Cheesecake

Cheesecake Zdroj: iStock

Sladká tečka: Vynikající cheesecake i pro úplné začátečníky

Příprava cheesecaku může kdekoho odradit. Je pracný a ne vždy se povede. Odteď už ale není k obavám důvod. Tuto obrácenou verzi zvládnou i ti, kteří v kuchyni platí za úplné nováčky. Jdete do toho?

Ingredience na formu o průměru 25 cm:

1 kg sýra Philadelphia, kelímek zakysané smetany (alespoň 16 % tuku),150 g cukru krupice, 40 g másla do sušenek a na vymazání stěn formy, 4 vejce, špetka soli, 3 lžíce hladké mouky, šťáva z menšího citronu, cca 180 g oblíbených sušenek (třeba máslové, ale klidně i zázvorové nebo kakaové), oblíbená čokoládová tyčinka (možno vynechat), cukrářské zdobení (možno vynechat)

Postup:

1. Sýr Philadelphia, vejce a zakysanou smetanu vyndejte včas z lednice, aby měly pokojovou teplotu. V míse ručně smíchejte sýr, smetanu a 150 gramů cukru. Zlehka vmíchejte vejce. Osolte špetkou soli.

2. Pro zpevnění dodejte tři lžíce hladké mouky. Cheesecake si rozumí s kyselejší chutí, takže přilijte ještě přes sítko citronovou šťávu. Promíchejte, aby se rozpustily všechny hrudky, a ochutnejte, zda není třeba ještě přidat cukr.

3. Troubu rozehřejte na 160 °C. Dno dortové formy vyložte pečicím papírem a uzavřete ho bočnicemi. Vnitřek bočnic vymažte máslem. Přebývající pečicí papír neodstřihávejte. Celou formu položte na podobně velký arch alobalu, poté alobal s papírem zabalte tak, abyste obalili dortovou formu. Tak bude chráněna před vniknutím vody.

4. Do formy vlijte dortovou hmotu, zarovnejte a zbavte bublinek.

5. Do hlubokého plechu nalijte vařící vodu do výšky 1 cm. Vložte do něj dortovou formu s těstem. Po 15 minutách snižte teplotu v troubě na 130 °C a pečte dalších 45 minut. Pak troubu pootevřete a zkontrolujte stav dortu. Střed cheesecaku by za celou hodinu pečení měl být ještě mírně třaslavý. Troubu vypněte, dvířka nechte jen lehce pootevřená a dort nechte vychladnout. Cheesecake nesmí dostat teplotní šok a popraskat, takže mu dejte čas.

6. Vychladlý dort zabalte do potravinové fólie a vložte na pár hodin do lednice. Poté ho přikryjte servírovacím talířem dnem nahoru a rychle překlopte. Sundejte dno formy a papír.

7. A je čas na zdobení: Sušenky vložte do sáčku a rozválejte válečkem na křupavé a rustikálnější drobky. Opražte je na másle minutku až dvě. Nechte chvíli zchladnout a posypte jimi dort. Cheesecake se dá servírovat i s ořechy, sušeným ovocem, cukrářským zdobením nebo ovocnou omáčkou. Náplň je vláčná a má opravdu sýrovou chuť.

Dobrou chuť!