Pravé francouzské brambory.

Pravé francouzské brambory. Zdroj: iStock

Takhle jsou nejlepší! Uvařte si pravé francouzské brambory

Tak takhle vypadají pravé francouzské brambory! Tartiflette, jak zní jejich pravý název, pocházejí z francouzských savojských Alp a ke štěstí jim stačí v podstatě jen sádlo, cibule a sýr reblochon. Ten u nás ale není lehké sehnat, nahradit ho proto můžete třeba camembertem.

Ingredience:

cca 800 g napůl uvařených a následně oloupaných brambor typu B, 100 g pancetty nebo špeku, kousek másla, stroužek česneku, 2 střední žluté cibule, 250–300 g výrazného sýra s plísní (reblochon, hermadur anebo camembert), 200 g tučné zakysané smetany nebo créme fraîche, sklenka bílého vína, sůl, čerstvě mletý pepř, čerstvé bylinky k servírování (majoránka nebo pažitka)

Postup:

1. Brambory dejte na 15 minut vařit ve slupce. Po vychladnutí je oloupejte a nakrájejte na kolečka o tloušťce 3 až 5 mm.

2. Nakrájejte si cibuli na půlkolečka, česnekový stroužek na tenké plátky a špek nebo pancettu na kostičky. Na trošičce másla slaninu opečte. Pak k ní do pánve přidejte cibuli a na mírném ohni lehce poduste.

3. Do pánve přihoďte pokrájený česnek. Poté vlijte sklenku bílého vína a nechte vyvařit alkohol.

4. Troubu rozehřejte na 200 °C a nezapomeňte při tom promíchávat pánev.

5. Vybraný sýr pokrájejte na silnější plátky.

6. Vymažte zapékací formu tukem a začněte klást vrstvy. Na dno dejte nejprve kolečka lehce osolených a opepřených brambor, pak vlijte celou cibulovo-slaninovou směs. Další vrstvu vytvořte ze sýru a na něj dejte opět osolené a opepřené brambory.

7. Na ještě teplé pánvi prožeňte creme fraîche. Zalijte jím brambory a vše zasypte sýrem. Pečte 35–40 minut. Zapečené brambory můžete poté ještě poprášit nasekanou bylinkou.

Hotovo!