Dopřejte si výborné loupáky, které si zvládnete udělat doma.

Dopřejte si výborné loupáky, které si zvládnete udělat doma. Zdroj: Mall TV

Domácí loupáky s máslem: Takové v obchodě rozhodně nekoupíte!

Když jsou právě vytažené z trouby, nedá se jim vůbec odolat. Tohle je absolutně nej sváteční snídaňové pečivo. A věřte tomu, že tak dobré v klasickém obchodě nemáte šanci koupit!

Suroviny na 16 loupáků: 500 g hladké mouky, 230 ml mléka (pokojová teplota nebo vlažné), 100 g změklého másla, 75 g cukru, 1 vejce (pokojová teplota), 30 g čerstvého droždí (nebo 10 g instantního), 5 g soli, vejce na potření a mák

Postup:

1. Do mísy robota dejte mouku, cukr a sůl. Promíchejte a uprostřed vytvořte malý důlek. Přidejte část mléka a rozdrobené droždí. S částí mouky rozmíchejte na řídké těstíčko. Přikryjte a nechte 20 až 30 minut vzejít.

2. Přidejte zbylé mléko a vejce. Hnětejte v robotu s hnětacím hákem asi 10 minut. Přidejte změklé máslo a hnětejte dalších 10 minut, dokud není těsto sametově hlaďoučké. Zakryjte a nechte kynout 60 až 90 minut, dokud těsto neznásobí objem.

3. Vykynuté těsto rozdělte na 4 stejně velké díly. Každý vytvarujte na oválný bochník a rozválejte válečkem do vrstvy asi 0,5 až 1 cm silné. Plát těsta poté nožem rozdělte na čtyři stejně velké trojúhelníky.

4. Trojúhelník si pak položte zaoblenou stranou k sobě a válečkem od sebe ještě jednou projeďte, aby se prodloužil do délky. Prsty ruky pak přiložte k okraji a mírným tlakem a tahem od sebe jej začněte rolovat. Přehmátněte si dlaněmi dolů a pokračujte v rolování směrem od sebe. Na těsto není potřeba tlačit. Vznikne vám pěkný srolovaný rohlíček. Je potřeba jej otočit tak, aby stočený cíp trojúhelníku skončil vespod. Je dobré cíp klidně i pořádně smáčknout, aby pod těstem pořádně držel. Srolovaný tvar jemně uchopte prsty a vytvarujte do tvaru podkovy.

5. Přeneste na plech vystlaný pečicím papírem, zakryjte a nechte dokynout asi 30 až 45 minut. Troubu si mezitím rozehřejte na 170 °C.

6. Dokynuté loupáky potřete rozšlehaným vejcem. Dejte si záležet a pomašlujte je až úplně dospod k pečicímu papíru. Pomašlované loupáky zasypte mákem a šup s nimi do trouby!

7. Pečte 15 až 20 minut. Můžete se docela dobře orientovat podle barvy. Jakmile budou krásně zlato-hnědé, můžete je vyndat ven a nechat vychladnout na mřížce.

Další skvělé Recepty pana Cuketky najdete na Mall.tv!