...

... Zdroj: iStock.com

Pomelo: Kalorie minimální, skvělá chuť a parádní účinky na zdraví!

Možná jste také propadli kouzlu chuti pomela. Pravda, jeho loupání a čištění zabere trochu času, ta investice se ale mnohonásobně vyplatí. Pomelo má totiž nejen minimum kalorií, takže pomáhá při hubnutí, obsahuje ale kromě pořádné dávky vitamínů také další tělu prospěšné látky. Jaké má účinky na zdraví a kolik ho můžeme sníst denně?

V pomelu najdeme řadu blahodárných látek, jako jsou vitamíny A a C. V tomto exotickém plodu jsou ale i minerály, jako jsou draslík, mangan či železo. „Výhodou je, že v tomto ovoci nenajdeme žádné látky, které by nám mohly nějak škodit. Nejsou v něm žádné tuky ani například sodík,“ uvedla pro Moje zdraví praktická lékařka Lucie Nováková.

„Rozhodně ale neplatí, že pokud budete toto ovoce konzumovat neustále, že zhubnete,“ podotýká lékařka. Podle lékařů a odborníků na stravu můžeme za den sníst klidně jedno či dvě pomela. Uváděný citrus totiž působí i jako antioxidant, zlepšuje trávení, a díky tomu nám pomáhá zrychlit metabolismus.

„Je i skvělým doplňkem stravy, pokud pacient trpí kašlem či nejrůznějším typem viróz. Pomelo ale přispívá i k odstranění otoků,“ uvádí Nováková s tím, že obsažené látky v tomto ovoci bojují s vysokým cholesterolem a zasytí nás i při nízké hodnotě kalorií. Kromě toho má pomelo i schopnost detoxikovat náš organismus.

Jak jíst pomelo?

Toto ovoce se obvykle jí čerstvé, pochutnat si ale můžete i na kandovaném či sušeném pomelu. Pokud chcete zhubnout, obecně se doporučuje jeho konzumace za syrova. Jediné, co vás může odradit, je potřeba oloupat nejen celý plod, ale i jednotlivé dílky. Ale pořád zdravější zábava večer u televize než pojídání chipsů.

„V syrové formě má pomelo vůbec nejnižší energetickou hodnotu a na dobrých hodnotách je i takzvaný glykemický index – ten znázorňuje rychlost vstřebávání cukru do krve,“ vysvětluje doktorka. A pokračuje: „Pozor bychom si naopak měli dát na starší plody.“ Pokud ale vidíte, že je v obchodě pomelo za až moc nízkou cenu, může být přezrálé – v plodu v takovém stavu už ale také najdeme mnohem více kalorií.

„Pokud toto ovoce budete mlsat kandované, rozhodně nemůžete čekat žádné výsledky, znovu podotýkám, že je nutné jej skutečně konzumovat syrové,“ upozorňuje odbornice. Nic ale nebrání tomu přidat tento plod například do různých salátů. Skvělý je i s bílým jogurtem a s müsli.

Které ovoce má nejméně kalorií?

V rámci množství kalorií se pomelo umístilo na třetím místě. Prvenství drží ovoce s názvem sweetie (něco mezi pomelem a grepem) a na druhé pozici je všem dobře známý grapefruit. Obecně platí, že na prvních příčkách najdeme právě citrusy.

Mezi ně patří například i citron, který je bohatý zejména na vitamín C. Citronová šťáva je totiž skvělá na odstraňování usazených solí v našem organismu. Používá se například i při dně a dalších problémech s našimi klouby. Každý den je dobré pít citrusovou šťávu zředěnou vodou. Kromě toho obsahují citrony i oleje, které jsou účinné pro rozpouštění žlučových kamenů. Je ale i skvělým pomocníkem při pálení žáhy a má i antibakteriální účinky. Kromě toho pomáhá i snižovat horečku.

Na klouby je dobrý i citron

„Citron je ovoce bohaté na vitamín C, který nám prospěje v pochmurných zimních dnech k povzbuzení imunity. Citronová šťáva navíc z organizmu odstraňuje i usazené soli. Při dně a jiných kloubních potížích se doporučuje každodenní pití zředěné šťávy z citronů a potírání kostních výrůstků. Obecně pak konzumace šťávy z tohoto ovoce pomáhá trávení,“ říká lékařka.

Grapefruit pomáhá i při léčbě srdečních chorob

Podívejme se ještě na již zmiňovaný grapefruit. Pro náš organismus jsou dobré zejména plody s růžovou a oranžovou dužinou. „Díky velkému množství karotenoidů jsou totiž dobré i jako prevence rakoviny. Kromě toho v nich najdeme i blahodárný draslík, hořčík či vápník, naopak v něm nenajdeme žádné sacharidy a nenarazíme v něm ani na sodík, který našemu organismu naopak škodí. Právě pro velké množství uváděného draslíku je grepy dobré konzumovat při léčbě různých srdečních onemocnění,“ popisuje lékařka.

Větší množství by jich měli jíst i lidé trpící hypertenzí (zvýšený krevní tlak). Látky v tomto ovoci obsažené totiž pomohou krevní tlak snížit.

Více informací o zdravém životním stylu najdete na Moje zdraví.

Plánujete svatbu? Zajímají vás nejnovější svatební trendy z přehlídek, tipy na nejkrásnější šaty, účesy, kytice, chcete inspiraci na nejromantičtější místa, kde se vdávat a kdy a co je potřeba zařídit? To vše a mnohem více inspirace a užitečných informací najdete v našem speciálu Dokonalá svatba. Naplánujte si s námi vaši svatbu snů!