...

... Zdroj: iStock.com

Staré sklo, porcelán a svítidla jdou do módy. Kde je seženete u nás?

Nejen v módě, ale i v dekoru letí vintage. Není divu, když se nyní pohybujeme hlavně ve svých domovech a přemýšlíme, čím si je zvelebit. Navíc vintage či udržitelnost se postupně stávají normou 21. století jak ve světě, tak i u nás. Znovu tak objevujeme krásy křišťálových váz, pitoreskních popelníků, retro lampiček nebo porcelánových hrnků, ze kterých jsme naposledy pili u babičky. Jestli je nenajdete na půdě nebo u rodičů v obývákové stěně, nezoufejte. Máme pro vás tipy na kurátorské obchody, které těmto krásám z 2. poloviny 20. století vdechují nový život.

Komodi Vintage

Lifestylový second hand @komodi.vintage najdete zatím jen na Instagramu. Od ostatních podobných projektů ho rozeznáte tím, že jednotlivé kousky jsou focené na oku lahodícím pastelovém pozadí. Obchůdek si založila Kristýna Bělová, a pokud si u ní něco objednáte, předá vám vybraný kousek buď na Praze 2, nebo ho pošle přes Zásilkovnu.

Pokračování 2 / 4

Tabule

Tabule je dlouhodobější projekt, který teprve nedávno získal jasnější obrysy. Zprvu se jednalo spíš o blog, později se zformovaly pop-upy a dnes už můžete dekorace pohodlně vybírat nejen přes Instagram, ale i přes e-shop. Tabule se zaměřuje na barevné a křišťálové skleněné solitéry, které dělají na stole opravdovou parádu. Ale najdete zde i krásný a neméně zdobný porcelán.

www.e-tabule.cz

Pokračování 3 / 4

Qurated

Jak název napovídá, Qurated je kurátorským výběrem doplňků a nábytku, které mohou být vintage, ale také mít vysloveně současný design. Spojuje je, že hledají nového majitele nebo majitelku, což se často podaří v bleskovém čase. Kromě váz či svícnů zde můžete číhat také na kamenné stolky, dřevěné stoličky nebo třeba zrcadlo. Osobní vyzvednutí probíhá na Praze 2 nebo 6, možností je také Zásilkovna.

Pokračování 4 / 4

Reddal

Reddal je ve skutečnosti zkratkou slov REborn Design Decor Art a Living. Kromě dekoru zde můžete natrefit i na stylová svítidla nebo nábytek z 60. nebo 70. let. Potřebujete konkrétní dekor jen zapůjčit, například na focení? I tuhle službu Reddal nabízí, stejně tak vám najdou kousek „na míru“ nebo některé vybrané kousky zrenovují dle vašich představ. Aktuální nabídka je kromě Instagramu k mání také na e-shopu.

www.reddal.cz