...

... Zdroj: iStock.com

Letos bude krásně: Jak a čím si v roce 2021 dělat radost?

K začátku nového roku často vzhlížíme s nadějí, ale i obavami. Věřme však tomu, že svým vlastním přičiněním máme spoustu věcí pod kontrolou a pěkné dny jsou díky tomu na dosah.

Hlavně ne předsevzetí!

Proč ne? Dobře zamýšlená novoroční předsevzetí totiž brzy berou za své a postupem dnů se stávají zdrojem stresu a špatné nálady. Přijde únor a více než osmdesát procent předsevzetí mizí v propadlišti… Rok začínáme plni entuziasmu – zdravější jídlo v menších porcích, žádné sledování seriálů hluboko po půlnoci a více času u čtení knih, méně času na sociálních sítích a více chvil se skutečnými přáteli. Proč se nám tak často nedaří předsevzetí splnit? K nejčastějším příčinám patří touha zvládnout příliš mnoho úkolů v příliš krátkém čase, neurčujeme si specifické cíle (místo vágního „chci více cvičit“ bychom měli raději formulovat „třikrát týdně si půjdu na třicet minut zaběhat“), chybou také je, že si neujasníme motivaci: Chci běhat proto, že mi to dává možnost trávit čas pohybem a s vlastními myšlenkami, nebo je vidinou jen rychlé zmenšení konfekční velikosti? Začněme tedy nový rok jinak, lépe, bez neproduktivních předsevzetí, ale s vidinou toho, na co se doopravdy těšíme, co chceme vyzkoušet a k čemu se chceme třeba i vrátit.

Květinová radost

Je to sice trochu překvapivé, ale leden je ideální čas začít přemýšlet o budoucí podobě zahrady. Co a kam vysadíte letos? Jde vám o zdroje vitaminů nebo potěchu oka barevně sladěnými záhony? Zimní dny si můžete vyplnit optimistickým těšením na pomyslné nové začátky, nový život, který zahrada vždy symbolizuje. Lze začít s doma předpěstovanými bylinkami v květináči, nákupem semínek a nového zahradního náčiní. A nesmutněte, pokud zahradu nevlastníte. Radost z živých květů můžete objednávat pro sebe či někoho blízkého pravidelnými (do)dávkami čerstvě řezaných rostlin na Loukykvet.cz.

Tip: Chládek zahradnické centrum, zahradnictvi-chladek.cz; Kniha: Ferdinand Leffler: Žijte ve své zahradě, Host 2017; Květinové workshopy (výroba sezonních věnců a květinová vazba): vintagelover.cz, možnost zakoupit workshop pro sebe či dárkový poukaz pro někoho blízkého.

Výlety do světa chutí

Vařit každý jeden den se začne brzy příslovečně zajídat. Přesvědčily nás o tom dny home office a dětí na distanční výuce. Jak jíst zdravě, vařit kreativně, vyváženě a netočit dokola tři recepty? Zkuste si vytvořit tematický kulinární challenge. Pokuste se nejprve „uklidit“ v mrazáku a zpracovat všechny suroviny, které v něm máte. Pokračujte třeba jídly z luštěnin nebo se nechte inspirovat cestami za hranice. Vydatné a lahodné pokrmy francouzské nebo severoamerické kuchyně si v chladných dnech přímo říkají o vyzkoušení. Co takhle objevit novou surovinu (či recept) jednou týdně? Inspiraci hledejte na food blozích (třeba Taste of Prague) nebo v časopise F. O. O. D.

Tip: Kateřina Winterová: Světová kuchyně plná bylin a květin, Česká televize 2019

Více času na čtení

K novoročním předsevzetím často patří přání trávit více času nad knihu místo brouzdání sociálními sítěmi. Jak toho dosáhnout? Určitě nemít výčitky z toho, že odkládáte knihu, která vás nezaujala. Možná není správné načasování, možná je na vině odtažitá tematika. Začněte tedy výběrem vhodného titulu. Žebříčky bestsellerů jsou dobrým vodítkem, i když ani podle nich se nemusíte úplně strefit. Zkuste se třeba znovu vrátit ke školní povinné četbě a tentokrát nazírat text optikou svých nabytých životních zkušeností. Nebo vás osloví současné české spisovatelky? Asi nejlépe se vám bude vybírat přímo v knihkupectví, kde vám rádi poradí.

Tip: Booktherapy, booktherapy.cz; Dlouhá punčocha (dětská literatura): dlouhapuncocha.cz; Božská lahvice, bozskalahvice.cz; Café Fra, fra.cz

Více tipů a další skvělé články najdete v novém vydání časopisu Moje psychologie. Kupte si ho v naší on-line trafice iKiosek.cz! Dnes objednáte, zítra už ho máte ve schránce. A doprava je zdarma.

.
. | Zdroj: Archiv Mojí psychologie