Kupujte české potraviny, jsou dobré,

Kupujte české potraviny, jsou dobré, Zdroj: iStock.com

Potvrzeno: Potraviny v Česku jsou kvalitní, dostupné a bezpečné

Regály českých supermarketů a obchodů jsou plné kvalitních potravin. A jsme na tom dokonce lépe než Německo. Takový je výsledek pravidelného projektu britského týdeníku The Economist, ve kterém se Česká republika umístila na pátém místě.

Co pro nás tato pozitivní zpráva znamená v praxi? Nejenže máme na pultech širokou nabídku potravin, ale také že ty „made in Czech“ jsou bezpečné a vysoce kvalitní. Je to výsledek přísných pravidel a důsledných kontrol jejich dodržování v zemědělství i v potravinářství. V tuzemsku se používá jen minimální množství pesticidů a v tomto směru se Česko řadí mezi premianty Evropy.

Podobně je na tom i u využívání umělých hnojiv. Absolutní jedničkou v Evropské unii je v minimálním používání veterinárních léků. Proto se vyplatí sledovat původ potravin a dodržovat co nejkratší dodavatelský řetězec.

Žebříček

Jak dopadly jiné země v celosvětovém hodnocení? Německo se umístilo v žebříčku až na 13. místě. Sousední Slovensko je dokonce až na čtyřicátém. Před námi se umístili v pořadí od nejlepšího Finsko, Irsko, Nizozemsko a Rakousko. Tímto způsobem bylo ohodnoceno celkem 113 zemí.

Index globální potravinové bezpečnosti (GFSI), podle kterého se vyhodnocuje, jak si na tom jednotlivé země stojí, se zajímá o 59 různých faktorů. A to není málo. Hodnotí se nejen odpovídající kvalita potravin, jejich dostupnost a bezpečnost, ale zohledňuje se i například počet obyvatel, kteří žijí pod hranicí chudoby, nebo pestrost nabídky a ceny potravin ve srovnání s příjmy domácností. Jedním z měřítek je znehodnocení půdy. Světový průměr udává 19,7 %, u nás je to pouhých 6 %.

Iniciativa zemědělských a potravinářských podniků
Iniciativa zemědělských a potravinářských podniků | Zdroj: Iniciativa zemědělských a potravinářských podniků

Ministerstvo zemědělství.
Ministerstvo zemědělství. | Zdroj: Ministerstvo zemědělství