení obchodu s cukrářskými pomůckami mě přivedla opravdu jen náhoda a okolnosti. Já vždy pekla jen o víkendu, naučila mě to tak mamka. Miluji makový závin a vše z máku, takže hodně experimentuji s ním. Bez mouky, bez cukru, ale aby to bylo chutné…

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Kolik druhů cukroví pečetě? 🎄😊 #cake #layercake #recipe #cinnamon#cinnamonroll #christmas #cakedecorating#christmas2017 #bakinglove #instacake#cakelove #layercake #cakeinspiration#cakestagram #cakesofinstagram#cakeoftheday #cakelover #cakegram#cakedesign #instacakes #feedfeed#foodandwine #f52grams#foodphotography #beautifulcuisines#heresmyfood #homebaker#youmakeitamazing

Příspěvek sdílený Dortisimo.cz (@dortisimo), Lis 23, 2017 v 6:57 PST

Jaká vedla cesta od nápadu k úspěšné firmě na zboží k pečení Dortisimo?

Nápad přišel ve chvíli, kdy jsem zjistila při pečení dortu, že se do České republiky dováží potahovací hmota z Maďarska. A protože umím maďarsky, zkontaktovala jsem tam firmu, která potahovací hmotu vyrábí, ale nevyváží ji nikam do ciziny. Tak jsem se s nimi domluvila, že hmotu vyzkouším, a pokud se bude líbit, začnu ji dovážet do České a Slovenské republiky.

Vánoční pečení
Vánoční pečení | Zdroj: Instagram.com/ dortisimo

Jak to probíhalo? To vám až z Maďarska poslali hmotu na dort?

No, ano. Dostala jsem dvoukilový vzorek potahovací hmoty Formix, něco použila a zbytek jsem rozdala kamarádkám cukrářkám. Těm se s ní dobře pracovalo, a hlavně jim chutnala. Měla mandlovou chuť téměř jako marcipán a byla skoro bez éček. Nic takového tu v České republice nebylo. A tak jsem se rozhodla, že si založím firmu a pustím se do toho.

Moje první objednávka byla 60 kg a já ani nevěděla, komu ji prodám. Měla jsem jen inzerát na cukrářském fóru. Ale v té době bylo na trhu opravdu málo druhů hmot a já měla navíc tu nejlevnější. Objednala jsem jí spoustu, jen tak na zkoušku, a ona byla rázem všechna pryč. Byla jsem nadšená, a tak jsem napsala do všech e-shopů a kamenných obchodů v ČR, ale nikdo z nich nechtěl vzorek zdarma, chtěli vše rovnou koupit. Cukrářek jsou v Česku tisíce a já nestíhala ani balit. Objednávek bylo tolik a stále chodily další. Když jsem viděla, jak dobře to funguje, s odvahou jsem přešla na další krok, který se vyplatil.

Barevná paleta potahovacích hmot na dorty
Barevná paleta potahovacích hmot na dorty | Zdroj: archiv Dortisimo

Od výrobce jsem chtěla objednat ještě jednu hmotu, která by byla ideální na potahování a také modelování figurek. Ideálně pružnou hmotu s dobrou chutí a vůní, bez alergenů, levnou. Tak mi vyrobili Smartflex velvet, což je teď ta nejlepší hmota na trhu. Začaly se ozývat obchody, že by měly zájem o prodej. Výrobce mi dal výhradní zastoupení pro Česko, Slovensko, Polsko, Německo a Rakousko. A dnes dodávám do všech e-shopů a kamenných obchodů v ČR.

Začala jste podnikat v oblasti, kterou jste nestudovala ani nebyla vaším oborem či hobby. Tolik specifických, odborných věcí, kde jste získala zkušenosti?

Můj obor to opravdu není, mě baví marketing. Ale výhoda mého podnikání je v tom, že hmotu mám v ČR jediná, a tak můžu vymýšlet jak akce, tak příchuti nebo cokoliv mne napadne. A to pak zadám výrobcům. Zkušenosti jsem sbírala od cukrářek samotných. Od začátku jsem s nimi trávila hodně času a naslouchala. Co jim chybí, co by rády měly a ony mi na oplátku radily, jaké produkty by bylo skvělé zařadit na e-shop. Díky této spolupráci jsem měla vyváženou nabídku a zároveň věděla, že se zboží prodá. Takže jsem mohla dál hledat na zahraničních trzích novinky. Cukrařina se posouvá a ony chtěly samozřejmě taky. Snažila jsem se dovézt vše jako první a rychle.

Dnes už cukrařině rozumíte?

Já jsem spíš teoretik, ale hodně se učím. Dortisimo už pro cukrářky pořádalo několik kurzů na potahování dortů, výrobu čokolády a čokoládových ozdob, výrobu karamelových lízátek, pralinek, makronek atd. a já jsem na všech kurzech byla osobně, neboť tam byli i lektoři z ciziny a já překládala. Takže mám velké teoretické znalosti a dokážu poradit, i když sama příliš nepeču.

Cukrářská kouzla
Cukrářská kouzla | Zdroj: Instagram.com/dortisimo

Jaké jsou v současnosti trendy v dortech? Barvy, chuti, design?

Silným trendem je teď dort s vlastní fotkou či jiným obrázkem. U nás tiskneme jedlé obrázky dokonce na počkání, stačí si ho přinést na flashdisku nebo zaslat e-mailem. Obrázek si můžete vytisknout na různé materiály, nejčastěji je to jedlá rýžová oplatka nebo tenký fondánový list na folii. Jedlý papír/oplatka se pak lepí na povrch dortu jedlým lepidlem decorgelem, fondánový list lepit nemusíte, přilne k hladkému povrchu sám.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

❤️ nádherný dort, kdo by si přál taky takový? Třeba k narozeninam 🍰 #Repost @stylesweetdaily with @get_repost ・・🦄💖🌈 #cupcakesofinstagram #flatlay #loveyou #yummyfoods #sweet #sweets #layercakes #cake #instacake #birthdaycake

Příspěvek sdílený Dortisimo.cz (@dortisimo), Úno 26, 2018 v 12:55 PST

Dnes už jste zkušenou podnikatelkou, jaké rady byste doporučila dál?

Já vždy dělala vše podle sebe a vlastního uvážení, nikdo mi moc neradil. Ale každý máme v životě možnosti a je jen třeba je využít. Každý je v něčem dobrý. Základ je nebát se podnikání, jen bych nešla do něčeho, kde je velká konkurence a přesycený trh. Důležité je být něčím výjimečný a odlišný.

A poslední sladká tečka. Vaše nejoblíbenější sladké?

Určitě makový závin!

Od začátku trávím se zákazníky hodně času, říká Monika Grgulová, majitelka firmy na cukrářské potřeby

Cukrářská kouzla
Cukrářská kouzla | Zdroj: Instagram.com/dortisimo
Vánoční pečení
Vánoční pečení | Zdroj: Instagram.com/ dortisimo
Barevná paleta potahovacích hmot na dorty
Barevná paleta potahovacích hmot na dorty | Zdroj: archiv Dortisimo
Monika Grgulová
Monika Grgulová | Zdroj: archiv Monika Grgulová