Zcela snadný a tak výborný! Jak upéct nejlepší drobenkový koláč s ovocem?
Kynutého letního koláče s ovocem a drobenkou se rozhodně nemusíte bát. Jeho příprava je snazší, než se na první pohled může zdát. Do pečení se tak mohou dát i úplní začátečníci. Výsledek bude tak vynikající, že se po něm jen zapráší.
Ingredience na 1 kulatý koláč:
Na těsto: 140 g hladké (špaldové) mouky + 20 g na podsypání, 3 g sušeného droždí, 25 g cukru krupice, 35 g másla, 50 ml smetany 10% (případně lze použít plnotučné mléko), 1 vejce, lžíce domácího žitného kvásku (možno vynechat), ovoce dle chuti
Na drobenku: 30 g másla, 30 g cukru krupice, 40 g hrubé mouky
Na videorecept se podívejte zde:
Postup:
Mouku, cukr, špetku soli a sušené droždí nasypejte do mísy a promíchejte.
Pomalu rozehřejte máslo a vlijte do něj smetanu nebo mléko.
V sypké směsi si vytvořte důlek a nalijte do něj vše tekuté společně se žloutkem. Přidejte i kvásek, máte-li. Vše vidličkou promíchejte, aby se těsto hezky spojilo. Když už vidlička nestačí, použijte k hnětení ruce. Těsto by mělo být hladké a lesklé.
Z těsta vyválejte kulatý tvar. Rukou lehce vytvarujte okraje a nechte hodinku kynout. Mezitím si připravte drobenku – vypracujete ji prsty z másla, mouky a cukru.
Na těsto rozmístěte ovoce, zasypte drobenkou a pečte přibližně 20 minut na 170 °C.
Hotovo!