Pozor, občas se může zaměnit prostá rýma s alergií.

Pozor, občas se může zaměnit prostá rýma s alergií. Zdroj: Shutterstock.com

Pylová sezóna už je tu. Víte, jak poznat alergickou rýmu od normální?

S příchodem jara se většina lidí těší z hřejivých slunečních paprsků a rozkvétající přírody, která se probouzí ze zimního spánku. Alergici ale právě v tuto dobu nejvíc trpí. Sennou rýmou u nás trpí téměř 20 % lidí. Jak a čím se ale liší od klasické rýmy z nachlazení?

Co je to vlastně alergická (senná) rýma a proč vzniká? Obecně vzato rýma jako taková znamená, že se organismus, v tomto případě nosní sliznice, musí vyrovnávat s něčím, co se mu nelíbí. Ať už to jsou vpády virů, případně bakterií, kdy jde o rýmu infekční, nebo se pod vlivem různých okolností „rozhodl“ nepřiměřeně reagovat na přítomnost nějaké látky, kupříkladu na pyl břízy.

Další informace o pylové alergii čtěte zde.

V tomto případě jde o rýmu neinfekční, alergickou (sennou), která na rozdíl od rýmy „obyčejné“ představuje systémové onemocnění. Jejím základem je zánět nosní sliznice v důsledku nadměrné obrany vůči neškodným okolním podnětům – pylům, roztočům apod. V celkovém rámci alergických nemocí patří k nejpočetnějším. V české populaci jde asi o 18–19 % a trend posledních let je spíše stoupající a nevyhýbá se ani dětem.

Alergická rýma

Alergická rýma není nakažlivá, její časná fáze se rozvíjí prudce, bezprostředně nebo do několika málo minut po kontaktu s alergenem. Je pro ni typické svědění v nose, kýchání, vodnatý bezbarvý výtok z nosu následovaný mírným a přechodným zduřením nosní sliznice (ucpaný nos, tzv. nosní kongesce). Často se objeví podráždění očí, nezřídka se vyskytuje jejich svědění, slzení nebo zčervenání. V dalších hodinách nastupuje pozdní fáze alergické reakce, kdy se rozvíjí lokální zánět. V závažnějších případech se projevuje zhoršeným dýcháním, které může vyústit až do astmatu.

Alergická rýma se dělí také na lehkou a středně těžkou až těžkou. Lehká neruší spánek, nezasahuje do běžných denních aktivit (práce, škola, sport, volný čas) a neovlivňuje kvalitu života. Vážnější druhy rýmy naopak narušují spánek i každodenní život a celkově zhoršují kvalitu života.

Alergickou rýmu dělíme i podle toho, jaké závažné má příznaky a jak dlouho trvá. Když se řekne alergická rýma, většinu lidí napadne ta sezónní – na pyly rostlin. Je však nutné počítat s tím, že i alergická rýma může mít celoroční charakter – můžeme být alergičtí na prach, roztoči, chlupy z domácích mazlíčků a podobně.

Podrobnější informace o alergické rýmě najdete zde.

Infekční a bakteriální rýma

Klasická rýma je obvykle spojená s virovou infekcí, je nakažlivá a objevuje se nejčastěji na podzim a na jaře. Při zánětu nosní sliznice dochází k přeplnění jejích cév krví, k jejich rozšíření a k otoku tkáně sliznice. Jde o normální obrannou reakci organizmu. Projevuje se potížemi s dýcháním nosem a velmi často se ozývají také bolesti hlavy, které se u senné rýmy neprojevují. Na začátku je hlen tvořící se v nose kapalný (souvisí to s překrvením cév v nose), ale s rozvojem onemocnění (na rozdíl od senné rýmy) houstne. V případě rýmy zapříčiněné bakteriální infekcí tento sekret také mění svou barvu – od bezbarvého na žlutý nebo zelený.

Existuje i další typ rýmy, tzv. vazomotorická rýma (angioedému) nejde o infekci ani o alergickou reakci. Může být vyvolán rychlou změnou teploty (např. při příchodu zvenčí do vyhřáté místnosti), požitím ostrého pokrmu, fyzickou aktivitou, při silnému vystavení světlu nebo při změně polohy těla ze svislé na vodorovnou.

Informace o přírodní léčbě klasické rýmy čtěte zde.

Jak alergickou rýmu léčit?

Pokud vás trápí alergická rýma, měli byste se poradit s lékařem – alergologem. Čeká vás podrobné vylíčení projevů, jejich souvislosti s ročním obdobím, otázky se budou týkat i blízké rodiny, případně vám budou provedeny krevní a kožní testy a další potřebná vyšetření. Cílem tohoto postupu je vypátrat alergen, který vám potíže způsobuje, a zkusit ho eliminovat. Ne vždy je možné působení alergenu odstranit či zmírnit. Proto také existují léky, které alergické reakce potlačují a tlumí produkci mediátorů, které jsou pak zodpovědné za lehčí průběh alergické rýmy.

Pokud vás alergie přepadla nečekaně a potřebujete ji řešit ihned - najdete v lékárnách i volně prodejné léky na alergickou rýmu, ale případně i kopřivku - tzv. antihistaminika (např. Claritine® 10 mg). Tlumí působení mediátorů alergických reakcí a tím snižují výskyt příznaků, které jsou velmi obtěžující. Tento lék a většina ostatních se dnes užívá 1x denně a jsou vhodné i pro děti. Antihistaminika můžete užívat i dlouhodobě, případně jen při náhlých potížích. Léčbu alergické rýmy nepodceňujte ani u dětí. Riziko vzniku astmatu je u nich velké (až 20 %).

Jak probíhá pylová sezóna?

Pylová sezona dřevin u nás začíná již v průběhu měsíce února (samozřejmě dle aktuálního počasí) lískou a olší, od března pak nastává prudký nárůst alergenů z dalších stromů (bříza, dub, jilm, tis, topol, vrba…). V průběhu dubna a května je tato pylová sezona nejaktivnější s tím, že v červnu a červenci dochází k útlumu.

Jinak je tomu však u bylin, které mají nástup v průběhu dubna a po letní kulminaci pak odeznívají až do října. Mezi nejsilnější alergeny patří trávy (bojínek, pýr, žito a další), které alergiky nejvíce potrápí během léta, plevele pak útočí i během babího léta (září, někdy i říjen).

Další informace o alergii na pyl čtěte zde.

Pomůže vám chytrá aplikace

V současnosti patří chytrý telefon do základní výbavy už asi každého mladého člověka. Většina z nich má nainstalovaných spoustu užitečných aplikací, které zjednodušují život. Jednou z nich je i nová aplikace Pylové zpravodajství Claritine, určená speciálně pro alergiky. Uživatelům přináší praktické informace o koncentraci alergenů v ovzduší, která je v aplikaci vyjádřena graficky v pěti stupních intenzity a aktualizována na týdenní bázi. Na základě sledovaných dat si může uživatel v rámci aplikace nastavit i zasílání upozornění, pokud se koncentrace alergenů v ovzduší změní.

Uživatel v ní najde ale i další důležité informace, jako je základní popis alergie, typy alergie – na pyly, na prach, srst domácích zvířat. V aplikaci jsou k dispozici i popis a fotografie nejčastějších alergenů, tipy na zmírnění alergie i zajímavosti týkající se projevu alergie – alergické rýmy. Např. i skutečnost, že kýchat nelze s otevřenýma očima. Důležitou součástí aplikace je také popis první pomoci při anafylaktickém šoku.