Její brýle jsou ikonické.

Její brýle jsou ikonické. Zdroj: instagram/@iris.apfel

Nemá ráda pravidla, ty nás jen svazují.
Se svým manželem založila firmu, která prodává různé látky.
Na svůj věk vypadá stále báječně.
Iris Apfel navrhuje i iinteriéry.
Iris Apfel je 95 let.
13
Fotogalerie

Iris Apfel umí žít: Co všechno se můžeme učit od této 95leté módní ikony?

Mnohým leží v žaludku. Myslí si o ní totiž, že se na stará kolena zbláznila a svojí exentričností na sebe chce jen upoutat pozornost. Jenže pětadevadesátiletá Iris Apfel, módní ikona, taková byla vždycky. A úspěch, kterého během svých let dosáhla, není rozhodně zadarmo. 

Je šik a mnohé ženy by si z ní měly vzít příklad. Iris Apfel si totiž ve svých pětadevadesáti letech umí užívat života mnohem více než kdejaká třicítka. Navíc má dost jasný názor na to, jak moc důležitý je styl, a že to o věku vůbec není. Ostatně, její fotky o tom vypovídají.

Ačkoliv někteří považují její fotky za pouhý kalkul, za Iris Apfel se skrývá mnohem více než "zajímavé obrázky". Módní ikonou se rozhodně nestala přes noc a jen tak náhodou. K designu měla blízko vždycky, vždyť také studovala umění a historii. Rozhodně si tenkrát nemyslela, že by se někdy mohla stát majitelkou firmy. A o několik desetiletí později, s manželem Carlem, který je už po smrti, založili vlastní textilní podnik Old World Weavers.

Iris Apfel je zastáncem myšlenky, že než člověk začne cokoliv řídit, musí dělat nějdřív to, co jeho podřízení. Jen tak jim bude schopen porozumět a jen tak může vést dobře podnik jako takový. "Je důležité najít si svoji vlastní cestu. A tou potom jít opatrně, krůček po krůčku. Učit se a objevovat, ale postupně," řekla v jednom rozhovoru.

Pokračování 2 / 4

Naučte se platit

Když člověk čte rozhovory s touto módní ikonou, která, mimochodem, pomáhala při zařizování Bílého domu devíti prezidentům USA, říká si, že by se její slova měla tesat do kamene. Zejména co se týče úspěchu a módy.

"Mladí lidé se dnes nechtějí nic učit. Nechce se jim začínat od startu, vzdělávat se. Oni chtějí všechno hned. Říkám jim tlačítková generace - nejraději by zmáčkli tlačítko, jak to dělají se vší tou technologií, a měli hotovo," říká jeden ze svých postřehů. Jenže podle ní tlačítko není odpověď na všechno.

Iris Apfel říká, že ona musela v životě za všechno platit. Ne vždy to bylo ale penězi. Směňovat můžete za všechno - za čas, za dovolenou, občas ale bohužel i třeba za pohodlí, lásku a přátele. To všechno se vám ale jednou vrátí. V životě je vždy potřeba něco obětovat. Pokud chcete úspěch, připravte se na to, že musíte částečně obětovat mezilidské vztahy. Alespoň některé.

Na mnohé působí jako trn v oku.
Na mnohé působí jako trn v oku. | Zdroj: instagram/@iris.apfel

Pokračování 3 / 4

Mějte hlavu v oblacích

Cesta vzhůru je pouze pro silné povahy. A vždy hrozí pád, ze kterého se nemusí člověk jen tak sebrat. "Vždycky jsem měla hlavu v oblacích. Jenže nohama jsem stála pevně na zemi," říká. Je tedy důležité zůstat ve svých myšlenkách stále alespoň trochu bláhový a snít. Zároveň ale používat hlavu, která pak člověku nedovolí, aby se z problémů, které zákonitě přijdou, zbláznil.

Není to jednoduché, přiznává sama Iris, ale s trochou snahy se to člověk naučí.

Stala se módní ikonou.
Stala se módní ikonou. | Zdroj: instagram/@iris.apfel

Pokračování 4 / 4

Nebojte se módy

Iris Apfel se stala módní ikonou, protože bourá všechna pravidla. A rozhodně se nikdy nehodlala řídit tím, co je zrovna in. Ať si člověk na sebe vezme cokoliv, říká, musí se cítit dobře a být sám sebou. "Nejhorší módní faux pas, kterého se můžete dopustit, je dívat se na sebe do zrcadla, a přitom tam vidět nekoho jiného."

Co se týče módy, má ale vyhraněné názory, se kterými ne všichni souhlasí. Zatímco se totiž běžně říká, že méně může být občas více, ona naopak prosazuje názor, že více je více a méně je nuda.

Mnoho lidí logicky zajímá tajemství její dlouhověkosti. Vždyť v pětadevadesáti letech je svěží a čilejší než kdejaká žena o pětadvacet let mladší. "Miluji to, co dělám. A dělám to pořádně, ta práce je dřina. Myslím si, že právě práce je můj lék na dlouhověkost," vysvětluje.

"Více je více a méně je nuda."
"Více je více a méně je nuda." | Zdroj: instagram/@iris.apfel