.

. Zdroj: Shutterstock

Chcete si užít zimní výlety bez nachlazení? S těmito tipy nedáte bacilům šanci!

Je zima, a jak už to tak bývá, nachlazení, kašel nebo škrábání v krku nás v tomto ročním období trápí mnohem více nežli kdykoli jindy. Taková viróza nebo dokonce covid-19 vám může zhatit dlouho vytoužený výlet na hory nebo za památkami ze dne na den. Pokud se o vás pokoušejí bacily a vy chcete jejich nátlak ustát, je načase pořádně nakopnout váš imunitní systém. S těmito tipy položíte každou zimní nemoc na lopatky.

Správná strava pro silnou imunitu

Čím začít? Co třeba zdravým a pestrým jídelníčkem? Snažte se omezit konzumaci jednoduchých cukrů, které mají negativní dopad na bílé krvinky – ty pak nejsou schopny likvidovat škodlivé bakterie. Pozor si dejte i na zvýšený příjem nezdravých tuků, které se nacházejí nejen v dezertech, ale i oblíbených sušenkách nebo trvanlivém pečivu.

Místo toho svůj jídelníček obohaťte o dostatek ovoce a zeleniny – i když se to jeví jako klišé, vitaminy jsou základním parťákem v boji proti nemocem. Proto se také na výletě snažte volit stravu, která bude mít přidanou hodnotu v podobě minerálů a vitaminů, které podpoří imunitu.

Vitaminy tělu zajistěte nejen stravou

Ne nadarmo se doporučuje užívat kvalitní doplňky stravy. V boji proti různým virózám pomůže Pure rituals lipozomální vitamín C+D3+Zinek – prémiová lipozomální forma zaručí ideální vstřebatelnost a podpoří účinky vitaminů. Nejen proti všeobecnému nachlazení, ale také jako ochrana proti obávanému covidu je kombinace zinku, vitaminu C a vitaminu D3 ideální. Lipozomální doplňky zajistí maximální možnou vstřebatelnost – je to ta nejlepší a nejúčinnější forma, jak podpořit imunitu. Zatímco běžné vitaminy mají obvykle vstřebatelnost na úrovni kolem 20 %, lipozomální forma se drží na hodnotě až 90 %.

Troufnete si na otužování?

Jen představa ledové sprchy ve vás možná vyvolává obavy. Ale víte co? Otužování je léta považováno za jeden z nejlepších způsobů, jak posílit imunitu. Nikdo po vás nechce (ani by to nebylo rozumné), abyste hned zítra ráno stáli pět minut pod ledovou vodou. Kdo chce začít s otužováním, protože tělu skutečně prospívá, musí na to jít postupně.

Pozvolné a řízené otužování pomůže vašemu organismu zvyknout si na změny teplot. Chce to vytrvalost a trénink, ještě než se na výlet vyberete. Zpočátku to bude nepříjemné, ale kdo se otužuje, ten vám potvrdí, že pocity, které vaše tělo zaplaví hned po otužování, jsou nepopsatelné. A rozhodně stojí za to.

.
. | Zdroj: Shutterstock

Imunitu podpoříte i bylinkami

Ve snaze posílit imunitní systém se můžete spolehnout i na sílu bylinek. Jen si uložte do paměti, že by se bylinky neměly užívat dlouhodobě – tedy ne déle nežli 6 týdnů. Mezi tzv. akutní bylinky, po kterých můžete sáhnout právě tehdy, kdy na vás už něco leze, patří například echinacea, perila nebo grapefruitová jádra. Obecně ale všechny bylinky mají pro tělo dobrý přínos a lze je užívat i jako prevenci.

Myslete na dostatek spánku

I když to možná zní jako mnohokrát ohraná písnička, spánek rozhodně nepodceňujte. Dospělý člověk by měl spát 6–8 hodin každý den. Budete-li se vědomě šidit na kvalitním a plnohodnotném spánku, tělo vám dá brzy jasně najevo, že takhle tedy ne.

Snažte se proto opravdu dobře spát. I tím lze aktivně podpořit funkci imunitního systému, protože unavené tělo je daleko náchylnější na všechny virové nástrahy, které kolem nás lítají nejen teď v chladném zimním období. Nejlépe uděláte, když se naučíte chodit spát v přibližně stejnou hodinu.

Prospěšné bakterie neboli probiotika

A zpátky k tomu jídelníčku. Funkci imunitního systému lze posílit i doplněním potravin s obsahem prospěšných bakterií známých také jako probiotika. Nacházejí se například v kefíru a příznivě ovlivňují střevní mikroflóru v tlustém střevě. Probiotika mají za úkol postarat se o to, aby v tlustém střevě, což je mimochodem jeden z nejdůležitějších imunitních orgánů v těle, nepřežívaly patogenní mikroorganismy.

Pokud si chcete výlet užít opravdu naplno, nezapomeňte také dodržovat aktuální opatření a myslete na základní hygienu v podobě častého mytí rukou. Na závěr si do kufru nebo batohu přibalte lipozomální doplňky stravy Pure rituals, které obsahují superkombinaci látek, které podpoří vaši imunitu.