Salát s chlebovými krutony

Salát s chlebovými krutony Zdroj: archiv firem

Chléb nemusíte mazat jen máslem. Zkuste to jinak a chutněji!

Přestože se na nás ze všech stran valí všelijaké exotické potraviny a přísady, zažívá svou renesanci i prostý český chléb – jeden z pilířů našeho jídelníčku. Dodává nám energii, vitamíny řady B, železo, vápník a samozřejmě také vlákninu. A co je na něm snad vůbec nejlepší? 

Že si můžeme vybírat mezi tolika druhy a chutěmi. S tím nám také mohou pomoci značky kvality, mezi které u nás v Čechách patří například Klasa nebo Regionální potravina. Aby získal chléb toto označení, musí splňovat náročná kritéria na svou kvalitu a to u těchto zmíněných značek najdete. A máme-li kvalitní chléb, můžeme s ním kouzlit. Nejjednodušší je samozřejmě namazat ho máslem, ale co vyzkoušet skvělé chlebové recepty, kterými zabodujete. Co třeba koláč?

Pokračování 2 / 4

Cibulový koláč s chlebovou drobenkou

Cibulový koláč s chlebovou drobenkou
Cibulový koláč s chlebovou drobenkou | Zdroj: archiv firem

Slané koláče mají často ještě větší úspěch než jejich sladcí kolegové. Můžete je podávat ke svačině, vzít je s sebou na návštěvu, ale s přílohou v podobě čerstvého salátu hravě zastanou i celý oběd. Zkuste přidat na koláč chlebovou drobenku. Připraví vám nový křupavý chuťový zážitek.

Suroviny:Listové těsto, 400 g cibule, 50 g slaniny, špetka mletého kmínu, 2 vejce, 1 smetana ke šlehání, muškátový oříšek, olej, sůl, pepř

Drobenka: 3 plátky chleba, 2 plátky slaniny, 1 stroužek česneku, sůl, pepř, 20 g másla, hladkolistá petržel

Listovým těstem vyložte kulatou formu, dno propíchejte vidličkou a vše zakryjte pečicím papírem. Do pečicího papíru nasypte suché fazole a vše vložte do trouby. Předpékejte na 180 °C asi 15 min. Současně nechte v troubě zapéct 2 plátky slaniny a chléb. Cibuli nakrájejte na půlkolečka a slaninu na kostky. Poté vše osmahněte na pánvi s kapkou oleje. Přidejte kmín, osolte a opepřete a dál smažte, dokud cibulka nebude hnědá.

Z předpečeného těsta sejměte pečicí papír s fazolemi. Cibulovou směs nasypte do předpečeného těsta. Pečenou slaninu, chléb, česnek, máslo a hrst petržele rozmixujte v mixeru na drobenku. Osolte a opepřete. Smíchejte smetanu s vejci a muškátovým oříškem, přidejte špetku soli. Rovnoměrně nalijte do koláče. Na závěr koláč pokryjte drobenkou a pečte na 180 °C asi 30 min nebo dozlatova.

Pokračování 3 / 4

Topinka s hovězím steakem a žampiony

Topinka s hovězím steakem a žampiony
Topinka s hovězím steakem a žampiony | Zdroj: archiv firem

Topinka, to je jedno z klasických chlebových jídel. Ale ne vždy musí být jen s česnekem a pikantní pomazánkou. Připravili jsme recept, kde se na křupavé topince potkávají listy čerstvého špenátu, žampiony restované na cibulce a chuť luxusu tomuto jinak obyčejnému jídlu dodává na tenké plátky nakrájený hovězí steak.

Suroviny:4 silnější plátky chleba, 200 g hnědých žampionů nebo jiných hub podle vlastní chuti, špetka drceného kmínu, čerstvý tymián, 1 cibule, 400 g vyzrálého hovězího masa na steak (např. květovaná špička), olej, sůl, pepř, 3 stroužky česneku, 20 g másla + máslo na potření topinky, čerstvý špenát

Očistěte houby a nakrájejte je na plátky. Oloupanou cibuli na měsíčky. Na pánvi rozehřejte olej a nechte zesklovatět cibuli. Přidejte žampiony a dál restujte. Osolte, opepřete a přidejte drcený kmín. Až budou žampiony hotové, odstavte a dochuťte lístky čerstvého tymiánu. Na jiné pánvi připravíte steak. Maso nechte odstát do pokojové teploty a poté ho ze všech stran potřete olejem.

Pánev rozpalte na vysokou teplotu a položte na ni maso. Až se maso „pustí“, steak otočte a teplotu plotny snižte na polovinu. Na maso položte máslo a až se rozteče na pánev, přidejte 2 rozbité stroužky česneku. Maso na pánvi stále posouvejte a přelévejte česnekovým máslem. Když je steak propečený tak, jak ho máte rádi (pro tento recept je nejlepší medium nebo medium rare), odstavte ho z pánve, zabalte do alobalu a nechte 10 minut odpočinout. Pokud byl steak hodně vysoký, můžete ho nechat dopéct v troubě.

Na pánvi po steaku z obou stran opečte chléb. Poté steak ostrým nožem nakrájejte na tenké plátky, osolte ho a opepřete. Topinku potřete česnekem a tenkou vrstvou másla, lehce ji osolte. Poté na ni poklaďte listy špenátu, houbovou směs a na závěr plátky steaku.

Pokračování 4 / 4

Salát s chlebovými krutony

Salát s chlebovými krutony
Salát s chlebovými krutony | Zdroj: archiv firem

Také už se nemůžete dočkat, až přijde sezona čerstvé zeleniny? Připravte si už teď svěží salát a doplňte ho křupavými krutony z českého chleba ovoněného stroužkem česneku.

Suroviny: 4 rajčata, 1 okurka, polníček, 1 červená cibule, dýňová semínka, citron, 1 stroužek česneku, 1 svazek tymiánu, olivový olej, voda, sůl, pepř, 4 plátky včerejšího chleba.

Zeleninu omyjte a očistěte. Rajčata a okurku nakrájejte na kostky, cibuli na kolečka a vše smíchejte s polníčkem. Do misky vymačkejte šťávu z ¼ citronu a přidejte i špetku kůry a obraný tymián. K citronové šťávě vmíchejte 50 ml vody a 40 ml olivového oleje. Přidejte sůl a pepř. Zálivku dobře promíchejte a vlijte k zelenině. Promíchejte.

Chléb rozložte na plech a pokapejte olejem. Nechte ho zapéct na 180 °C dozlatova. Než se zapeče chléb, orestujte lehce osolená dýňová semínka na kapce oleje. Poté je odstavte a osolte. Vychladlá semínka vmíchejte do salátu a dokončete krutony tak, že chléb potřete česnekem, osolíte a opepříte a nakrájíte na kusy. Krutony můžete pokapat olivovým olejem. Těsně před podáváním vmíchejte krutony do salátu.

Další zajímavé recepty a informace najdete na akademiekvality.cz. A přímo v obchodech během nákupu vám pomohou značky kvality.