.

. Zdroj: istock.com

Jak zvládnout oslavy, když nechcete pít

Ať už je důvodem vaší abstinence to, že se vám ráno nechce probouzet s bolavou hlavou, nebo vám alkohol nechutná či víte, že jste pak jak utržená ze řetězu, není to důvod, proč na party nejít. Jenže, jak kulantně vybruslit z pozvání na panáka a nevypadat jako citlivka, co se neumí bavit?

Začíná to vánočními večírky, přesune se na rodinné oslavy a končí bujarými silvestrovskými oslavami. Alkohol teče proudem, kolega objednává jednoho panáka za druhým, dědeček otvírá archivní slivovici, která se neodmítá, a novoroční přípitky šampaňským jsou tradice, od kterých se neutíká. Jakmile řeknete ne, buď jste považována za nezdvořačku, ještě lépe za těhotnou, nebo za vyléčenou alkoholičku. Ale vy ani jedno nejste, jen prostě alkoholu neholdujete, nechutná vám, zkrátka nepijete.

"Pití může být velkou součástí řady kultur na pracovišti a když nepijete, můžete být z jakéhokoli důvodu považována za outsidera, což by vám mohlo profesionálně ublížit," uvádí, v čem tkví strach lidí říct, že nepijí, vedoucí studie Dr. Lynsey Romová ze Státní univerzity Severní Karolíny.

Cítíte, že vás budou zase lidé soudit, a tak raději ze strachu, že budete neoblíbení, nikdo se s vámi nebude bavit, po sklence sáhnete. Ale nemusíte. Zkuste na to jít jako lidé abstinenti, kteří se rozhodli sdílet své „triky“ v online výzkumu Journal of Applied Communication Research, kdy tak trochu nejednoznačně odmítli drink.

1. Například místo toho, abyste říkala "nepiji", říkejte věty ve smyslu jako "dneska nepiji" nebo "je ještě příliš brzy, začnu později".

2. Použijte k ospravedlnění zdravotní důvody "alkohol mi způsobuje migrény".

3. Choďte pro nápoje kolegů vy. A vy si objednejte vaše nealko bez publika a vysvětlování.

4. Říkejte: "Vstávám brzy ráno, protože…"

5. Předstírejte, že se snažíte zhubnout. Dodržujete dietní plán, nechcete to pokazit a těch kalorií v alkoholu, jejda, to byste to zas všechno nabrala.

6. Buďte dobrovolně řidičem.

7. Řekněte, že si dojdete nalít sama. Nalijte si nealko drink, který vypadá jako alko a máte vyhráno. Mojito bez alkoholu vypadá úplně stejně jako s. Nikdo to ověřovat nebude.

8. Nechcete být považována za svatou, tak si alko drink kupte, ale nepijte ho. V očích kolegů, rodiny nevzbudíte otázky ani soudné pohledy.

9. Ustojte to s humorem.

10. Inspirujte se mužem, který nepije, protože chce být dobrým příkladem pro své děti, řekl svým spolupracovníkům, že nepije, protože se snaží zhubnout.

11. Vyhýbejte se na večírku místům, jako jsou bar, pivnice, a držte se raději v salóncích či na tanečním parketu.

12. Nasaďte unavený a trýznivý obličej, ponechte si ho chvíli, než pozvání na drinky skončí.

13. Nastavte si dobu, po jakou na večírku vydržíte. Do čtyř do rána to moc bez alkoholu nejde, ale do dvanácti úplně v pohodě.

14. Přijďte na večírek s někým, kdo taky nepije, a společně se podporujte.

15. Mluvte, konverzujte a poznávejte. Žádné postávání u baru a čekání na…

Nebo se napijte a očekávejte tohle: