Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: iStock.com

Zcela snadný a tak výborný! Jak upéct nejlepší drobenkový koláč s ovocem?

Kynutého letního koláče s ovocem a drobenkou se rozhodně nemusíte bát. Jeho příprava je snazší, než se na první pohled může zdát. Do pečení se tak mohou dát i úplní začátečníci. Výsledek bude tak vynikající, že se po něm jen zapráší.

Ingredience na 1 kulatý koláč:

Na těsto: 140 g hladké (špaldové) mouky + 20 g na podsypání, 3 g sušeného droždí, 25 g cukru krupice, 35 g másla, 50 ml smetany 10% (případně lze použít plnotučné mléko), 1 vejce, lžíce domácího žitného kvásku (možno vynechat), ovoce dle chuti

Na drobenku: 30 g másla, 30 g cukru krupice, 40 g hrubé mouky

Na videorecept se podívejte zde:

Postup:

  1. Mouku, cukr, špetku soli a sušené droždí nasypejte do mísy a promíchejte.

  2. Pomalu rozehřejte máslo a vlijte do něj smetanu nebo mléko.

  3. V sypké směsi si vytvořte důlek a nalijte do něj vše tekuté společně se žloutkem. Přidejte i kvásek, máte-li. Vše vidličkou promíchejte, aby se těsto hezky spojilo. Když už vidlička nestačí, použijte k hnětení ruce. Těsto by mělo být hladké a lesklé.

  4. Z těsta vyválejte kulatý tvar. Rukou lehce vytvarujte okraje a nechte hodinku kynout. Mezitím si připravte drobenku – vypracujete ji prsty z másla, mouky a cukru.

  5. Na těsto rozmístěte ovoce, zasypte drobenkou a pečte přibližně 20 minut na 170 °C.

Hotovo!