Housky

Housky Zdroj: Johana Střížková

Terapie pečením: Křupavé domácí housky s mákem!

Upéct dobrý chleba je skutečné mistrovství. Jsou ale pekařské disciplíny, které neseberou všechen čas, jiné zase nevyžadují velkou zručnost, nebo jsou naopak vcelku efektní, a přesto nijak zvlášť složité. Každý si může najít, co mu vyhovuje. A ještě bonus: pečení je návykové, hnětení těsta totiž funguje jako terapie. Dokonale pročistí hlavu. Vyzkoušejte třeba úžasně křupavé houstičky, po kterých se doma ihned zapráší!

KŘUPAVÉ HOUSKY

12 housek

Příprava: 40 minut + 50 minut kynutí + 10 minut pečení

Suroviny: 20 g čerstvého droždí, 1 lžička krupicového cukru, 300 ml polotučného mléka, 1 lžička soli, 500 g hladké mouky + na posyp, 2 lžíce rozpuštěného másla, 1 vejce, 1 žloutek a nemletý mák na posypání

Postup:

1. Rozdrobené droždí rozmíchejte v malé misce s cukrem, přilijte asi čtvrtinu vlažného mléka a na teplém místě nechte vzejít kvásek.

2. Do větší mísy vsypte mouku a sůl. Přilijte připravený kvásek, vejce, zbylé mléko, máslo a pořádně propracujte na měkké nelepivé těsto. Lehce jej poprašte hladkou moukou, překryjte utěrkou a nechte na teplém místě asi 50 minut vykynout.

3. Těsto vyklopte na pomoučenou plochu, rozdělte na 12 částí. Z každého kousku vyválejte delší pramen. Vytvořte první oko a pravý volný konec okem protáhněte. Oko přetočte doleva a levý volný konec protáhněte okem směrem dospod.

4. Postupně zapleťte všechny housky a naskládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Potřete rozšlehaným žloutkem, posypte mákem a nechte ještě 15 minut odpočinout. V troubě rozehřáté na 200 °C pečte 10 minut.

Tip: Housky můžete posypat hrubou solí, sezamem nebo kmínem. Záleží jen na tom, co máte rádi.

Správně upletená houska
Správně upletená houska | Zdroj: Johana Střížková

Další skvělé recepty najdete v aktuálním červnovém vydání magazínu F.O.O.D., které si můžete koupit i přes SMS.

Pošlete SMS na číslo 902 11 ve tvaru:

FOOD1806W mezera JMÉNO mezera PŘÍJMENÍ mezera ADRESA mezera MĚSTO mezera PSČ

Příklad: FOOD1806W Jan Novak Prubezna 233 Olomouc 77900

Cena každé přijaté SMS je 49 Kč vč. DPH (zahrnuje poštovné i balné). Provozuje CN INVEST, a. s., infolinka 296 363 199 ve všední dny 8–16 hod., mobil@cninvest.cz, www.platmobilem.cz.

Titulka
Titulka | Zdroj: archiv