Mazenec na velikonoční tabuli nesmí chybět

Mazenec na velikonoční tabuli nesmí chybět Zdroj: archiv

Upečte si ten nejlepší velikonoční mazanec s mandlemi

Sladké kynuté bochánky mají svůj původ v anglosaských zemích, kde se pekly u příležitosti přivítání bohyně jara. U nás se tradičně připravovaly už od 15. století na Bílou sobotu, a patří tak k nejstarším velikonočním pokrmům. Zkuste recept od šéfkuchaře Ondřeje Slaniny.

Ingredience:

½ kg polohrubé mouky, 1 kostičku droždí, 100 g krupicového cukru, asi 3 dl vlažného mléka, 70 g rozpuštěného másla, 50 g sádla, špetku soli, špetku muškátového květu, citronovou kůru, 100 g rozinek máčených v rumu, 100 g loupaných mandlí

Na potření: 50 g přepuštěného másla, 20 g krupicového cukru, 2 dl vody podle chuti, moučkový cukr na posypání

Videorecept:

Postup:

  1. Všechny sypké suroviny promícháme v robotu s hnětacím hákem, přidáme nadrolené droždí a ostatní ingredience. Vypracujeme hladké těsto, které se nelepí na stěny.

  2. Přiklopíme utěrkou nebo potravinářskou fólií a necháme na teplém místě kynout asi 1 hodinu.

  3. Z vykynutého těsta vytvarujme mazanec.

  4. Přendáme na vymaštěný plech a necháme ještě kynout.

  5. Před pečením potřeme rozpuštěným máslem, pečeme dozlatova ve středně vyhřáté troubě.

  6. Po vyjmutí z trouby ještě horké mazance potíráme rozvařeným cukrem ve vodě. Podle chuti můžeme ještě pocukrovat.