Chystáte se na firemní vánoční večírek? Na tohle si dejte pozor!

Chystáte se na firemní vánoční večírek? Na tohle si dejte pozor! Zdroj: iStock.com

6 tipů, jak přežít vánoční večírek a neuříznout si ostudu

Blíží se Vánoce a s nimi i čas firemních večírků. Tak jako v práci i na firemním večírku platí pravidla. Stejná jako za normálního provozu, jen se trochu uvolní. I tady ale musíte pamatovat na svou dobrou image a nedopustit se žádného faux-pas, aby se o tom nemluvilo ještě na Velikonoce. Řiďte se několika jednoduchými pravidly a party si užijete.

1. Alkohol teče proudem…

A to je problém. Normálně totiž pracovní „všechno“ probíhá na střízlivé vlně, váš úsudek je bystrý, ale pod vlivem alkoholu se zábrany bortí. Důležité je znát svoji míru a vědět, kolik zvládnete. Dobře se předem najezte a nezapomeňte na vodu. Ideální je korzovat a nestát moc blízko baru, vyhnete se tak případné smršti panáků. I tak není povinnost si dát panáka s každým. Alkohol snižuje zábrany, které vás brzdí dělat hloupé věci. Prokládejte ho nealkoholickými nápoji a předejdete opilosti a trapasům, ale i nevolnosti z překyseleného žaludku.

2. Bez kouře

Pokud patříte mezi kuřáky cigaret a svou neřest neskrýváte, zkuste sáhnout po bezdýmné variantě. Zařízení na nahřívaný tabák na rozdíl od cigaret tabák nespaluje, takže nevzniká kouř s tisíci škodlivých látek, z nichž mnohé způsobují vážné nemoci. Nebudete cítit kouřem, který je pro vaše okolí nepříjemný, a po návratu do místnosti nebudete svému okolí smrdět.

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie | Zdroj: Profimedia.cz

3. Otesánek

Najezte se alespoň trochu ještě doma před večírkem. Nebudete tak na rautu za největšího jedlíka. Ochutnejte klidně vše, ale ne na úkor konverzace. A nepočítejte s tím, že když jste na rautu snědli pět mastných řízků, žádná opice nehrozí! Ano, je dobré mít v žaludku pověstný „základ“, ale před opilostí a možným faux-pas vás nezachrání.

4. Šaty mluví

Co si obléknout na vánoční večírek, řeší 90 % lidí a stejně si nejsou jisti, zda zvolili správně. Držte se předepsaného dress codu. Pokud předepsaný není, vezměte si to, co ráda nosíte běžně, jen to trochu vylepšete a dejte tomu punc svátečnosti – více šperků, menší kabelku, slavnostnější boty. S výběrem oblečení vám to trochu usnadní téma večírku. Nemusíte jít od hlavy až k patě za masku, ale zvolte jen vtipný detail z kostýmu. Ukážete, že máte smysl pro humor a jste součástí večera. Pozor, budete nejspíš i tančit, takže volte oblečení, které bude vypadat dobře, i když to na parketu rozjedete jako v Hříšném tanci.

5. Nejste ve Stardance

Alkohol má za následek to, že i netanečník tančí, ruce se nedrží v základním postavení a tělo je blíže druhému tělu než na vzdálenost monitoru. Vtipné taneční kreace, které trvají pár minut a mají pobavit, jsou v pořádku. Jen si dejte pozor, abyste se neproměnila ve svůdnou sexy hadici, která se sotva udrží na jehlových podpatcích. Tabu jsou také taneční vystoupení na stole.

6. Příští den

Máte-li kocovinu, přiznejte to. Žádný sick day. Stejně je to všem jasné. Nebojte, určitě se v kanceláři najde někdo, kdo na tom bude úplně stejně. Dnes holt nebudete podávat heroické výkony. To se ani po večírkové noci nečeká. Po prohýřené noci nesahejte po lécích, kávě nebo energetických nápojích. Na kocovinu zabírá minerální voda v kombinaci s procházkou.