Víte, kam správně ukládat potraviny, aby se zbytečně nezkazily?

Víte, kam správně ukládat potraviny, aby se zbytečně nezkazily? Zdroj: Shutterstock

Domácí chléb
Zvednout náladu vám pomůžou sýry.
Co poroste za oknem vám?
Avokádo obsahuje zdravé tuky.
Víte, které koření vám pomůže zhubnout?
8
Fotogalerie

5 nejčastějších chyb při skladování potravin! Děláte je také?

Nakoupili jste někdy moc jídla a pak některé museli vyhodit? Nebo se vám kvůli špatnému uložení potraviny zkazily dříve, než jste čekali? Přinášíme vám rady, tipy a triky, jak tomu předejít a mít lednici jako ze žurnálu.

1. Neskladujte v původním obalu

Igelitové sáčky například nejsou žádnou překážkou pro nejrůznější škůdce. Podle typu potraviny volte vhodný uzavíratelný obal nebo box.

2. Nepřekračujte trvanlivost mražených potravin

I v mrazáku má potravina jen omezenou trvanlivost. Abyste neztratili přehled, označujte potraviny datem, kdy jste je zmrazili.

TIP NA VIDEO: Co se stane, když omylem sníme plesnivou potravinu?

3. Nepovažujte mražené jídlo za méněcenné

Pokud potraviny, například ovoce, zeleninu nebo ryby, zmrazíme správně a v čase jejich největší zralosti a čerstvosti, po rozmrazení budou dokonce lepší než ty „čerstvé“, které na konzumaci čekaly na míse nebo v ledničce dlouhé dny.

4. Nenechávejte syrové maso volně v chladničce

Může kontaminovat ostatní potraviny, které před konzumací na rozdíl od masa už neupravujeme varem.

5. Neskladujte v ledničce vše

Tři čtvrtiny nákupu bezmyšlenkovitě uskladníme v ledničce třeba jen proto, že jinde nebylo místo. Spousta potravin ale do takto nízkých teplot nepatří.

Článek pokračuje na další stránce. >>>

Pokračování 2 / 2

Tipy & triky jak skladovat...

Avokádo

Použijte půlku bez pecky a tu s peckou skladujte v ledničce v sáčku s vytlačením co největšího množství vzduchu, anebo potřenou olivovým olejem nebo citronovou šťávou v krabičce.

Koření

Konec zaprášeným kořenkám na polici nad sporákem, kde jim navíc nesvědčí neustálé zapařování od výparů při vaření. Podle rozměrů kořenek a zásuvky můžete popisky polepit víčka, anebo nádobky s kořením položit a polepit je z boku.

Avokádo obsahuje zdravé tuky.
Avokádo obsahuje zdravé tuky. | Zdroj: recepty.cz

Tvrdé sýry

Ve fólii rychle zplesniví, skladujte je proto pod poklopem nebo ve voskovaném papíru v ledničce. Okoralý nebo ztvrdlý sýr bez plísně můžete využít při vaření.

Vejce

Skořápka slouží jako přírodní „konzerva“. Neomývejte je, ani neotírejte, abyste nenarušili jejich ochranný film. V ledničce by se neměla skladovat v kartonovém platu, mají své místo v připraveném stojánku na horní poličce dveří.

Chléb

Čistá utěrka pomůže pohltit vlhkost, chleba v ní tak rychle nezplesniví. Delší trvanlivost mívají obecně kváskové chleby než ty z droždí.

Domácí chléb
Domácí chléb | Zdroj: Unsplash.com

Banány

Oddělením banánů z trsu a obalením stopek fólií zpomalíte proces zrání.

Mrkev

Pokud máte mrkev s natí, kterou můžete využít třeba do salátů nebo pesta, natě nejprve odřízněte a skladujte zvlášť. Braly by kořenům vlhkost.

Bylinky

Řezaným bude nejlépe ve vodě, v perforovaném sáčku v ledničce nebo v krabičce přikryté čistým vlhkým hadříkem. Zmražené v kostkách ledu je můžete snadno využít při vaření.

Co poroste za oknem vám?
Co poroste za oknem vám? | Zdroj: Shutterstock

Další články o správném uchovávání potravin najdete v novém vydání časopisu Dieta. Koupit ho můžete v naší on-line trafice iKiosek.cz. Dnes objednáte, zítra ho máte ve schránce. A doprava je zdarma.

titulka Dieta - 11/21
titulka Dieta - 11/21 | Zdroj: časopis Dieta