5 nejčastějších chyb při skladování potravin! Děláte je také?

14. listopadu 2021 • 06:00
  • Nakoupili jste někdy moc jídla a pak některé museli vyhodit? Nebo se vám kvůli špatnému uložení potraviny zkazily dříve, než jste čekali? Přinášíme vám rady, tipy a triky, jak tomu předejít a mít lednici jako ze žurnálu.

    1. Neskladujte v původním obalu

    Igelitové sáčky například nejsou žádnou překážkou pro nejrůznější škůdce. Podle typu potraviny volte vhodný uzavíratelný obal nebo box.

    2. Nepřekračujte trvanlivost mražených potravin

    I v mrazáku má potravina jen omezenou trvanlivost. Abyste neztratili přehled, označujte potraviny datem, kdy jste je zmrazili.

    TIP NA VIDEO: Co se stane, když omylem sníme plesnivou potravinu?

    3. Nepovažujte mražené jídlo za méněcenné

    Pokud potraviny, například ovoce, zeleninu nebo ryby, zmrazíme správně a v čase jejich největší zralosti a čerstvosti, po rozmrazení budou dokonce lepší než ty „čerstvé“, které na konzumaci čekaly na míse nebo v ledničce dlouhé dny.

    4. Nenechávejte syrové maso volně v chladničce

    Může kontaminovat ostatní potraviny, které před konzumací na rozdíl od masa už neupravujeme varem.

    5. Neskladujte v ledničce vše

    Tři čtvrtiny nákupu bezmyšlenkovitě uskladníme v ledničce třeba jen proto, že jinde nebylo místo. Spousta potravin ale do takto nízkých teplot nepatří.

    Článek pokračuje na další stránce. >>>

  • Tipy & triky jak skladovat...

    Avokádo

    Použijte půlku bez pecky a tu s peckou skladujte v ledničce v sáčku s vytlačením co největšího množství vzduchu, anebo potřenou olivovým olejem nebo citronovou šťávou v krabičce.

    Koření

    Konec zaprášeným kořenkám na polici nad sporákem, kde jim navíc nesvědčí neustálé zapařování od výparů při vaření. Podle rozměrů kořenek a zásuvky můžete popisky polepit víčka, anebo nádobky s kořením položit a polepit je z boku.

    Avokádo obsahuje zdravé tuky Avokádo obsahuje zdravé tuky Autor: recepty.cz

    Tvrdé sýry

    Ve fólii rychle zplesniví, skladujte je proto pod poklopem nebo ve voskovaném papíru v ledničce. Okoralý nebo ztvrdlý sýr bez plísně můžete využít při vaření.

    Vejce

    Skořápka slouží jako přírodní „konzerva“. Neomývejte je, ani neotírejte, abyste nenarušili jejich ochranný film. V ledničce by se neměla skladovat v kartonovém platu, mají své místo v připraveném stojánku na horní poličce dveří.

    Chléb

    Čistá utěrka pomůže pohltit vlhkost, chleba v ní tak rychle nezplesniví. Delší trvanlivost mívají obecně kváskové chleby než ty z droždí.

    Utěrka na chlebu má své opodstatnění Utěrka na chlebu má své opodstatnění Autor: Unsplash.com

    Banány

    Oddělením banánů z trsu a obalením stopek fólií zpomalíte proces zrání.

    Mrkev

    Pokud máte mrkev s natí, kterou můžete využít třeba do salátů nebo pesta, natě nejprve odřízněte a skladujte zvlášť. Braly by kořenům vlhkost.

    Bylinky

    Řezaným bude nejlépe ve vodě, v perforovaném sáčku v ledničce nebo v krabičce přikryté čistým vlhkým hadříkem. Zmražené v kostkách ledu je můžete snadno využít při vaření.

    Čerstvé bylinky dokážou pokrm povznést chuťově i vizuálně, proto se jich nebojte Čerstvé bylinky dokážou pokrm povznést chuťově i vizuálně, proto se jich nebojte Autor: Shutterstock

    Další články o správném uchovávání potravin najdete v novém vydání časopisu Dieta. Koupit ho můžete v naší on-line trafice iKiosek.cz. Dnes objednáte, zítra ho máte ve schránce. A doprava je zdarma.
    Více se dočtete v nové Dietě! Více se dočtete v nové Dietě! Autor: časopis Dieta

Autor: Marie Makovská
Jdi na homepage Zpět na začátek

Horoskopy