Houbová smaženice de luxe

Houbová smaženice de luxe Zdroj: iStock

Co s houbovým úlovkem? Uvařte si smaženici de luxe!

I s menším úlovkem z lesa se dá krásně kouzlit. Třeba klasická smaženice, která bude jemná a hebká jako samet. Ukážeme vám pár tipů, jak z ní udělat luxusní pokrm.

Ingredience:

500 g směsi čerstvých hub (hřiby, suchohřiby, klouzky, poddubáci apod.), 4 plátky slaniny, 2 jarní cibulky, 20 g másla (nebo přepuštěného másla či sádla), snítka čerstvého rozmarýnu, ½ lžičky drceného kmínu, 4 vejce, 2 lžíce smetany nebo mléka, 10 g strouhaného parmazánu, sůl a pepř, čerstvá petrželka, smažená cibulka k servírování (možno vynechat)

Postup:

1. Houby klasicky očistěte a pokrájejte na menší kousky. Nahřejte si pánev s těžkým dnem a na restování zvolte přepuštěné máslo nebo sádlo a k němu přidejte i nakrájenou slaninu. Místo cibule použijte jarní cibulku, nakrájejte ji a dejte osmahnout ke slanině. Přidejte snítku rozmarýnu a tymián.

2. Teď přijde na řadu také hlavní ingredience – začněte restovat houby. A nakonec vajíčka. Jejich počet použijte podle toho, zda chcete nastavit menší počet hub, nebo je použít jako pojidlo. Rozklepněte je do misky, bohatě osolte a opepřete.

3. Další věc, která zjemní smaženici, je kapka smetany a fajnšmekři mohou i nastrouhat trochu parmezánu. Vše prošlehejte a houby už můžete také promíchat. Kdyby se vám houby přichytávaly, kápněte k nim trochu vody. Přikryjte je pokličkou a nechte po tři minuty změknout.

4. Vyndejte rozmarýn a klidně lístky oberte do smaženice. Ztlumte plamen a přilijte vejce. Rozhodně je nechcete vysušit, ale měla by vytvořit krémovou konzistenci. Po zalití a rychlém vmíchání vypněte plotýnku a přilijte ještě trochu smetany nebo másla, čímž se zastaví vaření vajíček.

5. Nakonec ozdobte zelenou petrželkou. Vše můžete ještě zdokonalit drceným kmínem a stroužkem česneku, které osmahnete spolu se slaninou a jarní cibulkou.

6. Podáváme tradičně s chlebem a přidat lze i křupavý element v podobě smažené cibulky, děti by zas k ochutnání mohl motivovat smažený hrášek.