Dekorace pro seriál Soumrak templářů

Dekorace pro seriál Soumrak templářů Zdroj: archiv Kateřina Soukupová

Dětské figuríny
Dekorace pro seriál Soumrak templářů
Povlečení
Kateřina Soukupová
Polštáře
13
Fotogalerie

Kateřina Soukupová: Textilní výtvarnice, která spolupracovala na výrobě hřívy pro Českého lva

Od ručních prací se raději držíte dál? Nevadí, ona to vážně není práce pro každého. Chce to talent, nápady, vůli, trpělivost a šikovné ruce. Tak jako je má Kateřina Soukupová. Mimochodem, letošní hříva Českého lva, kterou se v upoutávce pyšnil Bolek Polívka, nejde přehlédnout. Tato dáma na tkalcovském stavu utká společníky do útulného domova, na piknik, ale i na „velké plátno“. Do jejích dek se s chutí zabalíte či na nich zanedlouho rozložíte svůj piknikový koš, podepřete hlavu měkkým polštářem a oddáte se všem svým snům. Kdo je tato tvůrčí žena?

S vaší prací se setkáváme i ve filmech a reklamách. Kolikrát se člověk zamiluje do interiéru či dekorací, které v nich vidí, a ani neví, odkud jsou. Jak vznikla vaše spolupráce s filmovým odvětvím?

Poprvé mne ke spolupráci oslovila asistentka architektka pro seriál Duna, kdy potřebovali nejen vyrobit textilie ale i textilní objekty... Pak se postupně začala nabalovat další práce pro film a reklamu. Vytvářím nejen dekorace, jako jsou záclony a závěsy, ale i textilní předměty nebo hračky. Někdy si říkám, že nejlepší je, když si textilní dekorace vůbec nevšimnete – neruší a berete ji jako samozřejmou součást děje – a to je podle mne dekorace, jak má být. Moji práci můžete například vidět i v seriálu Soumrak templářů.

Vaše práce je součástí řady domovů, a to nejen chvíli. Tvoříte věci, do kterých se lidé zachumlávají, relaxují v nich a dobíjí energii… Co vás k takové práci vedlo? Nějaká rodinná tradice, nebo soukromý sen mladé dívky?

Již od mala jsem pořád něco vyšívala, háčkovala, pletla i šila. Tak nějak z toho vyplynulo, že půjdu studovat na SUPŠ obor Hračka a pak následně na VŠUP do ateliéru Textilu. Škola mne přivedla ke tkaní na tkalcovském stavu, kterému jsem ve škole úplně propadla. Během studia jsem si koupila gobelínový stav, na kterém jsem pak doma tkala koberce – kelimy.

Jaké byly vaše podnikatelské začátky? Ateliér, jeho vybavení… Šlo vše hladce?

Krušné… pomalé... Když jsem začínala, tak lidé nebyli zvyklí nakupovat kvalitní výrobky, které jsou dražší. Neměla jsem finanční zázemí pro nákup a zadávání větších sérií výrobků. Vyráběla jsem deky po kusech. Postupně, díky práci pro film a reklamu, jsem mohla začít pomalu zadávat série dek i nechat si utkat 500metrovou bavlněnou metráž na povlečení, prostírání, polštáře…

Co vás na vaší práci baví?

Práce s přírodním materiálem je úžasná. A ta radost, když mi tkanina pomalu narůstá pod rukama a jednotlivé nitě se spojují v celek – to mne vždy bavilo a baví pořád.

Všechny výrobky jsou ručně šité, řekla bych, že je to i fyzicky náročné. Nebolí vás někdy ruce?

Ano, je to fyzicky náročné. A bolí mne nejenom ruce, ale třeba i nohy, když dlouho stojím a žehlím, nebo kolena, když celý den vyměřuji a špendlím větší objekty z látek.

Jak dlouho trvá výroba takové jedné piknikové deky?

Od konečného návrhu k vyrobené dece jsou to přibližně 2 měsíce. Záleží také na vytíženosti tkalcovny, kde se deky tkají.

Pikniková deka, vlna a kůže
Pikniková deka, vlna a kůže | Zdroj: Andrea Thiel Lhotáková

Lidé mají různý vkus i přání. Co se jim líbí? Co často chtějí? Polštáře? Plédy?

Záleží, k jakému účelu výrobek chtějí a také jestli ho chtějí pro sebe, nebo jako dárek. Nákup souvisí i s ročním obdobím. Každý z mých výrobků má takzvanou svoji „sezónu“, kdy se prodává více než ostatní. Na jaře jsou to ubrusy a prostírání, které s příchodem teplejších dnů vystřídají piknikové deky. To jsou deky nejen pro milovníky pikniků, ke kterým prodávám ručně šité kožené řemínky, se kterými deku prakticky sbalíte. Přes léto jsou to svatební dary – například párové deky nebo povlečení. S příchodem babího léta stoupne prodej silných vlněných dek, šál a polštářů. Během Vánoc se prodávají všechny mé výrobky.

Je skvělé dělat práci, která vás baví. Co plánujete dál? Máte nějaké profesní či životní sny?

Chci i nadále vytvářet nadčasové textilie, které dlouho vydrží a třeba se i dědí. Ráda bych navrhovala textilie přímo pro firmy, které chtějí mít své vlastní – například deky, nebo povlečení pro rodinné hotely… A také tkát kelimy do interiéru pro konkrétní zákazníky. Takže plánů mám hodně, ale den má stále jen 24 hodin a týden 7 dní.

Výrobky Kateřiny Soukupové si můžete prohlédnout v galerii.

Kateřina Soukupová: Textilní výtvarnice, která spolupracovala na výrobě hřívy pro Českého lva

Dekorace pro seriál Soumrak templářů
Dekorace pro seriál Soumrak templářů | Zdroj: archiv Kateřina Soukupová
Dětské figuríny
Dětské figuríny | Zdroj: Andrea Thiel Lhotáková
Dekorace pro seriál Soumrak templářů
Dekorace pro seriál Soumrak templářů | Zdroj: Andrea Thiel Lhotáková
Povlečení
Povlečení | Zdroj: Andrea Thiel Lhotáková
Kateřina Soukupová
Kateřina Soukupová | Zdroj: Andrea Thiel Lhotáková
Polštáře
Polštáře | Zdroj: Andrea Thiel Lhotáková
Jarní koberec
Jarní koberec | Zdroj: Andrea Thiel Lhotáková
Vlněná deka
Vlněná deka | Zdroj: Andrea Thiel Lhotáková
Polštáře vlna a hedvábí uvnitř
Polštáře vlna a hedvábí uvnitř | Zdroj: Andrea Thiel Lhotáková
Pikniková deka, vlna a kůže
Pikniková deka, vlna a kůže | Zdroj: Andrea Thiel Lhotáková
Příprava lví hřívy Český lev Mattoni
Příprava lví hřívy Český lev Mattoni | Zdroj: Andrea Thiel Lhotáková
Innogy smečka v reklamě
Innogy smečka v reklamě | Zdroj: Andrea Thiel Lhotáková
Maskot Innogy reklamy
Maskot Innogy reklamy | Zdroj: Andrea Thiel Lhotáková