FITFAB Stronger

FITFAB Stronger Zdroj: archiv

Online fitness: Stačí vám tenisky, plíce a úsměv, říká zakladatelka programu!

Nestíhám jezdit cvičit! Tak na tohle už se vymlouvat nemůžete. Mladá právnička a blogerka chtěla pomoci všem lidem, kterým na sport nezbývají čas nebo finance, a proto založila unikátní fitness program. Jak funguje a na jaké cvičení se v něm můžete těšit?

Trend takzvaného online cvičení je teď velmi populární. Proč?

Videa si zapnete v pohodlí domova, v našem případě jsou dokonce zdarma, a ušetříte tak nejen peníze, ale především čas. Online cvičení využijí jak maminky, tak pracovně vytížení lidé anebo ti, kteří prostě z časových důvodů nebo kvůli poloze bydlení žádnou jinou možnost cvičení nemají.

Cvičení opravdu nic nestojí?

To je celá myšlenka FITFAB Strong. Chceme cvičení zpřístupnit všem a ukázat jim, o kolik může být život lepší, když se jedna holka z Prahy rozhodne udělat něco užitečného pro tento a slovenský národ.

Je konkrétně váš cvičební program vhodný i pro začátečníky?

Určitě ano, každý by měl ale najít nějakou rozumnou hranici mezi cvičením videí naplno a svými možnostmi. Pro začátečníky doporučujeme spíše naši letní verzi FITFAB Light, ale i ve Strongu si lidé, kteří ke cvičení teprve přičuchávají, najdou své. I od začátečníků máme super ohlasy, a to hlavně od těch věčných začátečníků, kteří už od té doby cvičit nepřestali.

Zakladatelka programu FITFAB Stronger Andy Pavelcová
Zakladatelka programu FITFAB Stronger Andy Pavelcová | Zdroj: archiv

Jaké druhy cvičení v programu máte?

Snad všechny, ke kterým nepotřebujete náčiní. V programu FITFAB Light je jedno cvičení s činkami, ale snažíme se pracovat hlavně s vlastní vahou, a umožnit tak cvičit co nejvíce lidem. V našich videích tak najdete jak cvičení zaměřené na posilování jednotlivých částí těla, tak šílené cardio, tanec, jógu, pilates nebo třeba box. Speciálními lekcemi jsou Coffee Yoga, při které se pije káva, nebo lekce Robotic, která vychází z trhaných robotích pohybů.

Co všechno si k cvičení musíme doma připravit, když ne pomůcky?

Plíce, úsměv a tenisky!

Jaké můžeme po absolvování očekávat výsledky? Je to hubnutí nebo třeba zlepšení fyzičky?

Je to určitě hubnutí i zlepšení fyzičky. To ale není to nejlepší. Náš program je specifický v tom, že vám neříká: „Pojďte zhubnout.“ Říká vám: „Pojďte být lepší, šťastnější a zdravější.“ A jakmile tohle pochopíte, dokážete všechno. Ukázali jsme lidem, kteří několik let nemohli zhubnout dietami a šíleným cvičením ani kilo, že když budou dělat něco, co je bude bavit, budou k tomu přistupovat s radostí a nadšením, tak shodí časem, kolik kilo jen budou chtít.

Kolik času mi cvičení doma zabere?

Naše lekce trvají průměrně 30 minut, v letním programu Light mají lekce okolo 20 minut, v těžším Strong a Stronger už váš čekají i dvě lekce po 40 minutách. Vždycky jsme chtěli, abyste se i se sprchou vlezli do hodinky. A věřte, že sprchu po každé lekci budete potřebovat! Jak dlouhý program je?

Každý program koncipujeme na měsíc. Je to dost dlouhá doba na to, aby si lidi na cvičení zvykli a stalo se jejich každodenní součástí. Pokud s námi vydrží cvičit alespoň tři měsíce, troufám si tvrdit, že už jim to vydrží napořád.

Máte nějaký tip, jak se k cvičení motivovat? Přece jen přemluvit se k cvičení doma není nic jednoduchého!

My vlastně ani nepotřebujeme motivovat. Snažíme se udělat tak zábavné cvičení, abyste utíkali domů z práce a těšili se, až si nás pustíte. A to přesně naši fanoušci dělají. Označují nás i na Instagramu a píšou nám, jak báječný mají díky nám pak den. To je fakt nádhera. Neustále samozřejmě na Facebooku i Instagramu sdílíme různá motivační nebo vtipná hesla, abychom fanoušky udrželi bdělé, ale děláme to spíš proto, že s nimi máme hrozně pěkný vztah a chceme s nimi být v kontaktu.

FITFAB Stronger
FITFAB Stronger | Zdroj: archiv

Podle čeho jste program sestavovali a jak vznikaly jednotlivé sestavy?

Sestavovali jsme je podle toho, které cviky vyhovují nám osobně. Nechtěli jsme vytvořit cvičení s obyčejnými kliky a sedy lehy. Kombinujeme cardio prvky s posilováním tak, aby v každém cvičení makalo nejlépe celé tělo a jen občas se zasoustředíme na konkrétní část – třeba oblíbené bříško nebo zadek. Razíme ale heslo, že cvičit se má komplexně a ne jen třeba 3x týdně bříško. Jednotlivé sestavy vznikly brainstormingem v nejužší skupince FITFAB Strong – tedy mě, Katharine Selešiové a Andrejky Mokrejšové, tří nejvýraznějších tváří celého programu.

Lekce jsou provázeny živou hudbou, jak vás to napadlo?

To se radši ani neptejte. To byl fakt punk. Před rokem mi můj nejlepší kamarád 3 týdny před natáčením kreslil logo FITFAB Strong. Nakreslil ho asi za 3 minuty, zaklapl noťas a říká: „Tak to bych ti tam mohl ještě zabubnovat, ne?“ Tak jsme se zasmáli, pak jsme zmlkli, podívali se na sebe a bylo jasno. Ještě ten den jsme sehnali DJe a začal se chystat set, který jsem poprvé slyšela až pár dní před natáčením. U FITFAB Stronger to bylo ještě vtipnější. Přemýšlela jsem, kdo mi přiveze mou malou sestřičku na natáčení taneční lekce z Karlových Varů a nenapadl mě nikdo jiný než můj starší brácha. A když už přijel, napsala jsem mu, ať si rovnou vezme housle, že by to mohlo znít fakt dobře. Tak je přivezl – a zní to, dámy a pánové, fakt mistrovsky!

Jak dlouho trvaly přípravy vašeho fitness projektu?

Asi dvě minuty rozmýšlení, týden kalkulování financí, měsíc domlouvání a psaní e-mailů, čtvrt roku trénování a nakonec 16 hodin natáčení na jeden raz. Je to proces, který se musí brát odpovědně a propracovat do detailů. Když chcete být nejlepší, musíte tomu obětovat úplně, ale úplně všechno.