Buchtičky s krémem

Buchtičky s krémem Zdroj: Marek Bartoš

Česká kuchyně v sexy balení: Buchtičky s krémem!

Rajská, koprovka nebo buchtičky se šodó či vanilkovým krémem… Česká klasika už dávno není nuda, naopak zažívá velkou renesanci. Právem. Pokud se tahle jednoduchá tradiční jídla vaří poctivě a kreativně, nic je nepřekoná. 

BUCHTIČKY S KRÉMEM

4 porce

Příprava: 45 minut + 45 minut kynutí + 30 minut pečení

Suroviny: 10 g droždí, 70 g krupicového cukru do těsta, 40 g do krému, 125 ml mléka, 250 g hladké mouky, 1 žloutek, 30 g másla + na pekáček, sůl, tuzemák na polití buchtiček, vanilkový lusk, 400 ml plnotučného mléka, 1 lžíce kukuřičného škrobu, 3 žloutky, maliny a borůvky

Postup:

1. Droždí, lžíci cukru, trochu vlažného mléka a lžíci mouky rozmíchejte v misce a nechte v teple vzejít kvásek. Mouku, zbylý cukr a mléko, sůl, citronovou kůru, žloutek a kvásek vypracujte na hladké měkké těsto. Pod utěrkou je nechte asi 45 minut kynout.

2. Těsto vyklopte na pomoučněný vál, rozdělte na 2 části a rozválejte na válečky asi 2 cm v průměru. Pokrájejte je přibližně po 2 cm, vytvarujte kuličky a skládejte je do máslem vymazaného pekáčku. Nechte v teple asi půl hodiny kynout, pak je v troubě předehřáté na 180 °C upečte dozlatova, asi 30 minut. Po vytažení je ještě horké postříkejte tuzemákem.

3. Mezitím uvařte krém. Do kastrolu nalijte mléko. Vanilkový lusk podélně rozřízněte ostrým nožem a vyškrábněte z něj zrníčka a vmíchejte je do mléka. Přidejte cukr, škrob a žloutky. Metličkou rozšlehejte a na velmi mírném plameni zahřívejte a neustále šlehejte až do zhoustnutí. Na talíře rozdělte buchtičky, zalijte krémem a ozdobte ovocem.

Chcete vyzkoušet také rýžový nákyp se skořicí a švestkami? Nebo jste raději na slané a sbíhají se vám sliny nad španělským ptáčkem s rýží nebo koprovou omáčkou se ztraceným vejcem? Tyhle české klasiky a ještě mnohem víc najdete v aktuálním srpnovém vydání magazínu F.O.O.D.!

Food srpen
Food srpen | Zdroj: archiv

Kupte si aktuální číslo přes sms:

Pošlete SMS na číslo 902 11 ve tvaru:

FOOD1808W mezera JMÉNO mezera PŘÍJMENÍ mezera ADRESA mezera MĚSTO mezera PSČ

Příklad: FOOD1808W Jan Novak Prubezna 233 Olomouc 77900

Cena každé přijaté SMS je 49 Kč vč. DPH (zahrnuje poštovné i balné). Provozuje Czech News Center, a. s., infolinka 296 363 199 ve všední dny 8–16 hod., mobil@cncenter.cz, www.platmobilem.cz.