Glamping

Glamping Zdroj: Tři domky

Glamping
Glamping
Glamping
Glamping
Glamping
25
Fotogalerie

České lesy volají! 5 stylových ubytování, kam vyrazit na (pod)zimní víkend

Potřebujete na víkend utéct z města? Od každodenního stresu a povinností vám pomůže pobyt v českých lesích a horách. Že nemáte, kde tam přespat, a pod stanem to v té zimě určitě nezvládnete? Vyberte si ze stylových ubytování, která vás okouzlí nejen polohou, ale i útulností.

Vyrazit na podzim nebo v zimě do přírody, když člověk nemá chatu ani chalupu, je trochu problematické. Pod stanem to zvládnou jen trénovaní zálesáci a přeci jen se v lese lépe relaxuje, když si po dlouhém výletu můžete dát horkou sprchu nebo se s čajem schoulit před rozpálenými kamny.

TIP NA VIDEO: Znáte tradiční moravské podzimní zvyky?

Video placeholde

Protože lidí, kteří po takových únicích touží, je čím dál víc, i v České republice vzkvétá glamping. To je zjednodušeně řečeno kampování pro ty, kdo chtějí spočinout v náručí divočiny, ale ideálně se přitom válet na pohodlné posteli. Zájem o něj se rozhořel v roce 2009, kdy vznikly dnes už proslulé (a na rok dopředu vybookované) chatičky u Dobčických rybníčků, které platí za první tuzemský glampingový projekt.

Od té doby v různých koutech země postupně vyrůstají malé designové chatky, obytné stany a teepee nebo třeba upravené maringotky jako alternativy ke klasickým kampům, ale i hotelům a penzionům. Nabízí nevšední zážitek, příjemnou atmosféru, osobní jednání a především soukromí. Vybrali jsme 5 zajímavých míst, která si můžete pronajmout na víkend (i déle) a užít si tak příjemný čas v přírodě s partnerem nebo i s dětmi.

Článek pokračuje na další straně. >>>

Pokračování 2 / 6

Tři domky

Hruška, Vyhlídka a Ateliér. Tak se jmenují Tři domky, chatky ze dřeva položené na úpatí hory Prenet, tedy na samém okraji CHKO Šumava, s širokým výhledem do krajiny. Čerstvý projekt, který se teprve pomalu rozjíždí, nabízí komfortní dovolenou pro páry i pro rodiny. Největší chatička Hruška má krbová kamna, sociální zařízení i vybavenou kuchyň a prostornou terasu. Pojme 4 dospělé nebo 3 dospělé a 2 děti a stojí 3000 za noc.

Menší Vyhlídka vyjde na 2600 a za noc a je naprosto perfektní pro romantiku ve dvou. Domeček stojí ve svahu a výhled do krajiny skrze prosklenou stěnu je opravdu dechberoucí. Ve stejné cenové skupině je Ateliér, který zase okouzlí všechny, co chtějí opravdu maximální soukromí. Tři domky nejdete nedaleko obce Děpoltice v Plzeňském kraji. Z Prahy se tam dostanete vlakem a autobusem, ale i kvůli dostatečným zásobám doporučujeme vypravit se na místo vozem.

Pokračování 3 / 6

V podhůří

V podhůří je rovněž nově vznikající, designový loft s dechberoucím výhledem a terasou, ukrytý mezi památkami kulturního dědictví UNESCO. Oáza klidu a ticha na úpatí Krušných hor se nachází kousek od Klínovce. Čerstvě zrekonstruovaný nebytový půdní prostor najdete na okraji vesničky nedaleko Jáchymova, jen 12 minut od centra Karlových Varů a necelé dvě hodiny autem od Prahy.

Za projektem stojí Michaela a Jan, kteří se rozhodli vytvořit místo pro maximální odpočinek. Ať už vás láká sledovat východ slunce z pohodlí postele, vychutnávat si dlouhou snídani u akátového stolu, vyrazit na výlet do přírody nebo si užít romantickou koupel, V podhůří je pro to prostor. Během pobytu je možné domluvit i večerní promítání a k filmu si dát sklenku výběrového vína z malého rodinného vinařství.

Ubytování je určeno pro 2 až 4 lidi, páry či rodiny s dětmi. Pro ty je připraven i dětský koutek. Rezervace je zatím možné provádět přes instagramový profil nebo přes e-mail. Cena za noc pro dvě osoby se pohybuje kolem 1500 korun.

Pokračování 4 / 6

Maringotka pod Smrkem

Klid, příroda a Jizerky. Tuhle svatou trojici si můžete užít v Maringotce pod Smrkem, která vám nabídne nefalšovaný glampingový zážitek. Ručně postavená dřevěná maringotka je dílem dvou vysokoškolských studentů, Adama a Honzy, kteří se do díla pustili na jaře 2020. Na louce nedaleko Nového Města pod Smrkem v Jizerských horách vytvořili jedinečné ubytování vhodné pro jeden nebo dva páry, ale i rodiče s dobrodružným duchem a odrostlejšími dětmi.

V maringotce je postel o rozměrech 200x230 cm, na které se pohodlně vyspí čtyři lidé, další dva tu ale mohou spát na vlastních karimatkách a ve spacácích. V ubytování jsou kamna a vybavená kuchyňka, jídlo si přivezete vlastní. Pozor, v maringotce není lednička! Toaleta je řešena suchým WC, sprchu tady nenajdete: Otužilci se ale mohou smočit v nedalekém potoce. Mimo hlavní sezónu stojí ubytování na noc pro dvě osoby 1500 korun, každá další osoba je za 250 korun za noc. Pokud si budete chtít vzít pejska, připlatíte si za něj 100 korun za noc. Rezervovat si maringotku můžete na Instagramu nebo na webu.

Pokračování 5 / 6

Včelíny Želiv

Je libo přírodu, ale nedaleko Prahy? Právě pro vás jsou tady Včelíny Želiv. Hodinu autem od hlavního města najdete tři dřevěné chatičky: Černou, Zelenou a Starou. Černá stojí trochu stranou, prakticky v lese a je určená především párům, které si chtějí užít víkend v přírodě a v maximálním soukromí. Do Zelené chatičky se pohodlně vejdou čtyři dospělí, takže si sem můžete vyrazit s přáteli, ale třeba i s dětmi. Stará chatička byla prvním z funkčních objektů v rámci projektu a z jejího interiéru dýchá atmosféra socialistického chataření v tom nejlepším slova smyslu. Navíc tady najdete i saunu!

Cena všech chatiček je 2000 korun za noc. Za psa nebo dítě starší tří let je příplatek 300 korun az noc, za saunu ve Staré chatě zaplatíte 600 korun. Želiv leží nedaleko Humpolce a okolí je jako dělané k vycházkám. Až vás omrzí les, můžete si zajít k vodní nádrži Trnávka nebo do Želivského kláštera, kde mají i vlastní pivovar. Rezervace probíhají skrze formulář na webových stránkách.

Pokračování 6 / 6

Vodní domky Čejkovice

Pokud je vám nejlépe v blízkosti jezírek, rybníčků, řek a potůčků, vyrazte směr Vodní domky Čejkovice. Ty se nachází v areálu Lesní školky Čejkovice zhruba 5 kilometrů od Českých Budějovic. Jižní Čechy jsou nádherné a svými vodními plochami proslulé, a proto i designové, útulné dřevěné chatky plavou přímo na hladině. Můžete si tu užít den lenošení v houpací síti s knihou a čajem, ale také za svítání vyrazit na ryby nebo pozorovat ptáky. Respekt k přírodě je hlavní filozofií provozovatelů.

K dispozici jsou tři domky: Provence, Blue a List. Každý z nich kapacitně pojme dva dospělé, tak to tady, i z hlediska bezpečnosti, není dělané pro děti. Ale proč si taky někdy neužít bez nich? V souladu s přírodou do domků není zavedená elektřina; jen v koupelně se sprchovým koutem a splachovací toaletou najdete jednu zásuvku pro vaše pohodlí. K dispozici jsou také chladničky, takže se můžete zásobit dobrotami, které máte rádi, a užít si ničím nerušenou romantiku. Rezervace probíhají přímo na webových stránkách, cena ubytování za noc pro dvě osoby činí od listopadu do března 2390 korun.