5 tipů, jak si udržet zdravé srdce

5 tipů, jak si udržet zdravé srdce Zdroj: Herbalife Nutrition

Držitel Nobelovy ceny radí: 5 tipů, jak si udržet zdravé srdce

Doktor Lou Ignarro je držitelem Nobelovy ceny za fyziologii a lékařství a také členem Poradního sboru pro výživu společnosti Herbalife Nutrition. Přečtěte si jeho tipy, jak si udržet zdravé srdce.

Zdravá strava, fyzická aktivita, příjem omega 3 mastných kyselin – tyto rady jste již určitě slyšeli. Víte ale, jakým způsobem ve skutečnosti ovlivňují zdraví vašeho srdce?

Držitel Nobelovy ceny Lou Ignarro
Držitel Nobelovy ceny Lou Ignarro | Zdroj: Herbalife Nutrition

Jako výzkumník ve farmakologii a laureát Nobelovy ceny za medicínu za výzkum oxidu dusnatého jsem věnoval posledních několik desítek let osvětě o vlivu zdravého životního stylu na srdce. Víte, co jsem zjistil? Že mnoho lidí vůbec nerozumí tomu, jak jejich rozhodnutí mohou ovlivnit činnost srdce a celkové zdraví. Aby byly naše snahy opravdu efektivní, je nezbytné pochopit, jaký efekt na tělo opravdu mají. Když zhubnete, vidíte rozdíl. Změřit zdraví srdce je ale obtížnější. Proto jsem se rozhodl představit veřejnosti svých pět zdravých tipů a vysvětlit jejich přínosy pro naše srdce.

5 zdravých tipů podle Lou Ignarra

1. Cvičení podpoří průtok krve

Vyrůstal jsem v Long Beach ve státě New York a jako dítě jsem byl neustále aktivní. Rád jsem plaval v oceánu a hrál s kamarády pouliční baseball. Vždy mě ale také zajímalo, jak věci fungují. Když jsem studoval medicínu, fyziologie kardiovaskulárního systému mě zaujala ze všeho nejvíc.

Tato cesta mě dovedla až k mému objevu v oblasti produkce a ochranné kardiovaskulární funkce oxidu dusného v lidském těle. Můj výzkum jako první ukázal, že oxid dusný reguluje krevní tlak, průtok krve a její srážlivost.

Všichni víme, že běhání, cyklistika nebo plavání jsou pro naše tělo prospěšné. Proč ale prospívají srdci? Cvičení pomáhá rozšiřování cév, což podporuje efektivnější průtok krve a produkci oxidu dusného. To pak vede k lepšímu zásobování srdce. Jelikož oxid dusný řídí, reguluje a chrání kardiovaskulární systém, výsledek je jasný: více cvičení znamená více oxidu dusného, a ten zase zdravější srdce.

2. Příjem vyvážené stravy s omega 3 mastnými kyselinami

Zdravý jídelníček má na kondici srdce velký vliv. Čerstvé ovoce, zelenina, proteiny a celozrnné výrobky dodají tělu energii a živiny, které potřebuje ke správnému fungování.

Jídla jako tučné ryby (losos, makrela, tuňák), lněná semínka, vlašské ořechy, dýňová semínka a sójové boby jsou omega 3 mastnými kyselinami přímo nabitá. Konzumace EPA (kyselina eikosapentaénová) a DHA (kyselina dokosahexaenová) ze skupiny omega 3 mastných kyselin snižuje riziko srdečních chorob.

Ryby mohou posloužit jako skvělá náhrada například za hovězí maso, které má vysoký obsah nasycených tuků. Obsažené omega 3 mastné kyseliny zároveň přispívají ke zdraví kardiovaskulárního systému tím, že pomáhají udržovat hladinu cholesterolu a triacylglycerolu v normálu.

3. Naučte se zvládat stres

Pokud si myslíte, že aktivity jako jóga, meditace a vědomé dýchání nejsou pro vás, možná jste na omylu. Relaxační aktivity pro vaše zdraví dokážou udělat víc, než si myslíte.

Stres negativně ovlivňuje krevní tlak a hladinu cholesterolu. Vědecké studie našly spojitost mezi chronickým stresem a srdečními chorobami. Proto bychom se měli snažit hledat způsoby, jak stres eliminovat.

Ačkoli teorií ohledně příznivého vlivu snižování stresu na srdce existuje mnoho, řada odborníků se přiklání k tomu, že zvýšená hladina stresu negativně ovlivňuje již existující stavy v našem těle. Pokud tedy máme například vysoký krevní tlak nebo zvýšenou hladinu cholesterolu, stres může tyto problémy dále zhoršovat. Stres také ovlivňuje srážlivost krve, což může vést ke zvýšenému riziku infarktu.

U lidí s nižší hladinou stresu je také vyšší pravděpodobnost, že budou tíhnout ke zdravému stravování a dostatečnému pohybu, což srdci dále prospívá. Snížení stresu vám tedy prospěje jak po psychické stránce, tak z hlediska zdravé fyzické kondice, krevního tlaku či normální hladině cholesterolu.

4. Udržujte si zdravou hmotnost

Věděli jste, že i mírné snížení hmotnosti může mít velký přínos pro vaše srdce? Zdravá hmotnost snižuje riziko srdečních chorob, mrtvice, vysokého krevního tlaku a diabetu. Přispívá samozřejmě také ke zlepšení celkové fyzické kondice. Jak to funguje?

Ačkoli redukce hmotnosti přináší velké množství zdravotních benefitů, tím hlavním je zlepšení krevní cirkulace. Studie zjistila, že když je tělesná hmotnost (především břišní tuk) ve zdravé normě, tepny se snáze rozšiřují, což vede k lepšímu průtoku krve.

Jelikož je optimální krevní průtok jedním z klíčových aspektů kardiovaskulárního zdraví, snížení hmotnosti a udržování zdravé hmotnosti patří mezi nejdůležitější faktory.

5. Podpořte endotel, který produkuje oxid dusný

Ve svém výzkumu jsem přišel na to, že oxid dusný je jednou z nejdůležitějších látek v kardiovaskulárním systému. Zvýšení hladiny oxidu dusného vede ke zvýšení přítoku krve do orgánů, což podporuje zdravý krevní tlak a má příznivý vliv na celý kardiovaskulární systém. Proto je třeba podpořit endotel, který je „výrobním centrem“ oxidu dusného v našem těle.

Lidské tělo obsahuje 6 bilionů endotelových buněk, které v jedné vrstvě lemují téměř 100 000 km dlouhou cévní soustavu. Dohromady tyto buňky tvoří orgán nazývaný endotel. Ten je jedinou buněčnou sítí v celé kardiovaskulární soustavě schopnou produkce oxidu dusného. Dbát na zdraví endotelu je tedy velmi důležité.

Endotelové buňky je třeba zachovávat neustále zdravé a aktivní. Oxid dusný je naprosto nezbytný k udržování normálního krevního tlaku, průtoku a koagulace.

Cvičení, vyvážený jídelníček, minimalizace stresu a udržování zdravé váhy – to vše endotelu prospívá.

Potraviny a látky jako česnek, zelený čaj, zdroje omega 3 mastných kyselin a koenzymu Q10 rovněž přispívají ke zdravému fungování endotelu dodáváním potřebných živin. Zdravý endotel pak produkuje dostatek oxidu dusného, který má příznivý vliv na krevní průtok a tlak a tím pádem na fungování celého organismu.

Dlouhodobé přínosy zdravého srdce

To hlavní, co by si měl z tohoto článku každý odnést, je toto: starejte se o své srdce! Máte jen jedno a jeho stav ovlivní, jak dlouho budete žít.

O vlastní srdce se starám především pomocí zdravého životního stylu. Ten zahrnuje vyváženou stravu, strukturovaný aerobní cvičební program a dodatečný příjem specifických živin podporujících srdeční zdraví.

V průběhu let jsem se naučil neklást na první místo práci, ale zdraví. Žiji zdravě doma i v práci. Každé ráno začínám den výživnou snídaní a nějakou fyzickou aktivitou, například během, rychlou chůzí nebo jízdou na kole.

Vzorem je mi můj otec. Byl tesařem a pracoval šest dní v týdnu. Přesto byl velmi aktivní, věnoval se cvičení a dodržoval přísnou dietu.