Salát s cuketou a avokádem

Salát s cuketou a avokádem Zdroj: StockFood

Jaro v kuchyni: 6 pokrmů, které vám zvednou náladu

Otevřete okna – přichází jaro. Zkombinujte skladovatelnou zeleninu z loňského roku s jeho prvními zelenými posly. Pochutnáte si za pár korun!

Salát s cuketou a avokádem

4 porce, příprava: 25 minut

Suroviny: 4 hrsti směsi jarních salátů (rukola, špenát, mladé listy řepy, mladá mrkvová nať…), 2 malé cukety, 1 velké zelené jablko, 1 lžíce citronové šťávy, 1 avokádo, 2 vejce, hrst výhonků, pražené pistácie na posypání

Na vinagrette: 1 lžíce dijonské hořčice, 2 lžíce červeného vinného octu, 70 ml avokádového oleje, uzená sůl Maldon, hrubě mletý pepř

Saláty podle potřeby natrhejte na menší kousky. Cukety omyjte a škrabkou na brambory nebo na sýry je podélně nakrájejte na dlouhé tenké plátky. Jablko zbavte jádřinců a nakrájejte na tenoučké měsíčky. Promíchejte s citronovou šťávou.

Avokádo rozřízněte, vyjměte pecku a rozčtvrťte. Opatrně vyjměte ze slupky a nařízněte na tenké plátky.

Vejce uvařte na hniličku – vejce o pokojové teplotě vložte do vroucí vody a vařte 7 minut. Hořčici metličkou prošlehejte s octem a olejem.

Salátové listy promíchejte s vinaigrettem a rozprostřete na talíř. Na něj položte plátky jablka, posypte výhonky a doprostřed dejte avokádo. Na něj ozdobně položte oloupané a rozpůlené vajíčko. Podsypte pistáciemi a podávejte.

Pokračování 2 / 6

Smoothie s celerem

2 porce, příprava: 10 minut

Suroviny: 1 banán, 1 avokádo, 4 řapíky celeru, 400 ml rýžového mléka, 1 lžíce olivového oleje, sůl a pepř, mletý římský kmín, čerstvý tymián

Banán, slupky zbavené avokádo a 2 stonky celeru nakrájejte na kousky. Rozmixujte dohladka a nařeďte rýžovým mlékem. Dochuťte olivovým olejem, solí, pepřem a římským kmínem. Ve sklenicích ozdobte stonkem celeru a čerstvým tymiánem.

Náš tip: Podávejte ledově vychlazené, navrch můžete nasypat špetku chilli.

Celerové smoothie
Celerové smoothie | Zdroj: StockFood

Pokračování 3 / 6

Ředkvičková polévka

4 porce, příprava: 35 minut

Suroviny: 2 svazky ředkviček, 1 cibule, 1 velká brambora, 2 lžíce másla, 250 g mascarpone, sůl a pepř, muškátový květ, čerstvý tymián, mladé listy řepy nebo jiný salát

Ředkvičky kupte s co nejčerstvějšími listy. Listy z obou svazků důkladně promyjte. Ředkvičky z jednoho svazku nakrájejte na čtvrtiny, z druhého svazku na kolečka na ozdobu. Cibuli nasekejte nahrubo. Brambory nakrájejte na kousky.

Video placeholde

Na másle zpěňte cibuli a čtvrtky ředkviček. Přidejte ředkvičkové listy a nechte spařit. Zalijte asi 750 ml vody nebo zeleninového vývaru, přidejte bramboru a osolte.

Uvařte vše doměkka a rozmixujte dohladka. Během mixování přidejte mascarpone. Dochuťte solí, pepřem, muškátovým květem a tymiánem a nechte krátce projít varem. Polévku podávejte ozdobenou čerstvými ředkvičkami, zajímavým salátem a čerstvým tymiánem.

Ředkvičková polévka
Ředkvičková polévka | Zdroj: StockFood

Pokračování 4 / 6

Salát z prvních jarních lístků

4 porce, příprava: 20 minut

Suroviny: hrst mladých řepových listů, hrst listů lichořeřišnice, hrst rukoly, hrst polníčku, pár lístků šruchy a vodnice, hrst mladého špenátu, půl svazku ředkviček, hrst směsi semínek (dýně, slunečnice, sezam, chia, piniové oříšky…), 75 ml olivového oleje, 25 ml cideru, 25 ml pomerančové šťávy, 1 lžička javorového sirupu

Mladé saláty (u lichořeřišnice se nebojte použít i květy, jsou delikátní!) podle potřeby natrhejte a promíchejte. Ředkvičky nakrouhejte na tenká kolečka a přidejte k salátům. Výběr semínek a ořechů nasucho opražte na pánvi.

Video placeholde

Do zavařovací skleničky nalijte olej, cider, pomerančovou šťávu a sirup. Zavřete a protřepejte. Salát s dresinkem promíchejte až těsně před podáváním. Hodí se jako příloha k masu nebo jako svěží předkrm.

Salát z prvních jarních lístků
Salát z prvních jarních lístků | Zdroj: StockFood

Pokračování 5 / 6

Bramborové koláčky s parmazánem

4 porce, příprava: 40 minut

Suroviny: 700 g brambor typu B, sůl a pepř, 1 velký žloutek, 50 g strouhaného parmazánu, muškátový oříšek, 1 lžíce kapar, slunečnicový olej, jarní zelenina na ozdobu

Na pesto: nať z půlky svazku karotky, nať z půlky svazku ředkviček, hrst rukoly, 1–2 snítky tymiánu, 50 g parmazánu, 1 stroužek česneku, mořská sůl, olivový olej

Brambory oškrábejte a nakrájejte na kostičky. Uvařte v osolené vodě doměkka. Slijte a nechte chvíli vypářit, abyste se zbavily opravdu vší tekutiny.

Video placeholde

Troubu zapněte na 200 °C. K bramborám přidejte žloutek a parmazán a rozšťouchejte dohladka. Podle potřeby dochuťte solí a pepřem, případně i muškátovým oříškem. Vmíchejte nahrubo nasekané kapary.

Rozdělte na 8 částí a dejte do formiček na malé koláče. Zakápněte slunečnicovým olejem. Všechny ingredience na pesto dejte do mixéru, zalijte asi 50 ml oleje a rozmixujte na pastu. Podle potřeby olej přidejte. Podávejte ozdobené pestem a jarní zeleninou dle výběru.

Bramborové koláčky s parmazánem
Bramborové koláčky s parmazánem | Zdroj: StockFood

Pokračování 6 / 6

Pyré s bylinkovým pestem

4 porce, příprava: 35 minut

Suroviny: 500 g brambor typu C, 250 g pastináku, mořská sůl, 50 g studeného másla, 100 ml smetany ke šlehání, 2‒3 lžíce nefiltrovaného olivového oleje, muškátový oříšek, ředkvičky k podávání

Na pesto: 100 g lístků kozlíčku, 100 g česneku medvědího, 150 g vlašských ořechů, 100 g strouhaného parmazánu, šťáva z 1 citronu, olivový olej, sůl

Brambory a pastinák oškrábejte, nakrájejte na kousky a propláchněte. V osolené vodě uvařte doměkka. Slijte, nechte vypařit, abyste se zbavili opravdu vší tekutiny. Rozšťouchejte dohladka. Přidejte na kostky nakrájené máslo a začněte metlou šlehat. Postupně přidávejte horkou smetanu.

Dochuťte olivovým olejem a muškátovým oříškem. Ingredience na pesto rozmixujte, podle potřeby postupně zapracujte olej – přilévejte ho, dokud nezískáte potřebnou konzistenci. Pyré ozdobte nakrájenými ředkvičkami a kopečkem pesta.

Článek připravil časopis F.O.O.D.

Zeleninové pyré s bylinkovým pestem
Zeleninové pyré s bylinkovým pestem | Zdroj: StockFood