Bramborové knedlíky plněné švestkami

Bramborové knedlíky plněné švestkami Zdroj: iStock

Oslaďte si život: Lahodné švestkové knedlíky z bramborového těsta!

Švestky, mák a bramborové těsto – tahle kombinace nemá chybu. Ale klidně do bramborového těsta zabalte i blumy, pokrájená jablka nebo hrušky. A dochuťte skořicí.

Suroviny: 600 g brambor typu B, 200 g hrubé mouky + na pomoučnění plochy, 1 špetka soli, 30 g změklého másla a 80 g na polití, 1 ks vejce, 1 kg švestek, 120 g mletého máku, 120 g moučkového cukru a sůl

Postup:

1. Brambory uvařte ve slupce, nejlépe den předem. Vychladlé je oloupejte a nastrouhejte najemno do mísy. Přisypte mouku, sůl, změklé máslo a vejce. Rukama vypracujte hladké nelepivé těsto. Podle potřeby můžete přidat mouku.

2. Švestky vypeckujte. Těsto rozválejte na pomoučněné ploše na plát silný 1 až 1,5 cm. Nakrájejte na čtverce (velikost záleží na velikosti švestek), doprostřed vždy položte vypeckovanou švestku a dobře zabalte.

3. Knedlíky vložte do vroucí osolené vody, opatrně vařečkou odlepte ode dna a vařte 5 až 8 minut, podle síly těsta. Hotové knedlíky vyjměte děrovanou naběračkou. Na talíři je bohatě posypte mákem smíchaným s cukrem a přelijte rozpuštěným máslem.

Další skvělé recepty (nejen na sladké) najdete na webu Recepty.cz!