Ajvar

Ajvar Zdroj: Johana Střížková

Jedlé dárky pod stromeček, které zvládnete vyrobit sami!

Vymyslet dárek pro babičku, maminku nebo sestru je obvykle docela snadné. Ale pro dědu nebo tátu to bývá oříšek. Nadělte svým mužům dobroty. Potěší mlsouny i milovníky ostřejších chutí. 

Dárky k snědku

Dárky, které se dají sníst či vypít a jsou vlastnoručně vyrobené, mají docela jinou hodnotu. Hezké je ale i to, že po nich obvykle i něco zbyde, třeba pěkná lahvička. Dejte si tedy práci s balením, pořiďte pěkné praktické sklenice, které budou žít dál. Vyrobte jmenovky, dárky ozdobte stužkami či provázky, zkrátka si to užijte.

Domácí ajvar

3 sklenice po 250 ml

Příprava: 50 minut + 3 hodiny dušení

Suroviny: 600 g paprik, 400 g lilku, 4 stroužky česneku, 4 cibule, slunečnicový olej, 2 lžičky uzené papriky, sůl a pepř

Postup:

1. Troubu rozehřejte na 200 stupňů, plech vyložte pečicím papírem. Rozprostřete na něm papriky a lilky a asi 30 minut pečte. Papriky přesuňte do mísy, zakryjte fólií a nechte zapařit, pak je oloupejte. Lilky dejte vychladnout a vyškrábněte z nich dužinu. Česnek a cibule nasekejte na nadrobno.

2. Ve velkém kastrolu zahřejte vrstvu oleje a nechte zesklovatět cibuli. Přidejte nakrájené papriky a lilky a asi 5 minut restujte. Odstavte na 5 minut. Přidejte česnek a v tuku nechte rozpustit papriku. Vraťte na sporák, přidejte podle potřeby olej, zeleninu osolte a opepřete a pod poklicí duste na mírném plameni až 3 hodiny, podle potřeby přidejte trochu vody.

3. Zeleninu podle potřeby rozmixujte do hrubší konzistence a naplňte sklenice.

Recepty na další jedlé dárky, jako jsou domácí paštika, brownies nebo ochucené soli, a také cukroví, vánočku nebo kapří řízky najdete v prosincovém čísle magazínu F.O.O.D., které vychází 16. listopadu.

Kupte si listopadové číslo přes sms:

Pošlete SMS na číslo 902 11 ve tvaru:

FOOD1811W mezera JMÉNO mezera PŘÍJMENÍ mezera ADRESA mezera MĚSTO mezera PSČ

Příklad: FOOD1811WJan Novak Prubezna 233 Olomouc 77900

Cena každé přijaté SMS je 49 Kč vč. DPH (zahrnuje poštovné i balné). Provozuje Czech News Center, a. s., infolinka 296 363 199 ve všední dny 8–16 hod., mobil@cncenter.cz, www.platmobilem.cz.

food titulka
food titulka | Zdroj: archiv