Chřestová sezona se rozběhla naplno. Bílý, zelený i fialový, s jemnou vůní čerstvého pepře a sladkou šťávou uvnitř pazochu, každý znamená zážitek.
Chřest na páře s krevetami
2 porce, příprava: 35 minut
Suroviny: 300 g bílého i zeleného chřestu, 150 g drobných krevet, olivový olej, 1 lžíce citronové šťávy, 6 vajec, 50 g másla, 2 lžíce smetany ke šlehání, sůl a pepř, hrst řeřichy
Pazochy chřestu zkraťte o zdřevnatělý konec a bílý (kromě hlaviček) oškrábejte. V páře povařte 10–12 minut doměkka. Krevety krátce zprudka orestujte na olivovém oleji. Zakápněte trochou citronové šťávy. Mezitím připravte i vejce. Dno kastrolku vyložte utěrkou a na ni položte 2 misky, které snesou žár, a okolí zalijte horkou vodou do 3/4 výšky skleniček. Přiveďte k varu.
Na dno dejte kousek másla a do každé misky i lžíci smetany. Pak přidejte po 3 vejcích a misky přiklopte (ideální je použít šroubovací skleničky). Plamen stáhněte na střední intenzitu a 4 minuty vařte. Pak plotnu vypněte a nechte v horké vodě ještě 6–7 minut dojít. Zbytek másla rozpusťte.
Chřest podávejte s i krevetami a vejci v misce. Zalijte rozpuštěným máslem a zlehka osolte, opepřete a posypte řeřichou.