ČTK

ČTK Zdroj: ČTK

Detoxikací dobijete energii a posílíte imunitu

První měsíce roku jsou u mnohých z nás zaměřené na očistu organismu a přípravu na jarní dny, ať už je důvodem snaha shodit přebytečná kila, nebo se jen cítit o trochu lépe. „Nárazová detoxikace je v poslední době oblíbenou záležitostí, ale lidé by měli samozřejmě myslet na zdravější životní styl dlouhodobě,“ vysvětluje Blanka Procházková, nutriční expertka společnosti RACIO, podle které se každá detoxikace opírá o tři základní pilíře, které zvládne každý: Dostatečný pitný režim, výběr vhodných potravin a pohyb spojený s relaxací.

„Detoxikace je procesem, při kterém dochází k odplavování škodlivých látek z těla,“ vysvětluje nutriční specialistka společnosti RACIO s tím, že probíhá přirozenou cestou, ale můžete ji také podpořit pomocí několika jednoduchých tipů. „Neexistuje žádný univerzální návod na to, jak organismu ulevit. Na trhu je mnoho detoxikačních kůr a preparátů, ale zásadní je vždy dodržování pitného režimu a volba potravin, které s regenerací pomohou přirozenou cestou,“ vysvětluje Procházková s tím, že nedílnou součástí tohoto procesu by měl být dostatečný pohyb, ale i odpočinek, například v podobě relaxace v sauně či solné jeskyni a spánek.

Správný pitný režim je základem úspěchu

Základem je pít dostatečné množství tekutin, které by se u zdravého dospělého člověka mělo pohybovat kolem 2 až 3 litrů denně. „Pokud však člověk více sportuje, je nutné příjem tekutin zvýšit,“ upozorňuje Procházková na to, že i pitný režim je individuální. „Nejvhodnější je neperlivá čistá voda, doplněná neslazenými bylinkovými čaji. Samozřejmostí je vynechání alkoholu, který zatěžuje játra, tedy orgán, který se stará o detoxikaci celého organismu nejvíce,“ vysvětluje nutriční specialistka.

ČTK
ČTK | Zdroj: ČTK

Nedržte hladovku! Zařaďte čerstvé a BIO potraviny

Mnoho lidí se domnívá, že tělo očistí důkladnou hladovkou. „Ve skutečnosti vede hladovění k tomu, že tělo bude oslabené, což je přesně opačný efekt, než kterého se většina z nás snaží dosáhnout,“ upozorňuje Procházková. Podle ní vyžaduje detoxikace především zdravé stravování a přemýšlení nad skladbou jídelníčku. Základem jsou tak čerstvé potraviny, hlavně zelenina a ovoce. Ideální je také zvýšit příjem vlákniny, například pomocí celozrnného pečiva. Zařaďte do svého jídelníčku takové potraviny, které obsahují dostatek minerálních látek a vitamínů. Jedná se například o červenou řepu, brokolici a květák, zelí, špenát nebo avokádo a citrusy. „Obecně se dá říci, že u zelených potravin nemůžete sáhnout vedle, protože obsahují vysoké množství biologicky aktivních látek. Jídelníček můžete doplnit i o tzv. superpotraviny, které mají výjimečný obsah živin, vitamínů, minerálních látek a enzymů,“ vysvětluje specialistka společnosti RACIO s tím, že oblíbený je například zelený ječmen, chia nebo lněná semínka, ale třeba i sušené plody rakytníku nebo goji.

ČTK
ČTK | Zdroj: ČTK

Pohyb i relaxace, důležité je cítit se dobře

Pohyb a strava jdou ruku v ruce a pohyb pomůže dobít energii stejně jako vhodné potraviny. „Ideální je zkusit se hýbat alespoň 3x týdně po dobu jedné hodinky, ať už se jedná o klidné plavání, relaxační jógu nebo jen krátkou procházku,“ upozorňuje nutriční specialistka. I saunování je podle ní ideálním způsobem, jak detoxikaci ještě více podpořit.

Po dokončení očisty byste měli cítit příval energie, společně s pocitem odpočinutí. „Nejlepší je neřešit detoxikaci nárazově, ale mít po celý rok vyvážený jídelníček a pravidelnou sportovní aktivitu, tak si dlouhodobě zajistíte pocit spokojenosti, psychickou odolnost i silnější imunitu,“ uzavírá Blanka Procházková ze společnosti RACIO.