Domácí langoše: Zkuste je s lososem a avokádem nebo nasladko s ricottou!
Langoše byly nespravedlivě degradovány na nezdravý fastfood. Přitom má tohle letní retro jídlo obrovský potenciál zabavit tvůrce a jedlíky zaujmout chutí. Zkuste si langoše připravit doma, nic nešiďte a buďte kreativní, až je budete dokončovat. Sluší jim nejen kečup a sýr, ale i avokádo nebo ovoce. Langoš je prostě čítankový hipster.
Základní recept na langoše
8–10 kusů
Příprava: 40 minut + 60 minut kynutí
Suroviny: 500 g hladké mouky + na podsypání, 30 g droždí, 250 ml mléka, špetka soli, 1 lžíce krupicového cukru a olej na smažení
Postup:
1. Asi 100 ml mléka ohřejte tak, aby bylo teplé, nikoli horké. Přelijte ho do misky a rozdrobte do něj droždí. Přidejte lžíci mouky a cukr, promíchejte a nechte na teplém místě vzejít kvásek. Bude to trvat asi 10 minut.
2. Do robotu s hnětacím hákem dejte zbytek mouky, sůl a kvásek, přilijte zbylé mléko a vypracujte těsto. Zakryjte ho utěrkou a nechte minimálně 30 minut kynout.
3. Těsto vyklopte na pomoučněnou pracovní plochu, rozdělte na 8–10 bochánků, rukama každý roztáhněte na placku a nechte dalších alespoň 30 minut kynout.
4. V kastrolu nebo hluboké pánvi rozpalte minimálně 3 cm vysoký sloupec oleje. Langoše smažte jeden po druhém asi 1 minutu z každé strany. Před smažením je můžete ještě dotvarovat. Pokud je více roztáhnete, budou tenčí a křupavější. Usmažené langoše odkládejte na papírovou utěrku.
LANGOŠE S AVOKÁDEM A LOSOSEM
8–10 kusů
Příprava: 40 minut + 60 minut kynutí
Suroviny: 500 g hladké mouky + na podsypání, 30 g droždí, 250 ml mléka, špetka soli, 1 lžíce krupicového cukru a olej na smažení
Na dokončení: 4 avokáda, 2 limetky, 4 jarní cibulky, 2 chilli papričky, 2 hrsti cherry rajčátek, 200 g uzeného lososa, 2 hrsti čerstvého koriandru, sůl a pepř
Postup:
1. Podle receptu připravte langoše.
2. Avokáda rozkrojte, zbavte pecky a lžící vydlabejte dužninu. Dužninu ze tří avokád rozmačkejte v míse vidličkou, zbylou pokrájejte na plátky a zakápněte limetkovou šťávou. K rozmačkanému avokádu přidejte pokrájené jarní cibulky, nasekané chilli papričky a většinu rajčátek nakrájených na malé kousky. Promíchejte, dochuťte limetkou, solí a pepřem.
3. Langoše potřete avokádovou pomazánkou, přidejte lososa, nakrájená rajčátka, plátky avokáda a koriandr. Dochuťte limetkovou šťávou, pepřem a chilli papričkou.
Tip: Langoše tvoří dokonalý základ, na který můžete navršit takřka vše. Ideální je pikantní chuť v kombinaci s krémovou konzistencí.
LANGOŠE S RICOTTOU A OVOCEM
8–10 kusů
Příprava: 40 minut + 60 minut kynutí
Suroviny: 500 g hladké mouky + na podsypání + 30 g droždí + 250 ml mléka + špetka soli + 1 lžíce krupicového cukru + olej na smažení
Na dokončení: 1 hrnek borůvek, 2 lžíce třtinového cukru, 400 g ricotty, 2 lžíce moučkového cukru + na posypání a bobulové ovoce k podávání
Postup:
1. Podle receptu připravte langoše.
2. Než těsto vykyne, připravte borůvkový rozvar. Přebrané borůvky dejte do kastrolu, zasypte cukrem a na mírném plameni vařte asi 30 minut. Nechte vychladnout.
3. Ricottu promíchejte s cukrem a přidejte pár lžic borůvkového rozvaru. Promíchejte a mažte na vychladlé langoše. Bohatě ozdobte bobulemi a zasypte moučkovým cukrem.
LANGOŠE S DOMÁCÍM KEČUPEM, SÝREM A ČESNEKEM
8–10 kusů
Příprava: 60 minut + 60 minut kynutí + 4 hodiny vaření
Suroviny: 500 g hladké mouky + na podsypání, 30 g droždí, 250 ml mléka, špetka soli, 1 lžíce krupicového cukru a olej na smažení
Kečup: 500 g jablek, 200 g třtinového cukru, 2 kg rajčat, 2 cibule, 4 stroužky česneku, 200 g rajčatového protlaku, 50 ml červeného vinného octa, špetka mletého nového koření, 1 bobkový list, 1 svitek skořice, 2 lžičky soli a pepř
Na dokončení: 4 stroužky česneku, 1 lžičky soli, 2 lžíce slunečnicového oleje, 200 g čedaru
Postup:
1. Jablka oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Třtinový cukr dejte do hlubší pánve nebo litinového hrnce a na středním plameni zahřívejte, dokud nezačne karamelizovat. Jakmile se rozpustí, přidejte nastrouhaná jablka a pár minut poduste.
2. Přidejte pokrájená rajčata, nadrobno nasekanou cibuli a česnek, krátce restujte. Přidejte protlak, koření a ocet, vše promíchejte a zalijte dvěma litry vody. Na mírném plameni nechte pomalu probublávat asi 4 hodiny. Občas promíchejte. Vařte, dokud se tekutina nezredukuje, vše nerozvaří a kečup nezačne houstnout.
3. Nechte asi 30 minut zchladnout a poté přepasírujte přes hustý cedník. Pokud chcete kečup hladký, budete ho muset propasírovat alespoň dvakrát.
4. Kečup plňte do sterilizovaných sklenic a uložte do ledničky. Pokud ho nespotřebujete v dohledné době, měli byste naplněné sklenice sterilizovat 20–30 minut při 80 °C. 5. Langoše připravte podle receptu. Potřete je česnekem utřeným se solí a promíchaným s olejem, zalijte kečupem a bohatě posypte nastrouhaným sýrem.
Tip: Když klasika, tak poctivá. Dopřejte langošům i sobě domácí kečup, kvalitní sýr a nezbytnou dávku česneku.
Další skvělé recepty najdete v aktuálním listopadovém čísle magazínu F.O.O.D., které si můžete koupit i přes SMS!
Pošlete SMS na číslo 902 11 ve tvaru:
FOOD1811W mezera JMÉNO mezera PŘÍJMENÍ mezera ADRESA mezera MĚSTO mezera PSČ
Příklad: FOOD1811W Jan Novak Prubezna 233 Olomouc 77900
Cena každé přijaté SMS je 49 Kč vč. DPH (zahrnuje poštovné i balné). Provozuje Czech News Center, a. s., infolinka 296 363 199 ve všední dny 8–16 hod., mobil@cncenter.cz, www.platmobilem.cz.