...

... Zdroj: iStock.com

Chcete lepší fotky na Instagramu? Tyhle 4 aplikace jim dodají šmrnc!

Chcete, aby vaše vzpomínky z prázdnin byly ještě zářivější? To nezařídíme. Ale máme pro vás čtyři aplikace, které totéž provedou s vašimi fotografiemi.

VSCO

Aplikace VSCO je základ. Používám ji už čtyři roky a nikdy neomrzí. Pokud máte rádi nenásilný jemný nádech minimalismu, tak přesně díky VSCO toho docílíte. Já osobně jsem si oblíbila filtr HB1 či HB2, který je populární především u blogerek a influencerek. Klasická fotka se rázem promění na minimalistický snímek s narůžovělým nádechem s vyšší jasností. Fotku můžete dotáhnout pomocí dalších nástrojů, jako je kontrast či white balance. Díky balanci si můžete pohrát s teplotou fotky a ladit ji buď do mírně oranžového či modrého tónu.

Instalace je velmi jednoduchá a aplikace je zadarmo. Pak samozřejmě - pokud si s fotkami a úpravou chcete pohrát – je placená verze, která vám odkryje hned dalších několik desítek filtrů – ale to už je pro opravdové fajnšmekry. Za mě pohodová a velmi snadná aplikace. Navíc mi přijde, že každý filtr dokáže ve fotce vyvolat atmosféru, jako by k vám promlouvala a chtěla vám sdělit svůj příběh.

Snapseed

Ze začátku jsem měla z této aplikace obavy, protože mi přišlo, že její používání nebude úplně snadné. Ale opak je pravdou. Ač se může zdát, že se v ní ani nevyznáte, tak tuto aplikaci doporučuji používat především pro vytažení ostrosti a hlavně detailů. Na rozdíl od ostatních aplikací dokáže každý pixel snímku zachovat a dobře ho „vytáhnout“. Pokud srovnám VSCO a Snapseed, tak VSCO doporučuji především pro filtry, Snapseed takovou škálu nenabízí, ten je ideální především pro úpravu zmíněných detailů, křivek a dalších doladění. Opět se jedná o aplikaci, která je k dostání zcela zdarma.

Afterlight

I když se jedná o placenou aplikaci, tak mi věřte, že za symbolickou dvacku se řídí heslem „za málo peněz hodně muziky“. Z mého hlediska je na rozdíl od dvou předchozích aplikací ideální na úpravu stínů a barevných odlesků. Chcete-li své fotce dodat šťastnou a pozitivní náladu, tak s Afterlight neváhejte. Filtrů v podobně barevných odlesků je k výběru mnoho a můžete je libovolně na sebe používat. Mě osobně třeba klasické filtry na úpravu nenadchly, ale toužíte-li po veselých snímcích, tak právě tato aplikace je pro to jako stvořená.

Adobe Photoshop Lightroom CC

Za mě naprostá jednička na úpravu. Sice se na první pohled může zdát, že je naprosto nepřehledná a složitá, ale není tomu tak. Sice se musíte registrovat, ale i přes to, že se jedná o aplikaci vyvinutou programem Adobe Photoshop, je zadarmo. Každopádně pokud chcete své fotky v Lightroomu upravovat velmi profesionálně a uhlazovat je v takzvané surové verzi RAW (to znamená, že každý pixel vaší fotky bude do detailu upraven a filtr maximálně využit), tak si budete muset měsíčně připlatit v přepočtu kolem sto třiceti korun.

Ale proč tuto aplikaci zmiňuji? Sama jsem v ní trochu tápala, ale využívám ji hlavně k doladění celkové barevnosti fotek. Aktuálně jsem propadala trendu, který dokáže například z klasické modré udělat tyrkysovou a červenou barvu proměnit na růžovou. Navíc se mi líbí, že do této aplikace si můžete zadarmo stáhnout různé filtry a pak si s nimi nadále ještě pohrávat. Aplikace má funkci i tvorby vlastního filtru, takže pokud se úpravě věnujete a chcete se posunout, není nad to zkusit si svůj vlastní filtr vytvořit, a dodat tak svým fotkám vlastní autentický nádech.

Článek vyšel v srpnovém čísle časopisu Moje psychologie. Aktuálně je na stáncích listopadové vydání s Lindou Rybovou na titulce. Objednat si ho můžete i přes sms. Jak?

Pošlete SMS na číslo 902 11 ve tvaru:

PSYCHOLOGIE1811W mezera JMÉNO mezera PŘÍJMENÍ mezera ADRESA mezera MĚSTO mezera PSČ

Příklad: PSYCHOLOGIE1811W Jan Novak Prubezna 233 Olomouc 77900

Cena každé přijaté SMS je 69 Kč vč. DPH (zahrnuje poštovné i balné). Provozuje Czech News Center, a. s., infolinka 296 363 199 ve všední dny 8–16 hod., mobil@cncenter.cz, www.platmobilem.cz.

...
... | Zdroj: red