Od začátku trávím se zákazníky hodně času, říká Monika Grgulová, majitelka firmy na cukrářské potřeby | Ženy.cz
 


Od začátku trávím se zákazníky hodně času, říká Monika Grgulová, majitelka firmy na cukrářské potřeby

3. prosince 2019 • 06:00
Monika Grgulová • Foto:archiv Monika Grgulová

Celé to začalo jako takový pokus, když nemohla sehnat kvalitní potahovou hmotu na dort, který chystala. Tak si ji zkusila objednat ze zahraničí. A protože toho přišlo víc, zbytek prodala nebo rozdala kamarádkám. Tak začala Monika Grgulová podnikat. Dnes vlastní přední českou firmu na cukrářské potřeby Dortisimo a jen potahovou hmotu odbavuje měsíčně v deseti kamionech.

Už pečete vánoční cukroví?

Ano, vánoční cukroví pečeme s dětmi a moc si to užíváme. Milujeme tu atmosféru a vždy napečeme spoustu druhů. Je to velká zábava. Cukroví je u nás pokaždé hromada, neboť máme mnoho dobrých známých mezi cukrářkami, které nás každý rok potěší i tím svým.

Máte cukrařinu v krvi, nebo, jak to někdy bývá, vše přinesla náhoda?

Cukrářka jako taková nejsem, k založení obchodu s cukrářskými pomůckami mě přivedla opravdu jen náhoda a okolnosti. Já vždy pekla jen o víkendu, naučila mě to tak mamka. Miluji makový závin a vše z máku, takže hodně experimentuji s ním. Bez mouky, bez cukru, ale aby to bylo chutné…

 

Jaká vedla cesta od nápadu k úspěšné firmě na zboží k pečení Dortisimo? 

Nápad přišel ve chvíli, kdy jsem zjistila při pečení dortu, že se do České republiky dováží potahovací hmota z Maďarska. A protože umím maďarsky, zkontaktovala jsem tam firmu, která potahovací hmotu vyrábí, ale nevyváží ji nikam do ciziny. Tak jsem se s nimi domluvila, že hmotu vyzkouším, a pokud se bude líbit, začnu ji dovážet do České a Slovenské republiky.

Vánoční pečeníVánoční pečeníAutor: Instagram.com/ dortisimo

Jak to probíhalo? To vám až z Maďarska poslali hmotu na dort?

No, ano. Dostala jsem dvoukilový vzorek potahovací hmoty Formix, něco použila a zbytek jsem rozdala kamarádkám cukrářkám. Těm se s ní dobře pracovalo, a hlavně jim chutnala. Měla mandlovou chuť téměř jako marcipán a byla skoro bez éček. Nic takového tu v České republice nebylo. A tak jsem se rozhodla, že si založím firmu a pustím se do toho.

Moje první objednávka byla 60 kg a já ani nevěděla, komu ji prodám. Měla jsem jen inzerát na cukrářském fóru. Ale v té době bylo na trhu opravdu málo druhů hmot a já měla navíc tu nejlevnější. Objednala jsem jí spoustu, jen tak na zkoušku, a ona byla rázem všechna pryč. Byla jsem nadšená, a tak jsem napsala do všech e-shopů a kamenných obchodů v ČR, ale nikdo z nich nechtěl vzorek zdarma, chtěli vše rovnou koupit. Cukrářek jsou v Česku tisíce a já nestíhala ani balit. Objednávek bylo tolik a stále chodily další. Když jsem viděla, jak dobře to funguje, s odvahou jsem přešla na další krok, který se vyplatil.

Barevná paleta potahovacích hmot na dortyBarevná paleta potahovacích hmot na dortyAutor: archiv Dortisimo

Od výrobce jsem chtěla objednat ještě jednu hmotu, která by byla ideální na potahování a také modelování figurek. Ideálně pružnou hmotu s dobrou chutí a vůní, bez alergenů, levnou. Tak mi vyrobili Smartflex velvet, což je teď ta nejlepší hmota na trhu. Začaly se ozývat obchody, že by měly zájem o prodej. Výrobce mi dal výhradní zastoupení pro Česko, Slovensko, Polsko, Německo a Rakousko. A dnes dodávám do všech e-shopů a kamenných obchodů v ČR.

Začala  jste  podnikat  v  oblasti,  kterou   jste  nestudovala  ani  nebyla vaším  oborem  či  hobby. Tolik specifických, odborných věcí, kde jste získala zkušenosti?

Můj obor to opravdu není, mě baví marketing. Ale výhoda mého podnikání je v tom, že hmotu mám v ČR jediná, a tak můžu vymýšlet jak akce, tak příchuti nebo cokoliv mne napadne. A to pak zadám výrobcům. Zkušenosti jsem sbírala od cukrářek samotných. Od začátku jsem s nimi trávila hodně času a naslouchala. Co jim chybí, co by rády měly a ony mi na oplátku radily, jaké produkty by bylo skvělé zařadit na e-shop. Díky této spolupráci jsem měla vyváženou nabídku a zároveň věděla, že se zboží prodá. Takže jsem mohla dál hledat na zahraničních trzích novinky. Cukrařina se posouvá a ony chtěly samozřejmě taky. Snažila jsem se dovézt vše jako první a rychle.

Dnes už cukrařině rozumíte? 

Já jsem spíš teoretik, ale hodně se učím. Dortisimo už pro cukrářky pořádalo několik kurzů na potahování dortů, výrobu čokolády a čokoládových ozdob, výrobu karamelových lízátek, pralinek, makronek atd. a já jsem na všech kurzech byla osobně, neboť tam byli i lektoři z ciziny a já překládala. Takže mám velké teoretické znalosti a dokážu poradit, i když sama příliš nepeču.

Cukrářská kouzlaCukrářská kouzlaAutor: Instagram.com/dortisimo
 Jaké jsou v současnosti trendy v dortech? Barvy, chuti, design?

Silným trendem je teď dort s vlastní fotkou či jiným obrázkem. U nás tiskneme jedlé obrázky dokonce na počkání, stačí si ho přinést na flashdisku nebo zaslat e-mailem. Obrázek si můžete vytisknout na různé materiály, nejčastěji je to jedlá rýžová oplatka nebo tenký fondánový list na folii. Jedlý papír/oplatka se pak lepí na povrch dortu jedlým lepidlem decorgelem, fondánový list lepit nemusíte, přilne k hladkému povrchu sám.

 

Dnes už jste zkušenou podnikatelkou, jaké rady byste doporučila dál?

Já vždy dělala vše podle sebe a vlastního uvážení, nikdo mi moc neradil. Ale každý máme v životě možnosti a je jen třeba je využít. Každý je v něčem dobrý. Základ je nebát se podnikání, jen bych nešla do něčeho, kde je velká konkurence a přesycený trh. Důležité je být něčím výjimečný a odlišný. 

A poslední sladká tečka. Vaše nejoblíbenější sladké?

Určitě makový závin!

Fotogalerie

4 fotografie

Jdi na homepage Zpět na začátek

Horoskopy