Švestková sezóna je tu: Zkuste recept na nejlepší povidla! | Ženy.cz
 


Švestková sezóna je tu! Jak udělat ta nejlepší povidla?

4. září 2021 • 06:00
Švestková povidla • Foto: iStock

Do buchet i koláčů. Povidla jsou klasikou, bez které se při pečení většinou neobejdete. Jenže jejich příprava občas dokáže být dost otravná. Naučte se tedy pohodlný způsob, jak si povidla udělat doma v troubě.

Ingredience:

švestky, 200 g cukru na 1 kg švestek, 40 ml octu na 1 kg švestek

Postup:

1. Švestky očistěte a zbavte pecek. Rozmixujte v mixéru a promíchejte s odměřeným cukrem a octem. Zakryjte a nechte odstát – klidně i přes noc, v časové nouzi alespoň 2 hodiny.

2. Odstáté švestky dejte do pekáče a vložte do trouby rozehřáté na 230 °C. Nechte péct asi 30 minut. Poté snižte teplotu na 140 °C a pomalu dopečte, dokud nejsou povidla hustá a tmavá. Podle množství povidel a tvaru pekáče to zabere zhruba tři až šest hodin.

3. Horká povidla plňte do sterilovaných skleniček. Zakápněte trochou rumu a uzavřete. Skladujte v chladu.

Důležité povidlové tipy:

Postup, kdy se povidla pomalu pečou v troubě, má několik výhod. V první řadě nevyžadují žádnou extra pozornost. Odpařují a zahušťují se pomalu. Teplo v troubě působí rovnoměrně, a proto se povidla nepřipalují. Pokud už někde povidla v pekáči karamelizují, tak pěkně na povrchu. Na rozdíl od zahušťování v hrnci takhle povidla ani neprskají horké fialové kapičky po celé kuchyni.

Chtěli byste povidla zcela bez přidaného cukru? Bohužel, trochu byste ho vždy přidat měli. Cukr totiž funguje jako pojistka proti bakteriím a zajistí lepší trvanlivost povidel – proto se ho nebojte. Cukernatost švestek je pokaždé jiná a přidaný cukr dokáže zajistit dostatečné snížení aktivity vody, v čemž spočívá princip povidel.

Povidla můžete ozvláštnit kořením, s tím ale doporučujeme naopak spíše šetřit a v základní várce jej zcela vynechat. Badyán, hřebíček i skořice zní sice skvěle, nesmíte to s nimi ale přehnat, protože pak veškeré koláče i buchty budou až příliš navoněné.

Autor: redakce Ženy.cz
Jdi na homepage Zpět na začátek

Horoskopy