Video placeholde

Deník veganky: Jak udělat sníh bez bílků neboli aquafabu

Veganství je čím dál tím oblíbenějším směrem ve stravování a rozhodně neznamená, že má člověk menší výběr. Nebo že se bude muset vzdát svých oblíbených jídel. K řadě surovin i jídel existuje veganská alternativa. Víte třeba, že si můžete udělat veganské kremrole včetně nadýchaného sněhu? Ano, i sníh se dá udělat bez bílků. Řešením je aquafaba neboli nálev z konzervované cizrny.

Většina z nás je zvyklá vylévat nálev z cizrny do odpadu, zkuste ho ale použít pro výrobu veganského dezertu. Po 10 minutách intenzivního šlehání vytvoří stejný efekt jako vaječný bílek a výsledkem bude tuhý nadýchaný sníh.

Název aquafaba pochází ze spojení slov "aqua" neboli voda a "fabaceae", což je latinský název pro luštěniny. Jak připravit z aquafaby, čili nálevu z konzervované cizrny, jemný sníh bez vajec, vás ve video návodu v úvodu článku naučí foodblogerka Jarmila Sweet, autorka stejnojmenného blogu.

Čokoládová pěna nejen pro vegany

Nejjednodušší dezert připravíte smícháním veganského sněhu s rozpuštěnou hořkou čokoládou. Tato čokoládová pěna vám nezabere více než pár minut a chutnat bude úplně všem.

Budete potřebovat:

Nálev z konzervované cizrny

Moučkový cukr a cukr krystal

100 g hořké čokolády s obsahem kakaa 70 %

Postup:

Nálev z konzervované cizrny smícháme s moučkovým cukrem a intenzivně šleháme. Postupně přidáváme cukr krystal dle chuti a šleháme, dokud nevznikne tuhý sníh. K němu opatrně vmícháme rozpuštěnou hořkou čokoládu pomocí gumové stěrky na krém, aby se pěna nesrazila. Dezert rozdělíme do servírovacích misek, posypeme prosátým pravým holandským kakaem a necháme odležet v lednici nebo rovnou podáváme.

Přesný postup na přípravu sněhu z cizrnového nálevu a veganské čokoládové pěny naleznete ve videu v úvodu článku.