Vodotrysk Jet d'Eau, Ženeva

Vodotrysk Jet d'Eau, Ženeva Zdroj: shutterstock.com

Vrch Wavel Krakov
Salzburg
Jedu načerpat energii
Zámek Belveder, Vídeň
Schwarzenbergplatz, Vídeň
6
Fotogalerie

Je to blízko. Zajeďte si na výlet do Vídně, Krakova, Ženevy nebo Salzburgu

S teplejším a slunečným počasím roste chuť vytáhnout paty z domova a někam vyrazit. Jestli už máte cestovatelské roupy a pár dní času, můžete jet objevovat jinou kulturu do míst, která nejsou od Čech zas tak daleko. Několik hodin autem, vlakem či autobusem či za hodinku letadlem. Co vyrazit třeba sem? 

Nepotřebujete dlouhé plánování, rozhodnout se můžete ze dne na den. Hotely jsou tu dostupné vždy a když neseženete letenky, můžete se pohodlně vydat dalšími variantami dopravy. Pohodlně vlakem s kamarádkou, abyste mohly nerušeně probrat úplně všechno, nebo s přítelem, který se rád projede po dlouhých dálnicích, nebo s maminkou oslavit Den matek. Dubnové a květnové víkendy jsou jako stvořené na procházku po těchto magických městech. Já do nich jezdím opakovaně, každé jaro. A co vy?

Pokračování 2 / 5

Romantická Vídeň

Proč tam jet? Je doslova za humny, uspokojí jak vášnivé historiky a milovníky umění, tak náruživé shopaholičky se zajížďkou do Pandorfu.

Zámek Belveder, Vídeň
Zámek Belveder, Vídeň | Zdroj: shutterstock.com

Jízdenky na autobus či vlak seženete velmi snadno. Z Prahy tam a zpět jezdí několik spojů denně, jejich ceny vás nepřivedou do mdlob a cesta parádně ubíhá. I cesta autem uběhne raz dva, ani si nestihnete popovídat o všech svých plánovaných prázdninových akcích. Raději však zaparkujte na okrajích Vídně, autem do centra to není ono a navíc jsou tam krátkodobé parkovací zóny. Využijte sběrné parkoviště na okraji města. V prostorných garážích necháte auto a nasednete na metro, které Vás za pár minut zaveze do centra.

Sluneční paprsky nachytejte v zahradách zámku Schönbrunn, s dětmi či za zábavou vyrazte do Prátru, přejezte se Sachrem a Schwarzwaldským dortem. Nebojte, to vychodíte. Čeká na vás Hofburg, Hundertwasserhaus, Albertinum... A všechno tam tak krásně kvete. Máte toho hodně, je čas vyrazit.

Pokračování 3 / 5

Hudbou protkaný Salzburg

Proč tam vyrazit? Že Vídeň je za humny? Tak Salzburg, můžeme říci, že je za rohem. Cestou omrknete Český Krumlov a Budějovice a přejíte se Mozartem. Navíc je to to nejzelenější město.

Salzburg
Salzburg | Zdroj: shutterstock.com

Doprava tam je rychlá a levná. Ideálně autem nebo autobusem. V centru se parkovat dá v podzemních parkovištích, ale jestli vám nevadí se po městě přemisťovat veřejnou dopravou, nechte auto na okraji. A dokud jste plni síly a energie, rovnou si to vyšlápněte na pevnost Hohensalzburg. Nemusíte spěchat, no, ono to ani do pěkného strmého kopce nepůjde, pevnost vám nikam neuteče, už tam stojí přes 900 let. Ty výhledy za rozbušené srdce, bolavá lýtka a ohnivé tváře stojí. Otevře se vám nádherný výhled na zelené město, který jen tak z paměti nevymažete. Kdo se na výšlap necítí, vyveze ho tam lanovka, za eura a na sardinku s ostatními turisty. Cestou dolů to vezměte kolem hřbitova, kde se nadchnete krásnými hrobkami a ač se smrt plánovat nemá, začnete si říkat: „To je krása, takovou bych chtěla mít.“ Čas tu ale moc neztrácejte, rychle k řece a do ruky větší balení Mozartvých koulí a šup k Mozartově rodnému domu, na zámek Marabell a dál.

Pokračování 4 / 5

Oslňující Ženeva

Proč tam jet? Je to sice trochu dál, ale je tam tak krásné jezero, úžasný vodotrysk a nádherný výhled na Alpy. A pro milovníky krásných aut? Rajská zahrada.

Vodotrysk Jet d'Eau, Ženeva
Vodotrysk Jet d'Eau, Ženeva | Zdroj: shutterstock.com

Autem se projedete, ale když jste zvyklí jezdit na hory do Itálie, cestu kolem osmi hodin z Prahy taky zvládnete. Podobně to trvá i vlakem a autobusem. Letadlem jste tam za hodinku. První, kam asi vaše kroky povedou, bude ženevská dominanta. Omámí vás a nespustíte z něj oči, vodotrysk Jet d'Eau. Můžete jít na konec mola, ale budete pěkně mokří, chce to do kabelky náhradní outfit. Projít se musíte podél řeky Rhône v okolí Cathédrale St-Pierre a Place du Bourg-de-Four. Hlavní ulicí je pěší Grand´ Rue. Ve Starém městě najdete úzké uličky dlážděné kočičími hlavami a krásné historické vápencové domy. Takže žádné podpatky, ani malé, jen stylové tenisky. Mrkněte do rodného domu filozofa a spisovatele Jeana-Jacquese Rousseaua a navštivte alespoň jedno muzeum, vybere si každý, je jich tu opravdu hodně.

Pokračování 5 / 5

Klidný, historický Krakov

Proč tam jet? Má úžasnou historickou atmosféru, je blízko a budete mít pocit, že rozumíte, co Poláci říkají. A je tam hodně čokoládoven.

Vrch Wavel Krakov
Vrch Wavel Krakov | Zdroj: shutterstock.com

Vlakem cca sedm hodin, autem trochu rychleji, ale pozor na dražší poplatky a celkem plné dálnice. Parkování i vjezdy do města jsou jako v každém velkém městě, ale zaparkovat se tu dá dobře. Tak jako v Praze si zajdete na Pražský hrad, tak v Krakově je to Královský hrad z 10. století a katedrála sv. Stanislava a Václava na nevysokém vrchu Wavel na levém břehu Visly. Nezapomeňte mrknout i do Dračí jeskyně. Kdo chce trochu jinou zábavu než památky, může si zarezervovat exkurzi do solných dolů Wieliczka cca 10 km od Krakova. Ale pozor, chce to zarezervovat včas a s předstihem. Když se vám doly nepoštěstí, jděte zajíst a zapít žal do místních kaváren a restaurací. Nebudete si moct vybrat.