Už pečete vánoční cukroví?
Ano, vánoční cukroví pečeme s dětmi a moc si to užíváme. Milujeme tu atmosféru a vždy napečeme spoustu druhů. Je to velká zábava. Cukroví je u nás pokaždé hromada, neboť máme mnoho dobrých známých mezi cukrářkami, které nás každý rok potěší i tím svým.
Máte cukrařinu v krvi, nebo, jak to někdy bývá, vše přinesla náhoda?
Cukrářka jako taková nejsem, k založení obchodu s cukrářskými pomůckami mě přivedla opravdu jen náhoda a okolnosti. Já vždy pekla jen o víkendu, naučila mě to tak mamka. Miluji makový závin a vše z máku, takže hodně experimentuji s ním. Bez mouky, bez cukru, ale aby to bylo chutné…
Zobrazit příspěvek na Instagramu
Příspěvek sdílený Dortisimo.cz (@dortisimo), Lis 23, 2017 v 6:57 PST
Jaká vedla cesta od nápadu k úspěšné firmě na zboží k pečení Dortisimo?
Nápad přišel ve chvíli, kdy jsem zjistila při pečení dortu, že se do České republiky dováží potahovací hmota z Maďarska. A protože umím maďarsky, zkontaktovala jsem tam firmu, která potahovací hmotu vyrábí, ale nevyváží ji nikam do ciziny. Tak jsem se s nimi domluvila, že hmotu vyzkouším, a pokud se bude líbit, začnu ji dovážet do České a Slovenské republiky.

Vánoční pečení
Jak to probíhalo? To vám až z Maďarska poslali hmotu na dort?
No, ano. Dostala jsem dvoukilový vzorek potahovací hmoty Formix, něco použila a zbytek jsem rozdala kamarádkám cukrářkám. Těm se s ní dobře pracovalo, a hlavně jim chutnala. Měla mandlovou chuť téměř jako marcipán a byla skoro bez éček. Nic takového tu v České republice nebylo. A tak jsem se rozhodla, že si založím firmu a pustím se do toho.
Moje první objednávka byla 60 kg a já ani nevěděla, komu ji prodám. Měla jsem jen inzerát na cukrářském fóru. Ale v té době bylo na trhu opravdu málo druhů hmot a já měla navíc tu nejlevnější. Objednala jsem jí spoustu, jen tak na zkoušku, a ona byla rázem všechna pryč. Byla jsem nadšená, a tak jsem napsala do všech e-shopů a kamenných obchodů v ČR, ale nikdo z nich nechtěl vzorek zdarma, chtěli vše rovnou koupit. Cukrářek jsou v Česku tisíce a já nestíhala ani balit. Objednávek bylo tolik a stále chodily další. Když jsem viděla, jak dobře to funguje, s odvahou jsem přešla na další krok, který se vyplatil.

Barevná paleta potahovacích hmot na dorty
Od výrobce jsem chtěla objednat ještě jednu hmotu, která by byla ideální na potahování a také modelování figurek. Ideálně pružnou hmotu s dobrou chutí a vůní, bez alergenů, levnou. Tak mi vyrobili Smartflex velvet, což je teď ta nejlepší hmota na trhu. Začaly se ozývat obchody, že by měly zájem o prodej. Výrobce mi dal výhradní zastoupení pro Česko, Slovensko, Polsko, Německo a Rakousko. A dnes dodávám do všech e-shopů a kamenných obchodů v ČR.
Začala jste podnikat v oblasti, kterou jste nestudovala ani nebyla vaším oborem či hobby. Tolik specifických, odborných věcí, kde jste získala zkušenosti?
Můj obor to opravdu není, mě baví marketing. Ale výhoda mého podnikání je v tom, že hmotu mám v ČR jediná, a tak můžu vymýšlet jak akce, tak příchuti nebo cokoliv mne napadne. A to pak zadám výrobcům. Zkušenosti jsem sbírala od cukrářek samotných. Od začátku jsem s nimi trávila hodně času a naslouchala. Co jim chybí, co by rády měly a ony mi na oplátku radily, jaké produkty by bylo skvělé zařadit na e-shop. Díky této spolupráci jsem měla vyváženou nabídku a zároveň věděla, že se zboží prodá. Takže jsem mohla dál hledat na zahraničních trzích novinky. Cukrařina se posouvá a ony chtěly samozřejmě taky. Snažila jsem se dovézt vše jako první a rychle.
Dnes už cukrařině rozumíte?
Já jsem spíš teoretik, ale hodně se učím. Dortisimo už pro cukrářky pořádalo několik kurzů na potahování dortů, výrobu čokolády a čokoládových ozdob, výrobu karamelových lízátek, pralinek, makronek atd. a já jsem na všech kurzech byla osobně, neboť tam byli i lektoři z ciziny a já překládala. Takže mám velké teoretické znalosti a dokážu poradit, i když sama příliš nepeču.

Cukrářská kouzla
Jaké jsou v současnosti trendy v dortech? Barvy, chuti, design?
Silným trendem je teď dort s vlastní fotkou či jiným obrázkem. U nás tiskneme jedlé obrázky dokonce na počkání, stačí si ho přinést na flashdisku nebo zaslat e-mailem. Obrázek si můžete vytisknout na různé materiály, nejčastěji je to jedlá rýžová oplatka nebo tenký fondánový list na folii. Jedlý papír/oplatka se pak lepí na povrch dortu jedlým lepidlem decorgelem, fondánový list lepit nemusíte, přilne k hladkému povrchu sám.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
Příspěvek sdílený Dortisimo.cz (@dortisimo), Úno 26, 2018 v 12:55 PST
Dnes už jste zkušenou podnikatelkou, jaké rady byste doporučila dál?
Já vždy dělala vše podle sebe a vlastního uvážení, nikdo mi moc neradil. Ale každý máme v životě možnosti a je jen třeba je využít. Každý je v něčem dobrý. Základ je nebát se podnikání, jen bych nešla do něčeho, kde je velká konkurence a přesycený trh. Důležité je být něčím výjimečný a odlišný.
A poslední sladká tečka. Vaše nejoblíbenější sladké?
Určitě makový závin!