Rozpečený camembert s česnekem

Rozpečený camembert s česnekem Zdroj: iStock

Ideální chuťovka k vínu: Rozpečený camembert s česnekem

Přemýšlíte, jaké zobání připravit k víkendovému večernímu vínu? Rozpečený sýr je sázka na jistotu. Zvlášť pokud k němu přidáte česnek a bylinky!

Ingredience:

Camembert (nejlépe v dřevěném obalu a ke konci doby trvanlivosti), palička česneku, bobkový list, větvička rozmarýnu, kousek másla, lžíce olivového oleje, sůl a pepř, francouzská bageta nebo tyčinky grissini k servírování

Postup:

1. Celou paličku česneku seřízněte ve čtvrtině. Do zapékací misky připravte kousek másla a olivový olej a celou ji promázněte. Přidejte bobkový list, rozmarýn a promněte je v oleji. Česnek mezi ně uložte řeznou stranou dolů. Vše osolte a opepřete.

2. Misku přetáhněte alobalem a troubu rozehřejte na 200 °C. Česnek pečte zhruba 40 minut a mezitím připravte sýr. Vyndejte ho z obalu a do krabičky vložte kousek pečicího papíru (pokud jste nesehnali sýr v krabičce, dejte ho zkrátka do menší kulaté zapékací misky, ale rozhodně i tady využijte pečicí papír), který přetáhněte přes kraje a vmáčkněte do něj zpátky sýr. Přebývající papír můžete zastřihnout. Bílou kůrku na sýru nařízněte do kříže. Nechte ho zapéct na posledních deset minut s česnekem.

3. Je dobré, když česnek po upečení trochu povychladne, abyste zkaramelizované měkké stroužky mohli pohodlně vymáčknout. Co ztrácí na estetice, bohatě dohání v delikátní chuti.

4. Sýr po 10 minutách v troubě začne bublat a to je nejvyšší čas jít s ním na stůl.

A jak se vlastně jí? Nejdřív camembert rozevřete vidličkami. Pak do něj přihoďte upečený česnek. A skvěle chutná i křupavý rozmarýn, který se pekl s ním. K tomu buď křupavá francouzská bageta anebo tyčinky grissini. Stačí namočit a je to. Co jimi nenaberete, doženete vidličkou.