Chřestová sezóna je tu! Toto rizoto by proto rozhodně ve vašem jarním jídelníčku nemělo chybět.

Chřestová sezóna je tu! Toto rizoto by proto rozhodně ve vašem jarním jídelníčku nemělo chybět. Zdroj: iStock

Chřestová sezóna je za dveřmi! Krémové risotto s předpřipraveným základem budete mít za pár minut

Sezóna českého chřestu je poměrně krátká, a tak je potřeba si jej pořádně užít. A chřestové risotto je jedním z jídel, které byste rozhodně neměli vynechat.

Ingredience pro 2 osoby: 250 g (1/2 svazku) chřestu, 25 g pecorina nebo parmazánu, alespoň 15 g másla (ale klidně i víc, pokud chcete), 200 ml ze zředěného kuřecího vývaru, předpřipravený základ italského rizota

Postup:

1. Chřest použijte i do vývaru, ty nejtvrdší konce chřestu nechte vyvařit v nesoleném kuřecím nebo zeleninovém vývaru asi 20 minut.

2. Předpřipravený základ risotta si začněte rozehřívat na sporáku, postupně přilévejte vývar, aby se risotto správně naředilo a mohlo dobře "dojít".

3. Mezitím nakrájejte zbylé dvě třetiny chřestu. Odkrojte špičky (asi 3 cm) a zbytek stonku nakrájejte na půlcentimetrové kousky. Chřest přidejte do risottového základu cca 4 minuty před jeho dovařením. Zelený chřest by se neměl vařit příliš dlouho, stačí pár minut.

4. Vypněte plotýnku a na dochucení přidejte citronovou šťávu, máslo, strouhaný sýr a pepř. Dosolte a než se pustíte do jídla, nechte ještě dvě minuty odpočinout.

Dobrou chuť!