Knedlíky s borůvkovým žahourem

Knedlíky s borůvkovým žahourem Zdroj: istock.com

Léto na talíři: Knedlíky s borůvkovým žahourem!

Také jste ochotni vstát za kuropění, navléknout gumáky a vyběhnout do lesa překvapit houby, ještě než začnou před houbaři záludně schovávat kloboučky? Tak si nezapomeňte přibalit plecháček s víčkem na lesní borůvky. Pud sběrače dá zapomenout i na namožená záda. 

KNEDLÍKY S BORŮVKOVÝM ŽAHOUREM

8 porcí

Příprava: 60 minut

Suroviny: 100 g másla, 3 vejce, špetka soli, 2 lžíce moučkového cukru, 300 g plnotučného měkkého tvarohu, 200–250 ml plnotučného mléka, 900 g hrubé mouky na vyválení těsta, 400 g borůvek, 2 lžíce moučkového cukru + na posypání a bílý jogurt k podávání

ŽAHOUR

400 g borůvek, 2 lžíce krupicového cukru, špetka mleté skořice, 200 ml smetany ke šlehání

Borůvky s cukrem a skořicí rozvařte se 3 lžícemi vody a promíchejte se smetanou.

Postup:

1. V robotu vyšlehejte změklé máslo s vejci, špetkou soli a cukrem. Přidejte tvaroh a větší část mléka. Míchejte. Postupně přidávejte mouku, ještě když je těsto tekutější, vyměňte si nástavec v robotu za hnětací metlu.

2. Přilijte podle potřeby zbytek mléka a postupně zapracovávejte zbývající mouku. Míchejte, dokud není těsto hutné a nezačne se odlepovat od mísy. Pak ho vyválejte na pomoučněném válu na tenčí plát a rozkrájejte na větší čtverečky. Naplňte je borůvkami smíchanými s cukrem a zabalte do knedlíků.

3. Vložte je do vroucí vody, odlepte vařečkou ze dna a vařte asi 5 minut. Nechte okapat. Připravte žahour. V hrnci zahřejte borůvky, podlijte troškou vody, zasypte cukrem, skořicí a povařte.

4. Odstavte a vmíchejte smetanu. Knedlíky zalijte žahourem a ozdobte bílým jogurtem.

Další letní recepty ze sezónního ovoce, ale i na grilování, na které dlouho nikdo z pozvaných nezapomene, najdete v letním speciálu magazínu F.O.O.D. Všechny chutě léta!

titulka food
titulka food | Zdroj: archiv

Speciál Všechny chutě léta si můžete objednat i přes SMS.

Pošlete SMS s Vaší adresou na číslo 90211 a my Vám výtisk doručíme přímo do schránky.

CHUTEW mezera JMÉNO mezera PŘÍJMENÍ mezera ADRESA mezera MĚSTO mezera PSČ

Cena každé přijaté SMS je 39 Kč vč. DPH (cena zahrnuje poštovné a balné). Provozuje Czech News Center a.s., infolinka 296 363 199, ve všední dny 8–16 hod. mobil@cncenter.cz, www.platmobilem.cz