Éterický olej Jedle, Nobilis Tilia, eshop.nobilis.cz, 174 Kč/10 ml

Éterický olej Jedle, Nobilis Tilia, eshop.nobilis.cz, 174 Kč/10 ml Zdroj: archiv firem

Sprej Vánocní sen - éterické oleje ze skořice,kadidla a citrusových plodů, Saloos, saloos.cz, 123 Kč/50 ml
Keramický difuzér, Nobilis Tilia, eshop.nobilis.cz, 979 Kč
Ultrazvukový aroma difuzér, THD Niagara Black, notino.cz, 1500 Kč
Silice BIO Máta, Tierra Verde, eshop.tierraverde.cz, 180 Kč /10 ml
Silice BIO Borovicová pryskyřice, Tierra Verde, eshop.tierraverde.cz, 120 Kč/10 ml
18
Fotogalerie

Aromaterapeutka Adéla Zrubecká: Nikdy nepoužívejte oleje, které vám nevoní!

Aromalampy a difuzéry bývají častými dárky pod stromeček. A není divu! Skvěle dozdobí interiér a navíc, když je umíte správně používat, jsou prospěšné i pro vaše tělo a mysl. O aromaterapii jsme si povídaly se spolumajitelkou Nobilis Tilia a zkušenou aromaterapeutkou Adélou Zrubeckou. 

V čem vlastně spočívá kouzlo aromaterapie?

Jako lidské bytosti jsme velmi složití a naše fyzické zdraví je úzce propojeno s psychickou pohodou. A právě aromaterapie dokáže přímo ovlivňovat naše psychické rozpoložení a současně příznivě působit na činnost tělesných orgánů. Éterické nebo esenciální oleje, které jsou základem aromaterapie, jsou koncentrované a vysoce účinné výtažky z léčivých siličnatých rostlin, které obsahují to nejlepší a nejúčinnější, co rostlina má. Jsou její esencí, ochranou a také její lékárnou.

S čím vším nám může aromaterapie pomoci?

Protože jsou éterické oleje prchavé, v kontaktu se vzduchem se vypařují. Pročišťují tak automaticky prostředí a likvidují choroboplodné zárodky, neboť většina z nich má silné antiseptické, antibakteriální a protiplísňové účinky. Každý olej také vyvolává biologickou aktivitu těla a pomáhá harmonizovat činnost jednotlivých tělesných orgánů nebo soustav. Vhodným výběrem tak docílíte bezprostřední úlevy při řadě potíží, předejdete komplikacím nebo preventivně zamezíte některým onemocněním.

Působení esenciálních olejů je mimořádně komplexní – získané vjemy putují do mozku, kde ovlivňují jednak neurochemické procesy (tím například snižují únavu, zlepšují pozornost apod.) a zároveň působí na primitivní část mozku – limbický systém, tedy vyvolávají změny v oblasti pocitů a emocí.

Jaké jsou způsoby aromaterapie?

Těch možností je hned několik. Nejčastějším způsobem použití éterických olejů je inhalace, tedy cesta, kdy se vjemy dostávají čichovým nervem do čichového centra v mozku. Tam vonná látka ovlivňuje autonomní nervový systém. Může navodit zvýšení či snížení krevního tlaku, pocit tepla, chladu, osvěžení, uklidnění, povzbuzení, může odstranit bolesti hlavy, svalové napětí a další. Stejně tak příjemná vůně přispívá ke zlepšení atmosféry doma i na pracovišti. K inhalaci můžete použít difuzér, aromalampu nebo inhalační tyčinky.

Dalšími způsoby je aplikace přímo na pokožku. Jsou to právě masáže, kdy v kombinaci s rostlinnými oleji pronikají éterické oleje mezibuněčnými prostorami do hlubokých vrstev pokožky a odtud do celého těla. Další možností jsou voňavé relaxační koupele, které mají ozdravný a uvolňující účinek, a používání přírodní aromaterapeutické kosmetiky

Spolumajitelka Nobilis Tilia a aromaterapeutka Adéla Zrubecká
Spolumajitelka Nobilis Tilia a aromaterapeutka Adéla Zrubecká | Zdroj: archiv

Jak se co nejsnadnější naučit, které vůně na co fungují? Máte nějakou jednoduchou pomůcku?

Naučit se pracovat se všemi oleji a kombinovat je mezi sebou chce cvik a praxi, nejlépe když navštívíte odborného aromaterapeuta nebo si necháte poradit. Je rozdíl, pokud vybíráte pro sebe nebo pro někoho jiného. Výběr pro sebe je vždy jednodušší, výběr pro jiné odpovědnější. Pro sebe si vytipujte olej nebo oleje podle jejich účinků na potíže, které si přejete řešit, nebo si stanovte záměr, kterému má vonná směs posloužit. Tyto vybrané oleje si očichejte a vyberte z nich ty, které vám voní nejlépe. Můžete také postupovat intuitivně a vybrat si z většího množství olejů ten, který vás přitahuje nejvíce, nebo si můžete namíchat směs z různých éterických olejů. Vždy si vhodnost vašeho výběru ověřujte přičichnutím a sledujte komplexní reakci vašeho těla, přeloženou do jednoduchého voní/nevoní. Základní oleje, které vám pro začátek pomohou s péčí o zdraví celé rodiny, jsou levandule, eukalyptus, tea tree, citron, máta a ravintsara. S malými dětmi využijete navíc mandarinku nebo pomeranč.

Máme si při pořizování éterických olejíčků dávat na něco pozor?

Je důležité u každého oleje sledovat jeho kontraindikace, které prodejce musí uvádět buď na etiketě, nebo v doprovodné brožuře či e-shopu. Mezi nejběžnější omezení patří to, že některé oleje by vůbec neměly používat těhotné nebo kojící ženy, malé děti do 9. týdne věku, některé oleje jsou doporučené až od 2 nebo od 5 let. Jsou specifické oleje, které se nepoužívají při sníženém nebo zvýšeném krevním tlaku. V případě epilepsie a jiných závažných onemocnění používejte éterické oleje vždy se zvýšenou opatrností a po poradě s odborným aromaterapeutem.

Můžeme to s aromaterapií přehnat? Způsobit si třeba bolest hlavy?

Vysoká koncentrace nemusí být vždy příjemná a může způsobit nežádoucí účinky, jako je bolest hlavy nebo nežádoucí snížení/zvýšení krevního tlaku. Představte si to tak, že při výrobě éterického oleje se průměrně spotřebuje 1 kg rostlin k získání 1 ml oleje. Do aromalampy nebo difuzéru tedy používáte silné koncentráty z přírodních surovin. Proto je potřeba dodržovat doporučené dávkování. V okamžiku, kdy vám olej nebo směs přestane vonět, přestaňte ji používat.

Můžete nám vyjmenovat největší chyby, které můžeme při aromaterapii dělat? A naopak, existuje nějaké „desatero“ správné aromaterapie?

Ne všechno, co voní, je aromaterapie, i když to tak lidé někdy vnímají. Pro aromaterapeutický účinek je nutné používat pouze přírodní éterické oleje, jinak se může dostavit i nežádoucí reakce. Další častou chybou je, že lidé používají i oleje, které jim nevoní, protože si přečtou, že jsou vhodné na to či ono. Vždy je třeba respektovat reakci vlastního těla. To je také základem „správné“ aromaterapie – individuální přístup, správné dávkování, povědomí o kontraindikacích, vhodně vybraný způsob aplikace a jeho správné provedení.

Na závěr nám, prosím, poraďte ideální kombinaci vůní pro aktuální období.

Každý éterický olej má protivirové, antibakteriální a protiplísňové účinky, ale některé jsou zkrátka v těchto účincích lepší. Eukalyptus, bergamot, tea tree, tymián a ravintsara jsou oleje, které mají velmi silné protivirové účinky a zároveň čistí a posilují dýchací systém. Podporuje je citron a bergamot, které mají také protivirový účinek, navíc s podporou činnosti jater a vylučování toxinů.

Tipy na dárky týkající se aromaterapie najdete v galerii:

Aromaterapeutka Adéla Zrubecká: Nikdy nepoužívejte oleje, které vám nevoní!

Éterický olej Jedle, Nobilis Tilia, eshop.nobilis.cz, 174 Kč/10 ml
Éterický olej Jedle, Nobilis Tilia, eshop.nobilis.cz, 174 Kč/10 ml | Zdroj: archiv firem
Sprej Vánocní sen - éterické oleje ze skořice,kadidla a citrusových plodů, Saloos, saloos.cz, 123 Kč/50 ml
Sprej Vánocní sen - éterické oleje ze skořice,kadidla a citrusových plodů, Saloos, saloos.cz, 123 Kč/50 ml | Zdroj: archiv firem
Keramický difuzér, Nobilis Tilia, eshop.nobilis.cz, 979 Kč
Keramický difuzér, Nobilis Tilia, eshop.nobilis.cz, 979 Kč | Zdroj: archiv firem
Ultrazvukový aroma difuzér, THD Niagara Black, notino.cz, 1500 Kč
Ultrazvukový aroma difuzér, THD Niagara Black, notino.cz, 1500 Kč | Zdroj: archiv firem
Silice BIO Máta, Tierra Verde, eshop.tierraverde.cz, 180 Kč /10 ml
Silice BIO Máta, Tierra Verde, eshop.tierraverde.cz, 180 Kč /10 ml | Zdroj: archiv firem
Silice BIO Borovicová pryskyřice, Tierra Verde, eshop.tierraverde.cz, 120 Kč/10 ml
Silice BIO Borovicová pryskyřice, Tierra Verde, eshop.tierraverde.cz, 120 Kč/10 ml | Zdroj: archiv firem
Eukalyptový éterický olej, Saloos, saloos.cz, 118 Kč/50 ml
Eukalyptový éterický olej, Saloos, saloos.cz, 118 Kč/50 ml | Zdroj: archiv firem
100% přírodní směs hřejivých esenciálních olejů z hřebíčku, skořice a svěžích citrusů Kouzlo Vánoc, Saloos, saloos.cz, 79 Kč/10 ml
100% přírodní směs hřejivých esenciálních olejů z hřebíčku, skořice a svěžích citrusů Kouzlo Vánoc, Saloos, saloos.cz, 79 Kč/10 ml | Zdroj: archiv firem
Silice BIO Pomeranč, Tierra Verde, eshop.tierraverde.cz, 100 Kč/10 ml
Silice BIO Pomeranč, Tierra Verde, eshop.tierraverde.cz, 100 Kč/10 ml | Zdroj: archiv firem
Směs éterických olejů Inspirace, Nobilis Tilia, eshop.nobilis.cz, 217 Kč/10 ml
Směs éterických olejů Inspirace, Nobilis Tilia, eshop.nobilis.cz, 217 Kč/10 ml | Zdroj: archiv firem
...
... | Zdroj: istock.com
Aromaterapie na cesty - sada inhalačních tyčinek pro každou příležitost, Nobilis Tilia, eshop.nobilis.cz, 399 Kč
Aromaterapie na cesty - sada inhalačních tyčinek pro každou příležitost, Nobilis Tilia, eshop.nobilis.cz, 399 Kč | Zdroj: archiv firem
Esenciální olej s kuličkovým aplikátorem Relax Me, Oriflame, oriflame.com, 399 Kč/10 ml
Esenciální olej s kuličkovým aplikátorem Relax Me, Oriflame, oriflame.com, 399 Kč/10 ml | Zdroj: archiv firem
Sada směsí esenciálních olejů Mind and Mood, Oriflame, oriflame.com, 2999 Kč
Sada směsí esenciálních olejů Mind and Mood, Oriflame, oriflame.com, 2999 Kč | Zdroj: archiv firem
Uklidňující a harmonizující sprej se směsí čistých éterických olejů Serenity a Růženinová Mala Láska, kantu.cz, 1390 Kč
Uklidňující a harmonizující sprej se směsí čistých éterických olejů Serenity a Růženinová Mala Láska, kantu.cz, 1390 Kč | Zdroj: archiv firem
Sada 5 vůní olejů a praktický difuzér na provonění prostoru v autě, Oil Blend, kantu.cz, 1310 Kč
Sada 5 vůní olejů a praktický difuzér na provonění prostoru v autě, Oil Blend, kantu.cz, 1310 Kč | Zdroj: archiv firem
Vonný difuzér InnovaGoods Multi, bonami.cz, 809 Kč
Vonný difuzér InnovaGoods Multi, bonami.cz, 809 Kč | Zdroj: archiv firem
Aroma difuzér Oslo pro provonění a pročištění prostoru v místnosti, kantu.cz, 1050 Kč
Aroma difuzér Oslo pro provonění a pročištění prostoru v místnosti, kantu.cz, 1050 Kč | Zdroj: archiv firem