Upečte si ten nejlepší velikonoční mazanec s mandlemi

2. dubna 2021 • 09:40
Mazanec na velikonoční tabuli nesmí chybět
Mazanec na velikonoční tabuli nesmí chybět • Foto: archiv

Sladké kynuté bochánky mají svůj původ v anglosaských zemích, kde se pekly u příležitosti přivítání bohyně jara. U nás se tradičně připravovaly už od 15. století na Bílou sobotu, a patří tak k nejstarším velikonoční pokrmům. Zkuste recept od šéfkuchaře Ondřeje Slaniny. 

Potřebujete:

½ kg polohrubé mouky

1 kostičku droždí

100 g krupicového cukru

asi 3 dl vlažného mléka

70 g rozpuštěného másla

50 g sádla

špetku soli

špetku muškátového květu

citronovou kůru

100 g rozinek máčených v rumu

100 g loupaných mandlí

Na potření 50 g přepuštěného másla, 20 g krupicového cukru, 2 dl vody podle chuti, moučkový cukr na posypání

Postup: Všechny sypké suroviny promícháme v robotu s hnětacím hákem, přidáme nadrolené droždí a ostatní ingredience. Vypracujeme hladké těsto, které se nelepí na stěny. Přiklopíme utěrkou nebo potravinářskou fólií a necháme na teplém místě kynout asi 1 hodinu. Z vykynutého těsta vytvarujme mazanec. Přendáme na vymaštěný plech a necháme ještě kynout. Před pečením potřeme rozpuštěným máslem, pečeme dozlatova ve středně vyhřáté troubě. Po vyjmutí z trouby ještě horké mazance potíráme rozvařeným cukrem ve vodě. Podle chuti můžeme ještě pocukrovat.

Autor:Ženy.cz
Jdi na homepage Zpět na začátek

Horoskopy