Originální kolekce triček Manifesto od Ester Geislerové a Josefiny Bakošové, www.esterajosefina.com

Originální kolekce triček Manifesto od Ester Geislerové a Josefiny Bakošové, www.esterajosefina.com Zdroj: ©Karolína Holubová

Ester a Josefina: Důležité věci by si lidé měli sdělovat z očí do očí

O Ester a Josefině je v posledních měsících hodně slyšet. Jejich nápad vytvořit kolekci triček s rozchodovými větami přerostl v superúspěšný instagramový účet @esterajosefina, který nyní fanoušci krmí vlastními příběhy, a ten zase vyeskaloval v nápad vydat knihu Terapie sdílením, která je nově na trhu. Ale to není vše. Kreativní dvojka totiž chystá další kolekci triček s větami a také noční košilky, které vám umožní snít i ve dne. 

Co je ve vaší knize Terapie sdílením navíc oproti vašemu instagramového účtu @esterajsefina?

Ester: Je to výběr těch nejvtipnějších a nejpůvabnějších smsek, které si zachovávají určitou nadstavbu. Kniha sice nemá obsah, ale všímavý čtenář pozná, že je tematicky členěna pomocí hashtagů – například pod kapitolou #racio najdete smsky, které se týkají pragmatického přístupu k rozchodu.

Na začátku knihy je můj úvod, za ním je povídka od Josefiny a na konci najdete esej od teoretika médií Tomáše Dvořáka, která se jmenuje Missed connections.

Josefina: V knize také najdete Ester fotografie focené na film a moje z Instagramu nebo naše snímky z rodinných alb, které ještě nikdy nebyly uveřejněné. Snažily jsme se, aby korespondovaly s jednotlivými sekcemi.

Proč se podle vás z rozchodových vět stal takový fenomén?

Ester: Podle mě jsou zvláštní v tom, že jde o komunikaci, která by měla probíhat mezi čtyřma očima. Řeší se osudy páru, a ty se najednou ocitnou na displeji, což působí trochu smutně, trochu absurdně a zároveň to lidi fascinuje. Je v tom prvek šmírování nějakého zásadního kroku.

Máte pocit, že tento materiál unikátně zachycuje chování jedné generace, té, která vyrůstala s mobilními telefony?

Ester: Řekla bych, že spíš než záznam o nastupující generaci je to svědectví o příchodu technologií do našich životů. Vůbec bych se nechtěla nad nikoho povyšovat ve smyslu „ti mladí to mají teď takhle”. Protože takhle to máme teď všichni. Nám všem se díky těm placatým krabičkám dostaly vztahy na displej, protože je to snadné. Pokud se s někým rozloučíte na ulici a něco vám stále vrtá hlavou, je tu stále možnost napsat: „A jak jsi to myslel?” Paradoxně to ale spíš plodí zbytečná slova a různá nedorozumění. Naše kniha by tak mohla být i určitým mementem, abychom si důležité věci zase začali sdělovat z očí do očí.

Stalo se vám někdy, že jste zveřejnily smsku, někdo se v ní poznal a cítil se dotčený?

Ester: Ano, jednou se nám třeba ozvala slečna, jestli bychom její zprávu nesmazaly, že se dali s přítelem opět dohromady a jeho se to dotklo. Ale jinak se nám to neděje.

Josefina: Hezké jsou úryvky dialogů, které končí tím, že kluk nebo holka napíše: „Hlavně to neposílej na @esterajosefina.”

Všimla jsem si, že v knize chybí vaše sarkastické glosy. Není to škoda?

Ester: Zpočátku jsem chtěla, abychom měly glosy a lokace i v knize, ale nakonec je dobře, že tam nejsou. Myslím, že samotné smsky mají na čtenáře větší účinek.

Jak vůbec stíháte každý příspěvek na Instagramu tak vtipně glosovat? Která z vás to dělá?

Josefina: To dělá Ester.

Ester: Ano, já spravuju náš Instagram a Josefina zase Facebook. Smsky glosuju na základě volných asociací.

Někdy ale přidáváte úryvky z Wikipedie, někdy citáty... Jak stíháte najít ty pravé?

Ester: Citáty.cz (smích).

Máte představu, kam bude váš projekt směřovat dál?

Ester: Byly bychom rády, kdyby s námi instagramový účet @esterajosefina vydržel co nejdéle. Proto ze současných tří příspěvků zvolníme na jeden, ačkoli materiálu máme stále dost. Je to zábava, jeho primárním účelem je ale promovat naše projekty. Teď představujeme další...

Josefina: Máme dva nové projekty. Jedním z nich je pokračování triček Manifesto EMET, tím druhým je náš snílkovský módní projekt – kolekce nočních košilek, které můžete zároveň nosit jako šaty. Chceme, aby byly snové a krásné, chceme lidi přimět, aby víc odpočívali a víc mysleli na sebe. K tomu jsme se rozhodly natočit i vizuálně poutavý klip s písní od zpěvačky Marie Kieslowski. Jeho vznik i košilky můžete v těchto dnech podpořit i na Hithit.

Ester: Je to zase něco jiného a je nám to ještě bližší, protože my s Josefinou tvoříme tak, že se zasníme a řekneme si, co bychom chtěly. A v této zrychlené době, kdy mají všichni strašně moc práce a nic nestíhají, my přemýšlíme o tomto způsobu ztišení a zklidnění. Protože když si člověk odpočine a nabere sílu, pak teprve přichází další vlna inspirace. A o tom bude i druhá série triček Manifesto nazvaná EMET (hebrejsky pravda), tentokrát s větami, které vzešly z našeho pracovního prostředí.

Prozradíte, o jaké věty půjde?

Ester: Je jich opět šest a tentokrát máme stříbrný tisk na šedém triku. Jsou na nich naše oblíbené věty: „Já už nemůžu!”, „Nestíhám.”, „Mám moc práce.”, „Pošli mi to mailem.”, „Už nejsme děti.” a „Dnes jsem normální.”